REUTERS/Benoit Tessier
ANALIZA FARAONA

KAKAV JE ZAPRAVO EGIPAT? Otkrivamo najveće snage i slabosti sljedećeg suparnika Hrvatske. Ovih igrača se moramo posebno čuvati...

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2017. 17:25

Popularni Faraoni najpoznatija su i najdugovječnija afrička rukometna selekcija. Prva su izvaneuropska reprezentacija, koja je uspjela izboriti polufinale SP-a. Bilo je to, zanimljivo, baš u Francuskoj prije 16 godina. Tada preko Francuske, Švedske i Jugoslavije nisu uspjeli doći do prve izvaneuropske medalje.

Može se reći da su gotovo stalni sudionici svjetskih prvenstava, preciznije, od 1993. nisu propustili ni jedno, ali sa svim političkim promjenama u Egiptu mijenjao se i rukomet pa je uspjeh vrlo rastezljiv pojam. Na afričkom tlu Egipat ima šest naslova i aktualni od lani, kad je bio domaćin natjecanja.

Selekciju su u prošlosti vodili europski stručnjaci, od kojih su olimpijske nastupe imali Zoran Živković, koji je 2001. na SP u Francuskoj s njima bio četvrti, te naš Pipe Smajlagić koji ih je vodio na OI u Peking. Na putu da to dostigne je njihov učenik, nekad duša momčadi, prvi čovjek obrane i sjajni pivot Marwan Ragab.

U Egiptu ga zovu “čvrsta ruka”, vjeruju mu, on gura mlade i igraju vrlo dopadljiv rukomet. U Riju su uzeli bod Brazilu, pobijedili Švedsku, koja im je sada uzvratila. Sada su dobili Katar, Argentinu i Bahrein, dokazavši da su ozbiljna selekcija, koja je u stanju pobjeđivati u nizu.

Igraju agresivno kao i sve arapske momčadi, ponekad se ta agresivnost pretvori u nedisciplinu, no, kad uđu u euforiju, postaju jako opasni. Fizički su dobri, teško ih je probiti i imaju iskusnog, dobrog vratara Hendawyja, koji je nepredvidljiv.

Najveći im je problem što više ne igra Ramadan, koji je nosio obranu, a nema im ni najboljeg igrača Alija Zeina, čovjeka osebujne “valderama-frizure”, koji se promaknuo u pravog majstora. Ozlijeđen je i, zanimljivo, baš na njegovu mjestu igra najbolji njihov igrač u Francuskoj Yehia Elderaa.

Vanjska linija, čiji je on dio, nije visoka, ali je izrazito brza i nezgodna za čuvanje, a čine je dirigent igre Eslam Eissa i najbolji afrički igrač i sportaš u jednom trenutku, ljevak Ahmed Elahmar, koji je koji je stigao i do Flensburga. No, sve je manje moćan jer godine čine svoje.

Na crti je snažni Shebib, koji igra u francuskom Aixu, on i Elbassiouny, koji igra u portugalskom Sportingu, inače drugi srednjak, jedini su “stranci” te selekcije.

Rio je u zvijezdu promovirao desno krilo Sanada, čiji je repertoar šuta čudesan i koji svojim golovima diže momčad do neslućenog samopouzdanja. I to je uglavnom momčad, kojoj se još priključuje ljevak Abderazek.

Nemaju širinu, ali su za one opuštene izrazito opasni. Nadamo se da Hrvatska takva u nedjelju biti neće.

Linker
06. listopad 2024 01:11