SOČI 2014.

Ivica Kostelić nosi zastavu!

Piše: HinaObjavljeno: 28. siječanj 2014. 15:23

Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju XXII. ZOI u Sočiju, odlučeno je danas na sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Ivica će biti naš peti barjaktar od stjecanja nezavisnosti, a tu čast čak u tri navrata imale je njegova sestra ujedno i najuspješnija alpska skijašica u povijesti ZOI Janica Kostelić.

Prvi put Janica Kostelić nosila je zastavu kao šesnaestogodišnja perspektivna skijašica na XVIII. zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto u kombinaciji bio je do tada najbolji plasman jednog hrvatskog sportaša na ZOI u povijesti.

Drugi put Janica Kostelić je hrvatski barjak nosila 2002. na XIX. ZOI u Salt Lake Cityu kada je sa zlatom u alpskoj kombinaciji, slalomu i veleslalom te srebrom u superveleslalomu uspjela preteći dvojicu skijaških velikana Austrijanac Tony Sailer (1956) i Francuz Jean Claudeu Killy (1968) jedinih kojima je, otkad je Zimskih igara, 1924. godine, uspjelo osvojiti tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama. Naime, Janica Kostelić osvojila je, uz tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

Treći put u Torinu 2006. Janica Kostelić je nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju Igara nakon kojih je sa ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje postala najuspješnija sportašica na ZOI.

Na prošlim olimpijskim igrama 2010. u kanadskom Vancouveru hrvatsku zastavu nosio je biatlonac Jakov Fak koji je osvojio brončano odličje u utrci na 10 km, a u Sočiju će nastupiti za Sloveniju.

Inače, prvi novitelj hrvatske zastave bio je na ZOI 1992. u Albertvilleu klizač Tomislav Čižmešija, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku.

Linker
27. rujan 2024 03:28