CROPIX
STRUČNA ANALIZA

KOMENTAR PATRIKA ĆAVARA 'Prvo poluvrijeme je ono kako bih ja želio da Hrvatska igra. Nijemci i Danci? To mi stvarno nije jasno'

Piše: Patrik ĆavarObjavljeno: 23. siječanj 2017. 19:26

KOMENTAR PATRIKA ĆAVARA

Opet smo odigrali dva različita poluvremena. U prvom smo igrali jako dobro u obrani i imali smo jako dobrog vratara, a onda se opet javila naša stara boljka - oscilacije i deset minuta bez gola. Upravo na tome moramo poraditi da bismo bili pravi protiv Španjolske jer oni nam tako nešto neće oprostiti s obzirom na to da su puno ozbiljnija momčad.

Krajnje je vrijeme da odigramo jednu pravu utakmicu, da budemo 45-50 minuta stabilni, čvrsti i konstantni na terenu.

Prvo poluvrijeme smo odigrali onako kako bih ja htio da Hrvatska igra, a isto tako se opet pokazalo da bez raspoloženog vratara ne možeš ništa. Pešić je bio jako dobar protiv Egipta, omogućio nam je kontre i polukontre, a na taj način mi možemo protiv svake momčadi. Pešić je definitivno ispao dobar potez našeg stožera, a treba istaknuti da je on obranio i zicere i penal, definitivno je jedan od najzaslužnijih za pobjedu.

U drugom poluvremenu obrana je bila slabija, čak su nas Egipćani dobili 11:8, a oni su ipak poluozbiljna momčad, ni blizu kvalitete onih najboljih. Doduše, tu treba biti oprezan jer nedjelja nam je pokazala da se svašta može dogoditi.


Croatia - Egypt Handball WM Frankreich 2017

Ono što mi se dopalo kod nas je da se trudimo, nitko ne može reći da se igra bez želje, samo moraju imati i puno bolju kontrolu. Objektivno, trebali smo nakon prvog dijela voditi 7-8 razlike, na kraju 5-6 razlike bez da se itko oznoji, iznervira, ozlijedi, ali izgleda da mi ne možemo dobiti bez barem malo drame. Borbenost je bila OK, realizacija nije bila loša, pogotovo Horvata u prvom poluvremenu, on je čak i u obrani presjekao nekoliko lopti, Stepančić je bio dobar prvom dijelu, a Cindrić je na kraju preuzeo odgovornost, zabio kad je trebalo, držao distancu i nije dopustio da nas Egipćani doista ugroze kad su se približili na -2 i tako je završio posao.

Za Španjolsku nam treba više, a jako bitna stavka bit će pokrivanje prostora iza leđa u obrani. Tu treba doći do izražaja komunikacija u obrani, tako da se svaki trenutak zna tko izlazi na igrača, tko ostaje, tko kontrolira pivota i moramo imati gustoću obrane. Ako mi budemo igrali 45-50 minuta u pravom izdanju, možemo ih dobiti, ali ako ćemo imati oscilacija, imat ćemo puno problema. Španjolska voli igrati brzo, trčati, vući kontru i polukontru i oni mogu jako brzo anulirati i neko naše vodstvo od 3-4 gola. Točno znamo što i kako trebamo raditi da bismo pobijedili i moja poruka za kraj je samo - još uvijek čekamo najbolju utakmicu hrvatske reprezentacije.

Moram se osvrnuti i na dva golema iznenađenja u osmini finala. Gledam Nijemce protiv nas i kažem, "ovo je fantastičan rukomet, odlični su i u obrani i u napadu", a onda ih izbaci Katar. Stvarno mi nije jasno. Ili Danci. Izbaci ih Mađarska, koja je protiv nas bila dobra samo jedno poluvrijeme, u drugom ih nije bilo nigdje. Od 100 ljudi koji poznaju rukomet, 100 bi sigurno stavilo na Nijemce, ali, eto, događaju se i takve stvari.

Uoči SP-a sam rekao i ostajem kod toga da su Francuzi favorit broj 1, ali sam isto tako rekao da ima 5-6 reprezentacija koje mogu svaka svaku dobiti. Očito nisam bio u pravu jer ih ima 7-8. Iako... i dalje mi je nepojmljivo da Mađari dobiju Dance, a još nepojmljivije da Katar dobije Nijemce.

Linker
06. listopad 2024 10:29