Foto: Ante Cizmic / CROPIX
PIŠE PATRIK ĆAVAR

LEGENDA HRVATSKOG RUKOMETA IMA RECEPT ZA SRBIJU 'Zaboravite da bi mogli izgorjeti, ili da neće dati sve od sebe, ali ove tri stvari bit će presudne'

Piše: Patrik ĆavarObjavljeno: 12. siječanj 2018. 20:04

PIŠE: PATRIK ĆAVAR

Napokon smo dočekali ovaj dan i siguran sam da ćemo uživati u njemu. U Spaladium Areni čeka nas ludnica od atmosfere na tribinama i - uvjeren sam - vrhunski rukomet na parketu. Pročitao sam izjavu srpskog izbornika Jovice Cvetkovića, koji je baš tu atmosferu podvukao kao uteg koji bi mogao prikočiti naše igrače, a moj je stav potpuno suprotan njegovu. Kad imaš momčad s kvalitetom, karakterom i iskustvom - a mi imamo sve tri komponente - onda te ludilo punih tribina može samo dodatno inspirirati i povući na način da odigraš bolje nego što bi odigrao u nekim drugim okolnostima, s daleko manjom podrškom navijača.

No, da se malo vratim na parket. Izbornik Červar jučer je odradio 16 igrača za večerašnju utakmicu i odmah ću naglasiti da je njegov popis realan i očekivan, barem iz mog kuta gledanja. Naravno da će neki pitati zašto na popisu nema Marina Marića, Buntića ili Pešića, ali izbor igrača bio je takav da je očito presudila trenutačna forma, a u nju pravi uvid ima samo izbornik zajedno sa svojim stožerom. Dapače, samo nas može veseliti činjenica da imamo tako velik izbor igrača i da ćemo u pričuvi imati igrače velike klase i bogatog iskustva.

Čekajući večerašnju utakmicu u nekoliko sam se situacija suočio s određenim podcjenjivanjem Srbije. “Te su izgubili svih pet pripremnih utakmica”, “te nemaju kontru”, “te su bez nekoliko ozlijeđenih, a jako važnih igrača”, “te nemaju našu klasu...” To je stav koji ne smije prevladati jer on prije svega ne stoji. Koga briga za tih pet pripremnih utakmica i tko zna što je u njima Cvetković tražio? Slažem se da smo ukupno jači od Srbije i da imamo ulogu laganog favorita u Splitu, ali bilo kakvo, pa makar i najmanje, podcjenjivanje suparnika ili pristup “mi to sigurno dobivamo” doista može biti poguban. Ne govorim to zato što sam jako strašljiv ili jako pametan, nego zato što smo takvim utakmicama svjedočili milijun puta kroz povijest.

Patrik Cavar
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Želi li dobiti utakmicu, Hrvatska od prve sekunde mora biti maksimalno napaljena, agresivna, odlučna i prepuna energije. A važno je da osvojimo ta dva boda, važno je i da odigramo dobru utakmicu jer dobre igre i pobjede su te koje dižu formu momčadi.

Red je da kažem nešto i načinu na koji bismo trebali pobijediti Srbiju. Međutim, naš je recept godinama isti i sigurno ga nećemo mijenjati sada u Splitu jer ga i ne trebamo mijenjati.

Postoje tri stavke koje su u našoj igri presudne, a sve tri su jako povezane. Trebat će nam vrhunski golmani i njihove obrane, a da bismo im olakšali posao, trebat će nam vrhunska obrana. Kad to budemo imali, onda će kao logična posljedica doći puno prostora za kontre i polukontre, a na otvorenom terenu Hrvatska je uvijek favorit, tko god bio s druge strane.

Eto, dakle, recepta: 1. golmani, 2. obrana, 3. kontre i polukontre. Naizgled jednostavno, ali je tako... Druge nema želimo li dobiti Srbiju ili želimo li daleko otići na Euru.

Što se napada tiče, jasno je da ćemo najviše gledati u Duvnjaka, Cindrića i Karačića. To su tri sjajna igrača, ali i tri razigravača, njihova će igra biti ključna za razbijanje srpske obrane. Njihova je individualna klasa neupitna, ali jako će važno biti da maksimalno ubrzaju protok lopte da bi ostali igrači u postavi mogli doći do napadačkog izražaja. Momčad koja želi otići daleko na turniru, a mi želimo najmanje finale, mora imati širinu po svim pitanjima, tako da će nam trebati i golovi s krila, s crte, a svakako i s bekovskih pozicija.

Na kraju ću se vratiti na ludilo koje se osjeća u Hrvatskoj i koje će večeras eruptirati u Spaladium Areni. Lino Červar na popisu ima reprezentaciju s jako puno iskustva. Okosnica su igrači koji su već nebrojeno puta igrali u takvoj atmosferi - dosta ih je bilo u Splitu na Svjetskom prvenstvu - tako da će njima to ipak biti malo drukčiji, ali u konačnici ipak klasičan radni dan. Doručkovat će, odraditi lagani šuterski trening, ručati, lagano proći utakmicu, malo se odmoriti, a onda puni energije izaći pred prepune tribine.

Zaboravite da bi mogli izgorjeti, ili da neće dati sve od sebe, a to bi već moralo biti dovoljno za pobjedu...

Linker
23. rujan 2024 21:25