Bongarts/Getty Images
OVO ĆE POMOĆI I HRVATSKOJ

LEGENDA SVJETSKOG RUKOMETA ŠOKIRALA NAVIJAČE NA SAMOM POČETKU SP-A Napušta rukomet i postaje 'biznismen': 'Dosta je bilo, moram prehraniti obitelj'

SERGEJ RUTENKA Najbolji bjeloruski rukometaš u 35. je godini obznanio kraj blistave karijere
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 13. siječanj 2017. 16:49

Bjeloruska rukometna reprezentacija danas od 14 sati igra prvu utakmicu skupine C na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ali bez donedavnog kapetana i najboljeg igrača Sergeja Rutenke. On je u četvrtak u Minsku sazvao press konferenciju na kojoj je objavio službeni kraj karijere.

Bjelorus je dugo vremena vagao hoće li nastaviti rukometnu karijeru koju je protekle sezone završio u domovini, odnosno u redovima SKA Minska. Nakon odlaska iz kluba, Rutenka je obznanio kako će otići u mirovinu ukoliko ne dođe ponuda koja će zadovoljiti njegove apetite.

Ništa konkretno nije se pojavilo do prosinca kada je objavljeno kako 35-godišnji Bjelorus odlazi u Katar, točnije u stanoviti klub imena Al Quiada. Avantura nije bila dugog vijeka, kao ni 2015. godine kada je Rutenka u Dohi proveo nekoliko mjeseci u Lekhwiyi.


Siarhei Rutenka 'Handball Sharpshooter' - 2016

Dva tjedna u Kataru

- Došao sam u Katar gdje sam s momčadi trenirao dva tjedna ispunivši sve obaveze prema klubu. Kada smo došli do točke potpisivanja ugovora, odlučili su promijeniti financijske uvjete. To nisam prihvatio i vratio sam se kući. Ipak, nisam frustriran ili ljut zbog toga što se dogodilo - kazao je Rutenka koji uz bjelorusko, posjeduje i slovensko te španjolsko državljanstvo.

Unatoč desecima ponuda da nastavi blistavu rukometnu karijeru, Sergej je sve rezolutno odbio, najviše zbog manjka poštovanja prema njegovoj igračkoj veličini, a očito niti financijski dio nije bio toliko izdašan.

- Sve ponude su izgledale isto. Vlasnici klubova su smatrali da sjedim kod kuće i ne radim ništa, stoga bih pristao na svaku njihovu ponudu. Zato na kraju nisam postigao dogovor s nijednim klubom - kazao je Rutenka čiju će rukometnu lozu nastaviti mlađi brat Dzianis koji igra za Meškov i reprezentaciju Bjelorusije.

Svoju dugovječnu karijeru Rutenka je započeo u Minsku igrajući za Arkatron. S 19 godina prelazi u Gorenje Velenje, a najljepše dane rukometne karijere u susjednoj nam Sloveniji doživljava u Celju s kojim je 2004. godine osvojio naslov pobjednika Starog kontinenta. Tome je pridodao i četiri naslova nacionalnog prvaka.

Iste godine za Sloveniju je nastupio i na Olimpijskim igrama u Ateni, a 2006. je na europskoj smotri u Švicarskoj bio najbolji strijelac turnira s 51 pogotkom.

U tim je trenucima već branio boje Ciudad Reala (kasnije Atletico Madrida) s kojim je osvojio tri naslova prvaka Europe, a još je dva dodao s Barcelonom za koju je igrao od 2009. do 2015. godine.

Osim europskih naslova, u Španjolskoj je Rutenka osvojio osam domaćih prvenstava, a rukometnu povijest ispisao je sa šest naslova prvaka Europe. Od njega više ima samo Ukrajinac (kasnije Španjolac) Andrej Šepkin koji je Ligu prvaka osvajao sedam puta.

- Sretan sam što nisam svake godine mijenjao klubove i što u svima njima imam lijepe uspomene. Osvojio sam srebrnu medalju s Bjelorusijom na Europskom juniorskom prvenstvu 2000. godine, a taj se uspjeh ističe u mojim vitrinama. Žalim što nisam osvojio trofej sa seniorskom reprezentacijom - kazao je Rutenka koji je od 2010. godine ponovno igrao za bjelorusku reprezentaciju nakon nužne pauze od tri godine u reprezentativnom rukometu.

Idem u poslovni svijet

On je i jedan od najzaslužnijih što se Bjelorusija pojavila na zadnjih pet velikih natjecanja (tri Svjetska i dva Europska prvenstva). Svoju je posljednju utakmicu za izabranu vrstu odigrao upravo u kvalifikacijama za SP u Francuskoj protiv Latvije u kojima je Bjelorusija ostvarila nastup na Mundijalu gdje igra u skupini zajedno s Hrvatskom.

- Ako se moje iskustvo bude tražilo, s radošću ću ga podijeliti. U ovom trenutku ipak nemam namjeru ostati u rukometu. Definitivno ću kontaktirati naše igrače i federaciju i želim im sve najbolje, ali trenutno imam projekt na drugom polju. To je poslovni projekt, moram nahraniti svoju obitelj - zaključio je Rutenka kojemu čak ni supruga nije vjerovala kada se odlučio umiroviti.

- Možda sada izgledam mirno, ali o ovoj odluci razmišljam jako dugo. Moja supruga također nije mogla vjerovati i stalno me ispitivala jesam li ozbiljan. Ovo vidim kao novu stranicu u svom životu - rekao je šesterostruki osvajač Lige prvaka.

----------------------------------------------------

Karijera Sergeja Rutenke

Klubovi:

1998-2000: Arkatron Minsk

2000-2001: Gorenje Velenje

2001-2005: Celje

2005-2009: Ciudad Real

2009-2015: Barcelona

2015: Lekhwiya SC

2016: SKA Minsk

2016: Al Quiada

Reprezentacije:

Slovenija: 40 nastupa

Bjelorusija: 65 nastupa

Linker
20. rujan 2024 15:12