VELIKO POJAČANJE

Medveščak doveo AHL rekordera: Vratar Brust potpisao, Martinović ostaje

Piše: HinaObjavljeno: 08. srpanj 2013. 13:14

Vodstvo Medveščaka kompletiralo je vratarski tandem za premijernu sezonu u KHL ligi, Marku Dekanichu pridružio se osvajač Calder kupa i vlasnik AHL rekorda za najviše odigranih minuta bez primljenog gola Kanađanin Barry Brust (30).

- Doveli smo vratara vrhunske kvalitete i odlične statistike. Brust je posljednje AHL sezone zapamćen po rušenju 55-godišnjeg rekorda od 268 minuta bez primljenog pogotka, dok je u njemačkom DEL-u u sezoni 2011./2102. proglašen najboljim vratarom DEL lige. Mark Dekanich i Barry Brust prijatelji su već dugo vremena i odlično će se nadopunjavati. Oboje se raduju što će imati priliku dokazati da su vrhunski vratari na razini KHL-a. Inače, u KHL-u postoji pravilo po kojem jedan vratar može braniti maksimalno 66 posto utakmica u sezoni te upravo iz tog razloga moramo imati dva vratara vrhunske kvalitete na našoj mreži, kazao je sportski direktor 'medvjeda' Aaron Fox.

Osvrnuo se i na Brustov temperament koji ga je u prošlosti koštao brojnih kazni.

- Upoznat sam s Brustovim temperamentom na ledu koji ga je tijekom karijere ponekad stajao i kazni. Za ono što je učinio, tada je i platio, bio je propisno kažnjen, a za sportaša vjerujte nema veće kazne nego li utakmicu svoje momčadi promatrat s tribina. On je svjestan svojih tadašnjih pogrešaka i nadamo se kako se one neće ponoviti. Mi u klubu čvrsto vjerujemo u Brustove sportske kvalitete ali jednako tako zahtjevamo disciplinu i sportsko ponašanje. Iskreno, vjerujem da će Brust svoj sportski temperament pokazati na ledu, ali na najpozitivniji mogući način'," dodao je Fox.

Brust je 2002. izabran je na NHL draftu kao 73. izbor od strane Minnesota Wilda, no dvije godine kasnije je kao slobodan igrač potpisao trogodišnji ugovor s Los Angeles Kingsima. Ipak profesionalnu karijeru nije počeo s Kingsima, već s njihovom ECHL filijalom Reading Royalsima. Iduće sezone izborio se za mjesto u AHL filijali Kingsa, Manchester Monarchsima. U sezoni 2006/07. debitirao je na vratima Kingsa, a u 11 NHL utakmica upisao je dvije pobjede, četiri poraza i remi, dok mu je postotak obrana iznosio 87,8. Iduće tri sezone (2007-2010), nosio je dres Houston Aerosa, AHL filijale Minnesota Wilda. Potom je igrao za Binghamton Senatorse za koje je odigrao 52 susreta (92,5 % obrana) u osnovnom dijelu natjecanja i šest utakmica u doigravanju (88,9 % obrana), a sve je to na kraju okrunio i osvajanjem Calder kupa.

Nakon osvojenog Caldera sa Senatorsima, Brust se odlučio okušati na europskom ledu. Destinacija mu je bila njemački prvoligaš Straubing Tigers s kojima je stigao do doigravanja. U polufinalu je zaradio suspenziju od osam utakmica neigranja zbog prekršaja nad suparničkim igračem nakon čega se vratio u Sjevernu Ameriku gdje je proteklu sezonu odradio s AHL klubom Abbotsford Heatom. Na vratima Heata je srušio rekord AHL-a za najviše odigranih minuta bez primljenog pogotka koji je još od 1957. držao bivši NHL-ovac Johnny Bower (249:51). Naime, Brust je čak 268 minuta i 17 sekundi izdržao bez primljenog pogotka.

Uz Dekanicha i Brusta bit će tu još i mladi hrvatski vratar i reprezentativac Andrej Vasiljević (19). Mladi Zagrepčanin bio je uz 'medvjede' i kada su igrali u Erste Bank hokejskoj ligi, dok se prošle sezone okušao u inozemstvu, u slovačkom klubu HK 36 Skalica U20. Za Skalicu je odigrao 19 utakmica s učinkom od 87,1 % obrana. Vasiljević ulazi u momčad kao domaći 'mladi' igrač koje klub mora imati u svojoj KHL momčadi po propisima lige.

Osim što je zaključio ugovore s Brustom i Vasiljevićem, Medveščak je produžio ugovor i s braničem Sašom Martinovićem. Hrvatski igrač rođen u Njemačkoj u Zagreb je stigao 2011/12., a kroz dvije sezone skupio je 110 utakmica, uključujući doigravanje, i 25 bodova u Erste Bank hokejskoj ligi te sedam utakmica u Prvenstvu Hrvatske. Prije dolaska u Medveščak, Martinović je sedam sezona igrao u DEL-u za klubove Hamburg Freezers, Krefeld Pinguine, ERC Ingolstadt i Grizzly Adams Wolfsburg. U DEL-u je sveukupno odigrao 360 utakmica, uključujući doigravanje, i ostvario 54 boda.

Linker
24. rujan 2024 17:21