Ronald Gorsic / Cropix
'IZVISILA' UGLEDNA IMENA

KOJI JE OVO SPORT? Hrvatski olimpijski odbor šokirao: Za trenere više od 240.000 kuna

Izbornika brončanih rukometaša s EP Željka Babića HOO je svrstao u treći platežni razred
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. veljača 2016. 23:46

Toliko smo već puta obećali sami sebe da nas više baš ničim neće iznenaditi, još manje uzrujati, a opet im sve to uspijeva, pišu Sportske novosti. Hrvatski olimpijski odbor iznova je uspio šokirati. U našem posjedu je “Odluka o listi trenera čiji se rad sufinancira sredstvima HOO-a za 2016. godinu”. Koju je potpisao Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, a s primjenom od 1. siječnja ove godine.

Dakle, spomenutom odlukom na popis su stavljena točno 64 trenera, podijeljena u šest razreda, koji će ove godine plaću dobivati od HOO-a. I tu dolazimo do niza nelogičnosti...

NELOGIČNOST PRVA

U najvišem razredu “Vrhunski A treneri” četiri su stručnjaka. Toni Tomas, Ante Kostelić i Nikola Bralić nisu sporni, ali Jakopović... Ne sporimo stručnost Igora Jakopovića, ali da u ovoj državi u vrhunskoj trenerskoj kategoriji njih polovica dolazi iz skijanja, koje nam, na žalost, posljednjih godina baš i nije vrhunsko, priznat ćete, nije logično.

NELOGIČNOST DRUGA

U drugom razredu “Vrhunski B treneri” su Edis Elkasević i Ivica Tucak. To su vam inače treneri aktualnih olimpijskih pobjednika. Od toga ovaj prvi u Kraljici sportova. Ima li višeg od toga? Ima li boljeg? Jest, Sandra Perković i Barakude su olimpijsko zlato u Londonu osvojili s nekim drugim trenerima, ali i s ovim sada bili su europski i svjetski prvaci odnosno doprvaci. I po kojoj računici oni spadaju u drugu kategoriju? Shvaćamo, doduše, kako. U HOO-u zapravo ove liste prepisuju iz prijašnjih godina, čak i s pravopisnim pogreškama.

Ne vjerujete? Na popisu iz 2015. godine prezime trenera Blanke Vlašić Bojana Marinovića piše “ Marinivić”. Naravno da je i na popisu iz 2016. opet ispisano “Marinivić”.

NELOGIČNOST TREĆA

Izbornika brončanih rukometaša s EP Željka Babića HOO je svrstao u treći platežni razred. On je jadan sam u kategoriji “Treneri ekipnog olimpijskog sporta”. U tu su kategoriju prije godinu bili jednako svrstani izbornici vaterpola, rukometa i košarke. To je bilo nešto ipak logičnije, iako bi i tu valjalo napraviti razliku između onih koji osvajaju medalje svake godine i onih koji to ne čine već više od 20 ljeta, ali dobro, da ne sitničarimo. No, nije logično svrstavanje rukometnog izbornika u kategoriju ispod vaterpolskog i za 1.000 kuna manje novca mjesečno.

NELOGIČNOST ČETVRTA

Hrvatska je prebogata država! Norveška i Brunei se nadaju da će jednog dana dosegnuti stupanj našeg blagostanja jer samo u Hrvatskoj je moguće potrošiti 120.000 kuna godišnje (bez PDV-a i ostalih davanja), na trenera wushua! Pa još toliko za trenera ronjenja! Za trenera savatea također. Baš kao i za trenera kickboxinga. I ode vam pola milijuna kuna (bez davanja!). Godišnje. Pa onda još istom metodologijom i 60.000 kuna (5.000 mjesečno) za - pazite sad - trenera in line hokeja! Godišnje. Našeg novca.

NELOGIČNOST PETA

Zgodna je i kategorija “Treneri mlađih dobnih kategorija”. Ondje je, primjerice, Ivan Asić. On je već godinama trener prve SENIORSKE momčadi vaterpolista Primorja EB. I četvrtu godinu prvi pomoćnik izbornika Tucka u vaterpolskoj SENIORSKOJ reprezentaciji. Nikola ili Nikica Vukelja izbornik je ženske stolnoteniske SENIORSKE reprezentacije. Nemojte da idemo dalje... Znamo o čemu je riječ.

U HOO-u će reći da su htjeli ići na ruku savezima, pomoći što je moguće većem broju sportova pa kako nigdje drugdje nisu mogli, onda će ovdje “provući” određene trenere.

Gospodo iz HOO-a, znate kako se to zove? Muljanje! Ovo je svjesno varanje, obmanjivanje javnosti s našim novcem. Taj je novac novac poreznih obveznika i prestanite se njime razbacivati. Mogli ste pronaći novac i za te trenere u pravim kategorijama, da možda nije bilo wushua i sličnih. Čudo jedno što na popisu nema i trenera twirlinga i cheerleadersica jer i oni su u Matešinu HOO-u.