RANKO SUVAR Cropix
KAO U SLAVNIM DANIMA

Svi pričaju o pregaženom Dinamu, a nitko o junaku koji je ‘doktorski‘ smjestio prvaku

Trener domaće momčadi razotkrio je sve slabosti Dinama, gotovo jednako kao što je to napravio Bayern
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. rujan 2024. 16:29

Nogomet doista može ponuditi zanimljive priče, a jedna od takvih dogodila se u subotu na novom travnjaku koprivničkog Apaša. Slaven Belupo je rastavio Dinamo na proste faktore, iako je to malo tko mogao očekivati od (tada) posljednjeplasirane momčadi SuperSport HNL-a.

Modri su u velikoj krizi, ušli su u mračni tunel u kojem se ne nazire izlaz, a u podravskoj metropoli pregazio ih je ‘SB Express‘, suparnik koji za pobjedu u prvenstvu nije znao još od 4. svibnja kad je također s 4:1 svladao Goricu. Farmaceuti su pronašli izlaz iz krize, a još su dublje potopili prvaka koji je na neki način reprizirao noćnu moru iz Münchena.

Teško se sjetiti kad je Dinamo u Koprivnici izgledao ovako nemoćno. Šok-terapija u Maksimiru nije uspjela; smijenjen je Sergej Jakirović koji je donio dvostruku krunu i osigurao Ligu prvaka, no otkazom je morao platiti debakl na Allianz Areni. Vatrogasac Sandro Perković nije uspio ugasiti požar, štoviše, on se dodatno razbuktao i otvorio mnoga pitanja.

image

Mario Kovačević

RANKO SUVAR Cropix

Duboki su to sad već problemi, osim gostovanja protiv Karabaha uglavnom su dinamovci u jačim utakmicama bili neuvjerljivi. Remi na Rujevici, poraz u derbiju s Hajdukom, blamaža u Münchenu i novi dramatičan posrtaj na sjeveru Hrvatske...

Statistički je to bila izjednačena utakmica, ali nogomet se igra za golove. Dinamo je poveo, no na terenu je u većem dijelu susreta izgledao prilično slabo i neuvjerljivo. Dakako, nešto ili puno se pita i suparnika, ali jasno je da Modri u svom pravom izdanju ne bi tako lako pali protiv Slavena koji je po svim parametrima daleko ispod hrvatskog prvaka.

image
RANKO SUVAR Cropix

Teško bi nekom neupućenom bilo povjerovati da su skupo plaćene zvijezde i igrači čija se vrijednost mjeri milijunima eura izgubili od suparnika koji je u prvih šest kola osvojio jedan jedini bod. Očito je poraz od Bayerna vrlo ozbiljno uzdrmao Petkovića i društvo, moglo se to vidjeti od samog početka. Način na koji je ispadala Dinamova obrana definitivno se ne smije događati na vrhunskoj razini kojoj momčad iz Maksimira teži, a da nije bilo raspoloženog vratara Ivana Nevistića mogao je rezultat biti i uvjerljiviji u korist razigranog domaćina.

Slaven Belupo je odigrao najbolju utakmicu unazad dugo vremena i podsjetio na dane kad su u Koprivnici padali ne samo Dinamo i Hajduk, nego na dane ponosa i slave kad su poraze iskusili Aston Villa i Athletic Bilbao. Farmaceuti su već u Osijeku pokazali naznake buđenja, odigrali su ravnopravnu utakmicu u kojoj im sreća nije pomogla, no vrlo brzo im se to vratilo.

Mora mu se priznati i sjajan trenerski gen kojim je ‘luzersku‘ ekipu, po mnogima predodređenu za ispadanje, pretvorio u stroj koji gazi uglednog suparnika

Trebalo je vremena da se neke stvari poslože, stigli su novi igrači, bilo je i sudačkih propusta što je odlaskom platio Ivan Radeljić. Tako je to u nogometu, njegov nasljednik Mario Kovačević prometnuo se u istinskog junaka. Bivši Slavenov zadnji vezni svoje je trenersko znanje i umijeće definitivno potvrdio u Varaždinu, a pred koprivničkom je publikom debitirao u velikom stilu, izuzetno vrijednom pobjedom protiv favoriziranog suparnika.

image
RANKO SUVAR Cropix

Ne tako davno Kovačević je dobio najvažniju utakmicu, pobijedio je opaku bolest i s novom energijom krenuo u novi izazov.

‘‘Moramo biti ekipa, mora postojati zajedništvo, to je najvažnije‘‘, njegovo je pravilo kojeg često naglašava, no mora mu se priznati i sjajan trenerski gen kojim je ‘luzersku‘ ekipu po mnogima predodređenu za ispadanje pretvorio u stroj koji nemilosrdno gazi tako uglednog suparnika.

Ilija Nestorovski nedavno je stigao s plaže, Ivan Dolček malo je igrao prošle sezone, isto kao i Alen Grgić. Pojačao se Slaven u završnici prijelaznog roka i nadoknadio odlaske Tomislava Štrkalja i Benedika Mioča, a ovim trijumfom najavio da bi mogla uslijediti i neka bolja, sretnija vremena za Slavenove navijače koji su već bili navikli na poraze ‘kao magarac na batine‘.

Po mnogo čemu je subotnja nogometna večer u Koprivnici podsjetila na Dinamov debakl u Bavarskoj, što je popratio i duhoviti komentar s društvenih mreža:

‘‘Slaven Belupo - Bayern, kakva bi to tek utakmica bila...‘‘

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 16:29