AFP PHOTO / TOM GANDOLFINI
VN BRAZILA

Nedodirljivi Sebastian Vettel, Mark Webber u mirovinu s drugim mjestom

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. studeni 2013. 20:20

Njemački pilot Formule 1 Sebastian Vettel upisao je devetu uzastopnu, te sveukupno 13. pobjedu na završnici sezone u brazilskom Sao Paulu, dok je Australac Mark Webber drugim mjestom otišao u mirovinu.

Vettel je u utrku na Interlagosu krenuo s prve startne pozicije, koju mu je do prvog zavoja preoteo Mercedesov Nico Rosberg. No takva je situacija trajala manje od pola minute, jer je Vettel na ravnini pretekao svog sunarodnjaka i tu je bio početak kraja kada je u pitanju pobjednik Velike nagrade Brazila. Vettel je u konačnici slavio svoju devetu uzastopnu pobjedu, s kojom se izjednačio s Albertom Ascarijem. Rekord je ostao netaknut 60 godina, no ostvaren je u dvije sezone. Drugi rekord koji je Vettel izjednačio je onaj od sedmerostrukog svjetskog prvaka i svog sunarodnjaka Michaela Schumachera, koji je također upisao 13 pobjeda u jednoj sezoni.

Drugo je mjesto u svojoj 215. Grand Prix utrci osvojio Australac Webber, koji je u svojoj posljednjoj utrci karijere povukao nekoliko sjajanih poteza na stazi, te je pokazao da unatoč 37 godina na leđima i dalje može voziti na najvišoj razini.

Webber u mirovinu odlazi bez naslova svjetskog prvaka, s devet pobjeda u Grand Prix utrkama, sveukupno 43 podija, 13 „pole positiona“, te 1067.5 bodova.

Iza Red Bulla poredali su se Fernando Alonso u Ferrariju, Jenson Button u McLarenu, kojem je četvrto mjesto najbolje ostvarenje sezone, Nico Rosberg u Mercedesu, dok je lokalni heroj Felipe Massa završio kao sedmi. Podsjetimo, ovo je bila posljednja utrka Masse u Ferrarijevom bolidu, u koji se za iduću sezonu vraća Kimi Räikkönen.

Zbog Webbera sam postao bolji vozač



Turbulentno partnerstvo između Sebastiana Vettela i Marka Webbera u Red Bull Renaultu završilo je Velikom nagradom Brazila, posljednjom ovosezonskom utrkom Svjetskog prvenstva Formule 1...

Vettel i Webber osvojili su u Interlagosu prva dva mjesta, a Nijemac je slavio devetu uzastopnu pobjedu i tako izjednačio rekord Alberta Ascarija star 60 godina, koji se doduše protezao kroz dvije različite sezone.

- Ne želim uspoređivati rekorde koje smo postigli danas. Nije pošteno jer je to bilo drugo vrijeme u kojem je Ascari vozio. Tada su se bolidi više kvarili i momčadi su bile manje konstantne – rekao je Vettel.

Nije se četverostruki uzastopni svjetski prvak propustio zahvaliti Webberu nakon njegove posljednje utrke u Formuli 1.

- Nismo imali najbolji odnos, ali svejedno smo imali poštovanje jedan spram drugoga na profesionalnoj razini i bez obzira na to što se događalo izvan staze to nije utjecalo na nas na stazi i tjerali smo jedan drugaga vrlo jako. Sigurno sam puno naučio od Marka. Naučio sam kako postati bolji vozač zahvaljujući njegovim impresivnim vještinama. Zato ga smatram jednim od najboljih vozača na gridu.

Webber je na svom oproštaju od svijeta "oktanskog cirkusa" rekao:

- Bilo je lijepo skinuti kacigu za posljednji krug. U ovom sportu nemate često priliku dati stvarima osobni štih. Imamo kacige cijelo vrijeme, pa navijači ne vide uvijek vozača u bolidu bez kacige. Bilo je lijepo skinuti ju i vidjeti suce i navijače. Težak dio za mene danas bila je spoznaja da ulazim u bolid posljednji put. Da budem iskren, preplavile su me emocije. Seb i ja smo imali naše izazove tijekom vremena i lakše je imati dobar odnos s Fernandom (Alonso) jer je on u drugoj momčadi, ali završiti na podiju s ovim momcima je najbolje od ove generacije.

- Formula 1 je sport koji sam volio i nikad nisam mogao sanjati karijeru kakvu sam imao, nevjerojatne uspone i teške padove. Najveće i najsnažnije emocije imate kada ste u bolidu. Vožnja do granica bila je ono za što sam bio plaćen i u čemu sam uživao.

U Formuli 1 Webber je ukupno odvezao 215 utrka i upisao je 9 pobjeda i 13 pole-positiona, dok je 42 puta završio na podiju. Od sljedeće će godine ovaj 37-godišnji Australac voziti utrke izdržljivosti za Porsche.

VN Brazila:

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 1h32:36.300

2. Mark Webber (Red Bull) +10.452

3. Fernando Alonso (Ferrari) +18.913

4. Jenson Button (McLaren) +37.360

5. Nico Rosberg (Mercedes) +39.048

6. Sergio Perez (McLaren) +44.051

7. Felipe Massa (Ferrari) +49.110

8. Nico Hülkenberg (Sauber) +1:04.252

9. Lewis Hamilton (Mercedes) +1:12.903

10. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) 1 krug

...

Ukupni poredak:

1. Vettel 397

2. Alonso 245

3. Webber 201

4. Hamilton 189

5. Räikkönen 183

Linker
06. listopad 2024 15:00