PIŠE ALEN LESIČKI

KATASTROFALNI PODACI Žalosno je kad čovjek treba otići 500 km od Zagreba da čuje kako je sportska nacija na koljenima

Košarkaški velikan Željko Jerkov imao je impresivno predavanje o statusu sporta u Hrvatskoj koje bi mnogima trebalo otvoriti oči
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 11. listopad 2015. 17:29

Trebao je biti tenisač, ali košarkaško zlato reprezentacije bivše države na SP-u 1970. katapultiralo je Željka Jerkova pod obruče. Bio je olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak. Nizao je trofeje s Jugoplastikom kao igrač te kasnije kao jedan od tvoraca čuvene momčadi s Rađom i Kukočem koja se tri puta u nizu penjala na vrh Europe.

- Jako me ljuti kada čujem od sportaša da su se žrtvovali za uspjeh. Mi smo se samo igrali, a zauzvrat su nam dali zadovoljstvo, pare i status u društvu. Kakva žrtva? - priča nam Jerkov, koji je ovih dana u Sarajevu bio jedan od najupečatljivih govornika na Simposaru. Tema je bio status sporta u Hrvatskoj, a žalosno je kada čovjek treba otići 500 kilometara od Zagreba da od stručnjaka čuje kako je sportska nacija na koljenima.

- Posvetio sam se anomalijama u financiranju sporta jer bez toga nema ništa. Mi moramo zaštititi vrhunski sport jer on je motivator nacije - naglasio je Jerkov, čije predavanje o statusu sporta u Hrvatskoj nikoga nije moglo ostaviti ravnodušnim.

- Sport je donio toliko veselja našoj zemlji i prepoznatljivost u svijetu, a danas je sveden na razinu statističke pogreške. Tek 0,12 posto proračuna odlazi u sport, što je put prema amaterizmu - naglasio je Jerkov, koji je zabrinut što država ne djeluje preventivno. Naime, više ulaganja u sport značilo bi zdraviju naciju, a posljedično i uštedu na liječenju, što bi na koncu povratilo uložena sredstva. Nažalost, u Hrvatskoj se razmišlja od danas do sutra.

- U SAD-u je napravljeno istraživanje u kojem su zaključili kako je u razdoblju od 1960. do 2000. čak 40 posto manje djece zadovoljilo motoričke vrijednosti. To je pojava kompjutora, odlazak djece s ceste i zatvaranje u kuću. Bojim se i pomisliti kolika je sada ta brojka - rekao je Jerkov, koji smatra kako je velika greška u sportskim djelatnicima koji se nisu adaptirali na novo vrijeme, ali i izostanak nacionalne strategije na državnoj razini.

- Ona je od prijeke potrebe jer bez tog dokumenta ne možemo aplicirati za novac iz europskih fondova - reći će košarkaška legenda koja je trenutno u ulozi predsjednika komisije za izradu strategije, ali i jedna od inicijatora nedavno predstavljene Zaklade za sportsku izvrsnost grada Splita.

- Napravili smo prioritete s kojima pokušavamo privući sponzore. Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja, donirao nam je milijun kuna, a cilj je pomoći razvoju sporta na području Grada, pomoći projekte vezane uz sport i olakšati stvaranje budućih olimpijaca i prvaka. No, ne možemo ovisiti o dobroj volji pojedinaca. Država se mora uključiti u spašavanje sporta - zaključio je Jerkov.

Za kulturu se izdvaja osam puta više novca nego za sport

Željko Jerkov je svojevremeno ušao u splitsko gradsko vijeće sa svojom listom i aktivno se zauzimao za zaštitu sporta u, kako kažu, "najsportskijem gradu na svitu".

- To je fakt. Split je dao 180 olimpijaca i 79 medalja. Po broju stanovnika, najviše na svijetu. Imamo tri prvaka u jedrenju, a dnevno ih zbog dobrih uvjeta trenira osam. Imamo Gorana koji je u karijeri samo tri puta igrao u svome gradu. Tu je i Blanka. Pa Jugoplastika koja je harala Europom i Hajduk koji je religija - nabrajao je Jerkov i ponudio podatak koji dokazuje loš status sporta u Splitu. Ma kako to neki htjeli tumačiti...

- Dok sam djelovao u gradskoj vlasti, splitski HNK je imao 300 profesionalaca i honorarnih 200 suradnika. Imali su prihod od ulaznica sponzora i iznajmljivanja dvorane. Na sve to dobili su 44 milijuna kuna od Grada. I mislim da je to pošteno. No, zašto je onda problem kada Hajduku treba dati za omladinsku školu 1,5 milijuna? Zašto se oko toga stalno vodila borba u Splitu? - pita se Jerkov, koji tvrdi kako je ranije omjer izdvajanja novca u sport i kulturu iznosio 3 naprema 1 u korist sporta.

- Danas? Osam prema 1 u korist kulture. A po sportu smo postali prepoznatljivi u svijetu i nema većeg promotora za Hrvatsku od sporta.

Linker
22. rujan 2024 07:34