Drago Sopta / CROPIX / CROPIX
LETVICA JE POSTAVLJENA VISOKO

KVARTET STRUČNOG ODBORA VATERPOLSKOG SAVEZA SLOŽAN Barakudama medalja neće pobjeći, a zlato...

Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2016. 16:58

Vratari Josip Pavić i Marko Bijač, centri Luka Lončar i Ivan Krapić, braniči Damir Burić, Andro Bušlje i Marko Macan te vanjski igrači Maro Joković, Xavi Garcia, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Sandro Sukno i Luka Bukić. To je 13 Barakuda koje je izbornik Ivica Tucak odredio za predstavljanje vaterpolske Hrvatske na OI u Rio de Janeiru.
Momčad koju je izbornik vrlo zanimljivo opisao prošle nedjelje kad je popis postao služben.

- Ovo možda nije 13 najboljih, ali ovih 13 igrača je ono što predstavlja najbolje koncepcijsko rješenje - rekao je tada Tucak.

Ovaj je izbor posebniji od prijašnjih za Tuckova mandata po najmanje dvije stavke. Prvo, on je daleko najvažniji jer se radi o najvećem nadmetanju. Drugo, prvi puta u minule četiri godine popis nisu krojile ni bolesti, ni ozljede, niti FINA-ine suspenzije. Što je idealna situacija, ma koliko treneru bilo teško nekome se zahvaliti nakon mnogobrojnih treninga, utakmica, provjera...

Mišljenje o konačnom odabiru potražili smo od članova Stručnog odbora HVS-a. Tijela koje je, kako mu i ime kaže, ali i njegov sastav, zasigurno uz izbornika najmjerodavnije za stručni sud. Stručni odbor HVS-a čini pet bivših vrhunskih vaterpolista, olimpijaca, osvajača i olimpijskih kolajni, trenera, pa i jedan bivši izbornik, koji desetljećima rade ili su radili u vrhunskim klubovima poput Mladosti, Juga, Primorja, POŠK-a. Petorica koji imaju vaterpolsko “ime i prezime”.

U anketi smo nazvali četvoricu, ne i predsjednika Stručnog odbora. To je Perica Bukić kojeg namjerno preskačemo da ga ne bismo doveli u “sukob interesa” jer jedan od 13 igrača njegov je sin.

1. Prokomentirajte konačni odabir 13 igrača izbornika Ivice Tucka
2. Na kojem mjestu vidite hrvatsku reprezentaciju na olimpijskom turniru?

ZORAN ROJE

1. Stručni odbor ako i daje primjedbe, onda ih daje na širi popis. Ako smatramo da bi netko trebao ili ne biti na popisu 18-20 igrača, onda možemo nešto reći i tražiti. Kada ide konačan izbor od 13 igrača, možemo sudjelovati u pričama, ali poštujemo želju i procjenu izbornika. To je pravilo oduvijek postojalo i tako treba biti. Jasno da je bilo dvojbi, pa i izbornik sam ih je imao, no on stalno živi s momčadi, prati rad svakog igrača i on donosi odluku.

2. Ne postoji idealna momčad ni u jednoj reprezentaciji. Svatko ima neku slabost. Zato je najbitnije sve manjkavosti sakriti, prikriti ih taktičkim idejama. Objektivno, konkurencija je nikad izjednačenija. O osvajanju medalje s pravom razmišlja 7-8 momčadi. Hrvatska po meni mora razmišljati o ulasku u borbu za medalju, dakle, polufinale, a onda... dan, trenutak, osjećaj detalja, kad procijeniš da ti se neki igrač to jutro probudio malo pametniji i bolji...

MILIVOJ BEBIĆ

1. Žao mi je jedino što se nije našlo mjesta za Muslima. Ne znam detalje, ali uz Sukna i Bukića, koji je stvarno napredovao, ne znam s kim još pokrivamo lijevu stranu. Govorim o igračima, kojima je to prirodna pozicija. Sve ostalo mi je očekivano. Budući da je Obradović ranije otpao, ne vidim tko je još mogao biti u konkurenciji. Desna je strana vrlo jaka s Jokovićem i Garcijom, pa onda i Petkovićem. Braniči najbolji, Burić, Bušlje i Macan.

2. Mislim da smo favoriti za finale! Vidim nas ravnopravnima, ako ne i boljima od Španjolske, Italije, Mađarske, Crne Gore. Naravno, u jednoj utakmici sve se može i drukčije odvijati, ali smatram da ova reprezentacija ima kvalitetu za doći u finale. Važno je samo izbjeći Srbe u četvrtfinalu.

Zagreb, 020416.
Mladost na Savi.
Pripremna vaterpolo utakmica izmedju Hrvatske i Australije.
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

OGNJEN KRŽIĆ

1. Nadao sam se da bi tu mogao biti Loren Fatović. Nisam razočaran što nije, mlad je igrač, budućnost je pred njim. “Diplomirao” je ove godine u Jugu, a Jug je igrao na visokoj razini u svim natjecanjima. Uz to je na Final 6 Lige prvaka pokazao da je pouzdan te da se trener mogao osloniti na njega jednako, kao u iskusnije tipa Perrone, Garcia, Joković, Obradović. Ima 19 godina, ali i Perica Bukić je na Igrama u Los Angelesu nastupio sa 18... Ne ciljam na Luku Bukića. On također ima mjesto, ima nekoliko velikih prvenstava iza sebe znat će odigrati na visokoj razini. Najbitnije je sada reprezentaciji dati punu podršku.

2. Najvažnija je stavka kakva će biti kohezija u momčadi. To presuđuje. Tako je bilo u Londonu. Ako se postigne sinergija igrača i trenera, mi ćemo sigurno osvojiti medalju. Bez toga nećemo proći ni četvrtfinale. Mislim da toga nije bilo u Beogradu na EP u siječnju.

BOŠKO LOZICA

1. Izbor su uvijek nijanse. Vrlo malene u onom završnom odabiru. Mislim da se generalno, sa 2-3 imena van, a 2-3 unutra, ne bi nešto promijenilo. Imamo dosta vrlo kvalitetnih igrača, a osobno sam uvijek razmišljanja da onaj koji vodi i odlučuje, najbolje zna te zavređuje punu podršku.

2. Uvijek sam optimist te sam uvjeren da možemo igrati finale. Onda je, pak, sve moguće. Ovi su mladići pokazali da su pravi kad je najpotrebnije. Bilo je nekoliko kiksova, to je sport, međutim, kada se odlučivalo o nečem velikom, onda su svi pružali manje-više svoj maksimum, a nema višeg cilja u sportu od olimpijskih igara. S Garcijom smo dobili strašnu kvalitetu više jer on je kroz Jug uigran s praktički pola momčadi. Prije smo na toj strani ovisili o formi Jokovića, a sada ih imamo dvojicu! Uz njega je i Joković postao bolji, opasniji, a ne zaboravimo da njih dvojica mogu zajedno igrati sve 32 minute svih utakmica!

SN/Arhiva

Linker
14. svibanj 2024 03:29