Ronald Gorsic / CROPIX
SINIŠA ERGOTIĆ

'Ne očekujemo da će Sandri biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. lipanj 2011. 13:00

U Hrvatskom atletskom savezu nisu iznenađeni. Slučajem Sandre Perković bave se već danima, u stvari, otkad je 1. lipnja stigao dopis da je metilheksanamin pronađen u uzorku mokraće koji je Sandra po običaju dala nakon svakog mitinga Dijamantne lige.

Siniša Ergotić, glavni tajnik HAS-a, posljednjih je dana kompletno u slučaju, bio je u Monte Carlu i situacija nije tako alarmantna kako na prvi pogled izgleda. Činjenica kaže da je doping prisutan, da je riječ o zabranjenoj supstanci, ali možda ipak, na sreću, to nije tako dramatično kako je moglo biti.

- Preparat metilheksanamin je pronađen. Radi se o blagom stimulansu, najblažem mogućem, ali ta činjenica ne amnestira od odgovornosti bilo koga, pa tako ni Sandru. Puno je slučajeva u posljednje vrijeme vezano za taj preparat i IAAF je u velikoj borbi kako to riješiti.

Kazne će sigurno biti.

- Sigurno jer je borba protiv dopinga bilo koje vrste danas prioritet u svijetu sporta. Teško je biti konkretan, ali postupak je u završnoj fazi, pa kada bude odrađen do kraja, sve će biti jasno. Ono što je dobro i važno je da je Sandra svojim priznanjem bitno pomogla da se ova situacija razriješi. U prilog joj ide činjenica da je 20-godišnjakinja, da je vrhunska bacačica koja dokazano postiže odlične rezultate i izvan te priče. Razgovarali smo s IAAF-om, sve ide svojim tijekom.

Tko će kazniti Sandru?

- Preporuka je da to učini matični savez, a da IAAF to potvrdi ili ne potvrdi.

I što kažu pretpostavke?

- Pravilo 45 IAAF-a kaže da kod kazni većih od šest mjeseci atletičar ne može nastupati na sljedećim olimpijskim igrama. Mi očekujemo da se to neće dogoditi. I da će Sandra Perković nastupiti u Londonu.

Ostatak teksta pročitatje u tiskanom izdanju!

Linker
23. rujan 2024 05:23