Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
TUCAK MORA ODLUČITI

IZBORNIK VATERPOLSKE REPREZENTACIJE NA MUKAMA Koga će skinuti s popisa 20 imena

Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 10. srpanj 2016. 21:31

Hrvatska reprezentacija zaključila je riječki ciklus priprema koji je trajao šest dana. U završnom dijelu, Barakudama se na Kantridi priključila izabrana vrsta Italije, po riječima prvog čovjeka struke, Ivice Tucka, s obzirom na način igre protivnika, idealan sparing-partner na putu prema najvećoj svjetskoj sportskoj smotri...

- S Alessandrom Campagnom imam odličan odnos. Gotovo svake godine prakticiramo ovakav oblik suradnje - objašnjava izbornik i nastavlja - Mogu izraziti ogromno zadovoljstvo do sad učinjenim. Smatram da smo odradili veliki dio posla u ovoj fazi priprema za Olimpijske igre. Već sada smo tjelesno blizu razine na kojoj moramo biti. Još smo u Zadru počeli s tehničko-taktičkim zadaćama, vidljivo je bilo u našim prvim međusobnim ogledima s Italijom da smo i u tom segmentu također na visokom nivou.

Recimo, u četvrtak ujutro naša je izvedba, usudio bih se reći, bila izvanredna. Poslijepodne nije bilo baš toliko dobro, što je i normalno budući da smo u periodu u kojem postoje amplitude. Pogreške koje smo proizveli prije svega su bile plod dekoncentracije. Na tome moramo raditi, to sam rekao i igračima. U trenucima povećanog umora i stresa, koncentracija treba biti na još višem nivou da bi se pogreške izbjegle.

Sibenik, 150616.
Bazen u Crnici
Pocetak priprema hrvatske vaterpolo reprezentacije  prije nastupa na OI 2016 U Riu
Na fotografiji: izbornik Ivica Tucak
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Još jedan ogled s Talijanima u Trstu, koji je na rasporedu danas, pa... Novo okupljanje reprezentativaca zakazano je 13. srpnja u Zagrebu. U programu su upisana četiri treninga pa pravac Budimpešta. Turnir u Mađarskoj bit će u funkciji završnog uigravanja, ali ujedno će poslužiti i kao posljednji filter pri odabiru "trinaestorice Brazilaca". Tek kreću "muke" po izbornika Tucka. Koga skinuti s liste koja trenutno broji dvadeset imena...?

- Osobno, čeka me najteži dio priprema. Popis ću početi kratiti prije puta u Budimpeštu, u Mađarsku ćemo voditi 17 igrača. A odmah po završetku turnira, odredit ću putnike za Rio. Ono što znam, u Brazil ću voditi najbolje - poručio je Tucak.

E, sad, tu nastaju "problemi". Evo i zašto...

- Nisam bez razloga rekao da je ispred mene najteži zadatak. Naime, svi igrači koji su u dosadašnjem dijelu priprema bili u kadru reprezentacije, svojim zalaganjem zaslužili su da i dalje budu "unutra". Odluka će biti teška, ali treba biti racionalna i najbolja moguća. Prvenstveno zbog interesa hrvatskog vaterpola, emocije moram ostaviti po strani. Na koncu, ja snosim odgovornost. Prvi put u posljednje četiri godine suočio sam se sa "slatkim brigama". Nema ozlijeđenih, nema otkaza... U iščekivanju smo odgovora po pitanju Xavija Garcije, koji je u dosadašnjem dijelu priprema pokazao da strahovito puno znači našoj igri. Ne bude li zapreka, dobit ćemo sjajnog igrača. I, da, nikada nismo imali ovako sjajnu radnu atmosferu. Dečke nikada nisam vidio ovako fokusirane. Svi skupa znamo što je ispred nas, za što se spremamo - naglasio je Tucak.

Hrvatska će u Riju braniti zlato iz Londona...?

- Da, ta činjenica sama po sebi stavlja jedan dodatni imperativ. Međutim, mi smo si cilj postavili onog dana kada smo se 12. lipnja okupili u Šibeniku. I to je ono što nas vodi. Ulog je ogroman. Međutim, niti igrači, a niti ja nećemo izlaziti u javnost s bombastičnim najavama, niti za to ima potrebe. Vjerujem da će u Brazilu sportska javnost vidjeti Hrvatsku koja će prije svega igrati lijep vaterpolo, da ćemo kao momčad biti kompaktni, da ćemo zajedno ginuti za isti cilj. Gdje će nas na kraju to dovesti, vidjet ćemo. Ići ćemo korak po korak. Olimpijski turnir bit će izuzetno kvalitetan. Moja je želja da budemo na optimumu naših mogućnosti, da odigramo maksimalno. I ako tako bude, a ja sam optimist, vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat - zaključio je Tucak.

Linker
20. rujan 2024 21:29