Zagreb, 281111.Maksimirski stadion, prostorije Gnk Dinamo.Konferencija za novinare Zdravka Mamica izvrsnog predsjednika Gnk Dinamo, povodom menadjerskog ugovora sa Eduardom da Silvom sadasnjim igracem Sahtara bivsem igracu Dinama. Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
SKUPŠTINA HOO-A

Mamiću samo ukor, Boraska ustvrdio: 'Kada čuje za ovo neće moći spavati'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. srpanj 2013. 19:10

Vani je bilo vruće, unutra uopće ne - dapače, ugodno. Bilo je naznaka vrućine, ali je ipak 'klimatizacija’ rekla svoje. Ta 35. sjednica Skupštine HOO-a brojčano je izgledala ovako: od 111 članova, 81 prisutan, 29 od 38 olimpijskih sportova, 105 od 136 glasova na raspolaganu, dovoljno da se može odlučivati. Dvije su teme dominirale, Zdravko Mamić i SPTV. Ostalo je bilo u tragovima.

Dakle, Zdravko Mamić dobio je ukor HOO-a od strane Etičkog povjerenstva zbog već poznatog nastupa na jednom lokalnom radiju 15. ožujka ove godine, kada se 'upotrebom neprimjerenih, uvredljivih i neprihvatljivih riječi’ osvrnuo na ministra Željka Jovanovića. Tim obraćanjem Mamić je počinio 'povredu temeljnih vrijednosti i načela olimpizma u točkama 2. i 6. Olimpijske povelje, te na taj način nanio štetu cjelokupnom hrvatskom sportu’ stoji u odluci povjerenstva. Povjerenstvo ja očekivalo očitovanje Mamića, no ono nije stiglo, jer u Dinamu zahtjev nije zaprimljen, a s privatne adrese Zdravka Mamića i iz HNS-a pošiljka nije vraćena. Zatražen je ukor za Mamića, Skupština je to prihvatila, a u obrazloženju piše da Etički odbor ne prihvaća zahtjev podnositelja prijave (Splitski klub olimpijaca) da izrekne mjeru prestanka članstva, jer to jednostavno nije u njihovoj ingerenciji.

Pojašnjenje je tražio Igor Boraska ustvrdivši da 'gospodin Mamić vjerojatno neće moći spavati kada čuje za ovo’. Pitao je Boraska zašto je, ako nije utemljeno, donesena odluka o ukoru, a ne recimo o predviđenim - suspenziji, isključenju ili razriješenju članstva, pa je morala intervenirati šefica (tajnica) povjerenstva Biserka Vrbek.

- Ne možemo isključiti iz članstva HNS zbog ispada pojedinca, ponavljam Skupština može isključiti samo svoje članove - rekla je Vrbek.

Druga tema koja se pojavila kao posebnost je SPTV. U izvješću o fukciniranju proračuna stoji 'sredstva planirana za SPTV... uvećavaju se za 2.455.408 kn. Dio planiranih sredstava od 522.500 kn ostaje za planiranu namjenu, a ostali dio u iznosu od 5.311.908 kn planira se kao dokapitalitzacija SPTV. Nadalje, sredstva data SPTV kao pozajmica, pretvaraju se u temeljni kapital...’

I onda je stiglo pismo Ministarstva, potpisano od strane Željka Jovanovića u kojem stoji da se tako značajne promjene financijskog plana ne mogu vršiti tijekom proračunske godine, a pogotovo ne za namjene koje nisu javne potrebe u sportu... Davanje pozajmica, dokapitalizacija jednog trgovačkog društva makar i u vlasništvu nisu u skladu s odredbama i takvo ponašanje smatralo bi se kršenjem odredbi Statuta HOO-a.

Zlatko Mateša se osvrnuo na pismo i najavio odgovor Ministarstvu, jer se HOO s pismom ne slaže, jer je isto udar na autonomiju pokreta kojem onda ne treba ni Skupština, ni Statut...

Mateša je rekao:

- SPTV nije moja nego TV svih nas, ima koncesiju na 15 godina, 13 je još pred nama...

Linker
21. rujan 2024 19:12