GORAN MEHKEK Cropix
Tvrtko Puljić
RITAM SPORTA

Pod Tornjem se redaju pogubne greške, a selekcija Zadra, Splita i Cibone bila bi možda tek peta u ABA ligi

Dok se ne riješi financiranje sporta, masovnog sporta, ne pojedinačnog, bit će svake sezone sve teže
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. listopad 2023. 09:31

Samo ozbiljna naivčina mogla je biti ponosna nakon što je Cibona poražena u Beogradu. Jer, pokazala je srce, junaštvo i neočekivan otpor, pa je uz sve to vodila sa 33:18 u 13. minuti. Jakov Mustapić i Aleksandar Aranitović pogađali su čuda nemoguća, dok je Partizan djelovao uspavano između euroligaških obveza u koje je ugurao domaćinstvo Vukovima.

U sljedećih 27 minuta, odnosno od te 13. minute pa sve do kraja utakmice, kad je Željko Obradović poslao u igru sve nositelje, jer bez iti jednog od njih na terenu je Cibona stigla do plus 15, euroligaški stroj napravio je Ciboni poraznih i ponižavajućih 44 poena razlike. U 27 minuta. Do konačnih 96:67. Da je Obradović od početka igrao s kompletnom momčadi, tako je to izgledalo posljednjih 27 minuta, Cibona bi inkasirala vjerojatno najteži poraz u svojoj povijesti.

Bio je toga svjestan i Željko Obradović, koji je nakon utakmice uputio apel - zavapio je trofejni trener - “neka netko pomogne Ciboni”.

Priča nije niti malo laka, jer pod Tornjem, u cijelom jadu u kojem se klub nalazi, ozbiljno se redaju i pogubne greške. Nakon što su investitori izvijestili da neće više prema Ciboni plasirati niti cent dok se klub ne preoblikuje, Cibona je objavila da se Skupštini kluba priključuje stanoviti Erwin Dokter, nekadašnji plivač s nastupima na EP i SP, onda posvećen Ironmanu, što je za svaku pohvalu, ali i veliki mag blockchain platformi.

Nove love nema i neće biti

Netko naivan bi pomislio da je taj Dokter stigao u klub s nekim novcem, ali pustite te priče, Dokter je tu kako bi kontrolirao paket od milijun i pol eura koji su investitori već plasirali u Cibonu, jer uz otvoren stečajni postupak, mogli bi ti anonimci grandioznih kripto/token ideja (od indijskih svadbi, košarkaških i nogometnih akademija u SAD, Indiji i Rumunjskoj, pa sve do izgradnje sportskog sela u Istri, za kojega se predviđa status prioritetnog projekta od strane Vlade RH, dok bih se mogao okladiti da o tome Andrej Plenković pojma nema) ostati bez novaca. I da, nove love nema. Niti ima naznaka da će je biti. Ono što bi moglo uslijediti u klubu jest odlazak igrača. Koji su dobili prvu plaću, tko zna kako, ali sljedeću neće.

Na sve to će se nalijepiti tužna rezultatska zbilja. Cibona je na 0-3 u ABA ligi, slijede joj gostovanja kod Budućnosti i Zadra, pa bi s 0-5 mogla dočekati prvu šansu za pobjedu, kad u Zagreb u šestom kolu stiže Mornar. Upravo je Mornar, koji se ovo ljeto mučio s idejom igrati ili ne ABA ligu, jedina sreća za hrvatske klubove, što je zorno pokazao meč protiv Zadra. I glatki poraz od 25 razlike. Mornar je, ako se ne pojača, glavni kandidat za ispadanje. Mornar je jedini, usput, doveo groznije strance od hrvatskih klubova. Doista treba umješnosti da se iste sezone u prijelaznom roku dovedu tipovi poput Alexa Steina, Camerona Sheltona, Shamiela Stevensona, DJ Funderburka ili Petra Vujačića, što su inozemna pojačana naša tri ABA ligaša. Niti jedan od njih nije u stanju nabaciti momčad na svoja leđa i odvesti je do neke ozbiljnije regionalne pobjede.

Košarka prva u problem

I najporaznija je konstatacija, s kojom sam se odmah složio, a čuo sam je u nedjelju ujutro od prijatelja. Naime, kaže mi on da od sva tri naša kluba napraviš u selekciji jedan, taj bi se i te kako namučio da bude peti u ABA ligi. I tu smo gdje jesmo. Ulaganja su mizerna, promašaji još veći. Budućnost u magli. Poput neke pudlice koja se popiškila od straha i napravila nered, pogladi nas po glavi netko zaštitnički, kao Obradović eto, i iskaže svoju zabrinutost. A realno osjeća strahovitu bol u predjelu prepona.
I ne radi se tu samo o košarci, ona je samo prva ušla u problem, kao što je prva pronijela glas o jednoj novoj državi. Košarka je uvijek predvodnik. Ubrzo će tako biti u cijelom nam sportu. Čak i onom u kojemu nam najbolje ide. Zakon o sportu je možda riješio pitanja infrastrukture, ne znam, vidjet ćemo ubrzo, ali svakako nije riješio, u suradnji s ministrom financija, ključni dokument za spas jednog aspekta našeg života koji nam nešto znači i uz kojega smo uvijek lakše živjeli. Dok se ne riješi financiranje sporta, masovnog sporta, ne pojedinačnog, bit će svake sezone sve teže. I nogometu, a kamoli ostalima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 21:16