Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
SANJA SE I POLUFINALE

NAŠE ‘OSE’ S LIJEVOG KRILA Najbolji hrvatski rukometaš u 2016 i 'klinac' koji mu opasno puše za vrat: 'Naš realni cilj je barem polufinale'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. siječanj 2017. 09:31

Može se reći da u ovom trenutku imamo dva jako dobra lijeva krila. Najboljeg na svijetu trenutačno Manuela Štrleka i mladog Lovru Mihića, koji je ne tako davno u svom uzrastu isto bio najbolji na svijetu. Oni možda nisu krila kao nekad Ćavar, Jelčić ili Kaleb s najjačim obrambenim poslovima, ali su u ritmu iznimno važni, a kako težimo ritmu više nego ikad, postaju i ključni igrači.

Manuel Štrlek dosta dugo je u toj situaciji bio sam, pomagali su mu najdulje Ninčević, pa Šprem i Kovačević. Sada bi trebao dobiti rasterećenje i makar je dojam da mu ono nije potrebno kako igra, možda ipak treba preventivno pripaziti na neke stvari jer i on je stariji i turnir je dug, pa je zato Mihić idealno došao kao nadopuna, što se vidi već po posljednjim susretima.

Uvijek sam fit

Počet ćemo s mlađim, Lovrom Mihićem. Kako je bilo protiv Tunisa od onog što ste zacrtali?

- Optimalno koliko smo mogli u ovom trenutku, pet-šest rukometnih treninga napravili smo svi skupa, nedostaje nam još nekoliko, ali, sve u svemu, mislim da će to biti dobro.

Nova rola je vaše jurišanje s centra...

- Svaka pozicija ima neki zadatak obrana ili napad i toga se koncepta moramo držati.

Malo nam vanjski vide krila, premalo...

- S lijeve strane to je još sasvim OK, to mogu reći, napravi se višak. Jako je dobro da je to tako, mislim da će se posebno vidjeti u teškim utakmicama. To svakako trebamo iskoristiti.

Vi nemate problema s ozljedama?

- Uvijek sam fit, prevencija se radi, snaga, mora se nema druge. To mi je posao.

Dugo ste bili kapetan mladih, naučili ste biti šef, a sada to više niste među lavovima. Kako se nosite, znate li tu eksplodirati, kažu da je otrov u malim bocama...

- Kapetan sam bio, ali drukčije mi je već četiri-pet godina, već sam se odviknuo. Volim reagirati, mislim da je to potrebno, ali nikad bezobrazno, nego samo da što bolje odradimo posao.

Što ili tko je najveća opasnost u Rouenu?

- Mađari su po meni najopasniji, za Nijemce svi znaju. Mađari su jako ozbiljna momčad, sastavljeni od dvije momčadi koje igraju u europskom vrhu, koje imaju sličan stil i oni bi, po meni, mogli biti iznenađenje u našoj skupini, ali nadam se da im to nećemo dopustiti.

Nismo mi ‘tanki’

Kažu da su naša krila “tanka” u obrani?

- Ne bih rekao, ljudi ponekad podcjenjuju zadnje igrače, no, to zna biti zahtjevna pozicija, moraš biti fokusiran da ne bi sve protivnikovo završilo kod tebe. I još trčati gore-dolje, često i bez lopte.

Što je plan za Francusku?

- Naš je realni cilj, barem ja tako vidim, polufinale. Nakon toga finale, a ciljamo medalju u svakom slučaju.

Ima dosta igrača vaše generacije?

- Je, to je dokaz da smo bili dobri. Bili smo kao kadeti deseti u Europi, pa drugi na svijetu, posljednja dva natjecanja smo propustili, ali tu smo ipak Mamić, Jotić, Božić-Pavletić, ja, ima puno igrača koji igraju SEHA ligu i Ligu prvaka kao Vučko, Kuduz u Winterthuru, Jurić-Grgić na Islandu u Challenge kupu. Puno ih je u Premijer ligi. Mi smo treća generacija u nizu i to se lijepo slaže.

2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Argentina v Croatia - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Manuel Strlek (CRO) of Croatia celebrates a goal. REUTERS/Antonio Bronic FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS

I Wisla se pokazala kao odličan izbor.

- Meni super, tražio sam minute, dobio sam ih. Igram Ligu prvaka, da smo dobri, pokazuje što imamo Brazilca, Španjolca, mlade Poljake u reprezentaciji za SP, pa Šimu Ivića i mene...

No, lakše nama nego Poljacima.

- To je istina jer imaju stvarno previše ozlijeđenih. No, imaju neki cilj za budućnost i morat će biti strpljivi. Puno ulažu u sport, u rukomet, vratit će im se, makar trenutačno izgleda teško.

I tu je završio Mihić, a doletio je Štrlek, najbolji hrvatski rukometaš za 2016. Evo kako se njemu činila utakmica s Tunisom?

Nerealna slika

- Obrambeno nismo izgledali dobro. Težili smo brzoj igri, a kad se igra brzo, onda koncentracija malo kiksa. Radili smo dosta grešaka. Ali sigurno da u obrani moramo biti dosta bolji da bismo bili konkurentni. Slika nije realna, nije bilo Duvnjaka. Bit će bolje, sigurno. Uz te dodatke imat ćemo dimenziju više.

I vi jurite na brzi centar.

- Za mene nije nepoznanica jer smo Horvat i ja to radili i ranije.

I Mihić je tu, puše za vrat, to je novost.

- Tjera nas da budemo bolji. Miha je tu, drago mi je, sigurno da je tako lakše.

I što ćemo u Francuskoj?

- Želim biti optimist, ali ne bih zasad dalje od Saudijske Arabije.

Puno je ozljeda, nismo ni mi imuni, makar ih imamo manje nego mnogi?

- To se pitanje stalno provlači. A to u stvari nije pitanje, nego rukomet danas. Ako se ne možeš s tim nositi, otpadaš. To će dosta odrediti situaciju na SP, ne samo u uvodu prije, nego i kada krene sve skupa. Tko zna što će se događati kroz natjecanje.

U Kielcu je dobro, ostaje li još?

- Još godinu i pol sigurno, nismo još razgovarali za dalje. Meni je sve tamo super, tretiraju me odlično, ali nikad ne znaš što će gazde reći. Trenutačno sam miran, ne razmišljam o tome. Kada i ako bude vrijeme - zaključuje Manuel Štrlek.

Linker
22. rujan 2024 13:24