United States' Michael Phelps gestures after his gold medal finish in the men's 200-meter individual medley swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Thursday, Aug. 2, 2012. (AP Photo/Daniel Ochoa De Olza)
 AP
PHELPS

Michael Phelps 'prekršio' pravilo IOC-a i prijeti mu oduzimanje medalja?

Piše: HinaObjavljeno: 19. kolovoz 2012. 16:10

Najtrofejniji olimpijac svih vremena američki plivač Michael Phelps ipak neće ostati bez medalja osvojenih na Igrama u Londonu jer nije prekršio pravilo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), izjavio je njegov menadžer Peter Peter Carlisle

Phelpsu je prijetila kazna Međunarodnog olimpijskog odbora nakon što su se pojavile fotografije za modnu kuću Louis Vuitton na kojima on s naočalama za plivanje i u kupaćim gaćicama sjedi u kadi pored koje je Vuittonova torba.

Prema pravilima MOO-a sportaši koji sudjeluju na olimpijskim igrama ne smiju sudjelovati ni u kakvim reklamnim kampanjama od 18. srpnja do 15. kolovoza dok traju Igre. Sporne fotografije, koje je napravila poznata fotografkinja Anne Leibowitz, pojavile su se na internetu 13. kolovoza.

"Phelps nije prekršio pravilo jer nije mogao utjecati na to hoće li fotografije biti objavljene. Nitko to ne može. On nije mogao kontrolirati hoće li fotografije biti objelodanjene kao što niko ne može jamčiti da vam neće biti provaljeno u kuću", izjavio je plivačev menadžer Peter Carslisle.

Phelps je u Londonu na olimpijskim igrama, koje su mu bile posljednje u karijeri, osvojio četiri zlatne i dvije srebrne medalje te je sa ukupno 22 zlatne medalje postao najuspješniji olimpijac svih vremena.

U prvim danima svoje plivačke mirovine Michael Phelps našao se u središtu kontroverze zbog koje bi, u najgorem slučaju, mogao ostati bez svojih medalja s nedavno završenih Olimpijskih igara u Londonu.

Amerikanac nije u središtu nikakve doping-afere, već je navodno kriv zbog kršenja pravila Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC). "Pravilo 40" IOC-a nalaže da svi sportaši sudionici Igara ne smiju u razgoblju od 18. srpnja do 15. kolovoza biti sudionici nikakvih reklama, odnosno da ne smiju reklamirati svoje sponzore.

Phelps se 8. kolovoza pojavio u francuskoj reklami modne kuće Louis Vuitton, te na taj način prekršio pravilo IOC-a. Reklamu su prvotno preuzeli španjolski i britanski mediji, a ista se ubrzo našla diljem internetskih web-stranica.

Plivačev agent Peter Carlisle negirao je da je njegov klijent prekršio pravilo, odnosno tvrdi je Louis Vuitton objavio reklamni uradak bez Phelpsova dopuštenja.

Linker
25. rujan 2024 07:23