REUTERS
SVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

LEGENDARNO LIJEVO KRILO VEĆ ZNA TKO ĆE BITI PRVAK U FRANCUSKOJ 'Bio bih jako iznenađen da oni ne uzmu zlato'

'Kod njih ćete uz kvalitetu pronaći i tonu sportskog bezobrazluka, koji je neophodan za vrhunski rezultat'
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. siječanj 2017. 14:59

Pako Ćavar nije puno razmišljao o odgovoru na pitanje koga vidi na vrhu postolja u Francuskoj.

"Nema tu nikakve dvojbe, Francuska je favorit broj 1."

Imaju dosta godina

Bez obzira na to što mnogi misle da više nisu u naponu snage?

"Istina je da mnogi njihovi glavni igrači nisu u cvijetu mladosti, debelo su preko 30, ali su još uvijek kvalitetni, a kod njih ćete uz kvalitetu pronaći i tonu sportskog bezobrazluka, koji je neophodan za vrhunski rezultat. I to što igraju kod kuće sigurno ih čini 15-20 posto jačima, nego što bi bili da je prvenstvo negdje drugdje."

Ako smo vrh popunili, to bi po vama mogao biti uz njih na postolju?

"Danci, Nijemci, Španjolci, a tu se i mi možemo priključiti ako budemo igrali dobro. Svaka od ovih reprezentacija može pobijediti svaku u završnici, osim možda Francusku, jer kad su oni u pitanju, treba računati i na domaćinsko suđenje, ali i pritisak koji će napraviti na sve druge."

Mogu li Nijemci, koji su iznenadili zlatom na EP-u u Poljskoj prije godinu dana, a potom to zlato potvrdili olimpijskom broncom, eventualno ipak ugroziti domaćina?

"Ne bih rekao, oni su u toj skupini koja može svakoga dobiti, ali mislim da će se s Francuzima jako teško nositi bilo koja reprezentacija."

Tiha smjena generacija

Kako su se Francuzi pretvorili u najmoćniju rukometnu silu posljednjeg desetljeća? Ako ćemo iskreno, mnogi su ih kod nas počeli opraštati već prije nekoliko godina, a oni su u međuvremenu nastavili osvajati medalje i dominirati?

"Rukomet je u Francuskoj doživio veliku ekspanziju zahvaljujući rezultatima, zahvaljujući njihovim zvijezdama koje traju, a ne treba smetnuti s uma da je Francuska puno veća zemlja od nas, s puno više igrača i kad jedan napusti reprezentaciju, već 2-3 čekaju u redu. Mislim da se kod njih neće ni ta nekakva velika smjena generacije dramatično osjetiti jer su cijelo ovo vrijeme pametno radili i postepeno uvodili u vatru mlade. Definitivno neće biti drastično kako je bilo kod nas kad smo 1996. bili olimpijski pobjednici, a nakon toga se odmah strmoglavili."

I novi povratak u vrh čekali sve do 2003. i Portugala...

Linker
23. rujan 2024 03:37