Ronald Gorsic / CROPIX
SKIJANJE, KOMBINACIJA

Kostelić na postolju nakon dvije godine: 'Treće mjesto je za mene poput pobjede!'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 16. siječanj 2015. 12:46

Isplatilo se. Alpska kombinacija u Wengenu pokazala je zbog čega je Ivica Kostelić bio uporan u produžavanju karijere. Treće mjesto i definitivni povratak među žive. Nakon 22 mjeseca ponovno je na postolju u Svjetskom kupu, šezdeseti put u karijeri. I Natko Zrnčić-Dim zaslužuje pljesak, zauzeo je šesto mjesto.

- Za mene je ovo kao pobjeda. Veliko olakšanje nakon prošle i prvog dijela ove sezone - uzdahnuo je Ivica.

No, u povijesne knjige će se kao pobjednik upisati Carlo Janka, još jedan povratnik. Iceman je pred svojim Švicarcima pobijedio nakon skoro četiri godine čekanja. Najbrži u spustu sačuvao je prednost. Iznenađenje dana je Victor Muffat-Jeandet. Karijera francuskog skijaša dosad se vezivala za veleslalom u kojem je bio dvaput peti, a do prvog postolja došao je u zbroju spusta i slaloma. Nakon prve vožnje bio je na diobi 28. mjesta.

- Ovo je Wengen, a u Wengenu sam obično brz - rekao je još Ivica.

U Wengenu, u prestižnom Wengenu, u skijaškom Wimbledonu kako ga je sam prozvao. A drugi su njega prozvali Mister Wengen. Šest pobjeda i, od jučer, 13 postolja u karijeri.

- Moram priznati i da me sreća pomilovala kako bih se uspeo na podest. Kolo sreće se ovaj put okrenulo na moju stranu sata, zaslužio sam. Mathiasu Mayeru moram zahvaliti na pet stotinki. Ispred njega je još puno postolja i pobjeda dok se moj put polagano bliži kraju.

Pogledao je Kostelić prema dolje, a mogao je oči uperiti i na stepenicu iznad. Drugoplasirani Muffat-Jeandet pobjegao mu je sedam stotinki. U slalom je krenuo prije Ivice, pa je semafor pokazao bondovskih 0.07. Na Kostelićevu nesreću u crvenoj boji, vidjelo se to i po govoru tijela nakon ulaska u cilj.

- Pomislio sam ‘jooj, pa kak’ sedam stotinki’. Međuvremena su pokazala da sam u donjem dijelu staze smanjio zaostatak. Moram biti zadovoljan jer su na kraju i stotinke igrale za mene.

Već je jurnjava po skraćenom, “kombi” Lauberhornu naznačila da će i ovaj petak biti dan hrvatskih skijaša. Kostelić je bio brži od Zrnčić-Dima s time da je mlađi Hrvat napravio malo veću pogrešku u posljednjem dijelu spusta. No, obojica su izborila sjajne pozicije uoči slaloma i vojska navijača zadovoljno je trljala ruke. Slalom se čekao s velikim iščekivanjem.

Slalom na Männlichenu je zahtjevan zbog konfiguracije terena, a francuski trener Chastan posao je obavio časno. Postavka nije bila za “bedaka”, a vožnje je otežavao i mekani snijeg. U cilju se živa uspinjala i do osmog Celzijevog stupnja, snijeg je omekšavao.

- Spustašima je uvijek teško na najtežem terenu za slalom na svijetu. Nakon spusta sam vidio da imam veliku priliku - komentirao je Kostelić.

Objeručke ju je ščepao. Zna Kostelić da je pred njim još malo ovakvih prilika. Za ovu godinu još Kitzbühel sljedeći petak i kombinacija za svjetske medalje u Beaver Creeku 8. veljače. Wengen je pokazao da se ima pravo nadati četvrtoj medalji sa svjetskih prvenstava.

A i Natka Zrnčić-Dima će se nešto pitati. Šesto mjesto s pogreškama u obje discipline. I rulet stotinki na Ligetyjevom broju.

- Očekivao sam ovakav rezultat. Sretan sam jer sam i dalje u vrhu kombinacije, ali moglo je biti i bolje. Pokazalo se da mi Wengen sjajno odgovara. Bit će ovdje još postolja za mene (lani je bio treći), a možda se ukaže i prilika za pobjedu - rekao je Zrnčić-Dim, još jedan hrvatski skijaš koji će se uključiti u borbu za medalje na SP-u.

Linker
22. rujan 2024 07:37