Bec, 310110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Becu se igraju utakmice poufinala i finala. Polufinale su izborile reprezentacije Islanda, Francuske, Poljske i Hrvatske. U polufinalnim utakmicama finale su izborile reprezentacije Francuske i Hrvatske.Utakmica izmedju Hrvatske i Francuske.Na slici: Lino Cervar.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
IZABRAO KLUB

Lino Červar rekao konačno zbogom reprezentaciji

Lino Červar je rekao zbogom hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, otišao je zlatni izbornik sa SP-a 2003. u Portugalu i olimpijski pobjednik iz Atene 2004.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 29. srpanj 2010. 17:01

ZAGREB - Mjesecima je trajala priča o produženju ugovora i nastavka suradnje HRS-a i najtrofejnijeg hrvatskog rukometnog trenera. Lino Červar bio je dao pa povukao ostavku na mjesto izbornika još tijekom prošlog Eura u Austriji. Nakon sukoba s gotovo svima u rukometnom okružju, povukao se na svoje mjesto trenera Metalurga iz Skopja, a kad je trebao potpisati i početi spremati momčad za SP u Švedskoj, uslijedio je neočekivani šok i lakonsko objašnjenje:

- Zbog klupskih obaveza nisam u mogućnosti i dalje obavljati funkciju izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. Nažalost, u Metalurgu su mi rekli kako klub trpi zbog mojih izbivanja iz kluba u prosjeku dva i pol mjeseca godišnje.

Potpis na produljenje ugovora trebao je biti tek formalnost:

- Sa Červarom smo razgovarali i sve smo se dogovorili. Potvrdio je da želi nastaviti s projektom OI London 2012., bio je rekao predsjednik HRS-a Sandi Šola.

Zoran Gobac je također nekoliko puta naglašavao da će se ugovor produžiti. No...Červar je ipak, očito je, licitirao prevelikim zahtjevima kako bi se elegantno povukao.

U Hrvatskom rukometnom savezu pokušali su ga privoliti na ostanak kompromisom. Ponuđena mu je mogućnost da reprezentaciju vodi njegov pomoćnik Slavko Goluža, dok bi Červar glavnu riječ vodio samo tijekom velikih natjecanja - svetskih i europskih prvenstava te olimpijskih turnira. Kako sada stvari stoje, zajednički jezik nije pronađen i Červar odlazi nakon gotovo punih osam godina uspješnog vođenja najtrofejnije hrvatske momčadi svih vremena.

Očito je kako se okreće nova stranica u bogatim kronikama hrvatskog rukometa. Zasad još nije poznato tko bi trebao zamijeniti Červara. Kandidata je, u svakom slučaju, zaista velik broj. Teško je ipak za očekivati da će netko ponoviti Červarove uspjehe.

Červarova odličja

Zlato OI Atena 2004.

Svjetska prvenstva

Zlato SP Portugal 2003.

Srebro SP Tunis 2005.

Srebro Hrvatska 2009.

Europska prvenstva

Srebro EP Norvška 2008.

Srebro EP Austrija 2010.

Biografija

Rođen 22. rujna 1950., Delići kod Vrsara.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije od 2002., trener RK Metalurga. Trenersku karijeru počeo je u RK Triko iz Novigrada 1974. Od 1991. radio je kao trener u Klagenfurtu, Austrija. Od 1994. do 2000. bio je trener, odnosno izbornik talijanske reprezentacije.

Od 2000. bio je trener Zagreba, a 2002. je imenovan izbornikom Hrvatske rukometne reprezentacije, s kojom je paralelno vodio i talijanski Conversano. Od 2004. je opet u CO Zagreb. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za sport ‘Franjo Bučar’, 2003. godine osobne, bio je zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora (2003. - 2007.).

Linker
22. rujan 2024 23:26