Zagreb, 150414.Cirilometodske ulica.Sjednica gradske skupstine Grada Zagreba.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX
IDEJA RUKOMETAŠA

Inicijativa gradonačelnika: CO Zagreb, Cibona i Mladost - jedno sportsko društvo!

Grad bi imao 51% vlasništva u svakom klubu, dok bi 49% i dalje imale uprave klubova
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. svibanj 2014. 11:30

Ideja nije nova. Prvi ju je, ako se ne varamo, zagovarao Mirko Novosel u drugoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća. Ideja o Sportskom društvu Croatia, a koje bi okupljalo najbolje zagrebačke klubove u nogometu, košarci, rukometu, vaterpolu i odbojci. Odnosno Dinamo, pardon tada je to bila Croatia, te Zagreb, Cibona i dvije Mladosti. Govorilo se tada, ako Madrid može imati Real, Moskva CSKA (Beograd i, recimo, Partizan se nije spominjalo, jer ne bi bilo pristojno), zašto ne bi i Zagreb imao veliko sportsko društvo. No, nije prošlo.

U prošlom pak desetljeću, u najmanje smo dva navrata pisali, jer se govorilo iznova, o mogućem osnivanju velikoga sportskog društva u hrvatskoj metropoli. Opet ništa.

Sada bilježimo novu ideju. Ovoga puta malo modificiranu jer u njoj više nema nogometaša i odbojkaša. Jučer je zagrebačkog gradonačenika pohodilo izaslanstvo RK CO Zagreb i izložilo inicijativu. Nešto kasnije ondje su bili i čelnici vaterpolista Mladosti, ali nekompletni, drugim povodom i njihov sastanak načelno nije ni okončan zbog Bandićevih obveza. Onaj prvi, “rukometni” bio je zanimljivije tematike.

- Točno je da je inicijativa naša, potaknuta iz CO Zagreb o mogućem sportskom društvu. Uobličio ju je Zoran Gobac, a izjavu dao Mladen Vedriš, član Izvršnog odbora kluba - u začetku će Ante Ančić, direktor RK CO Zagreb.

- Ideja je na neki način objediniti perjanice zagrebačkog sporta što sigurno jesu rukomet, košarka i vaterpolo, odnosno naša tri kluba, Zagreb, Cibona i Mladost. Ideja je da bi Grad Zagreb imao 51% vlasništva u svakom klubu, te i toliki nadzor nad novčanim poslovanjem, dok bi 49% i dalje imale uprave klubova. Ta ideja nije ni prva, ni od jučer, ali je činjenica i da nikad nije provedena.

Prema riječima čelnika CO Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić je inicijativu najblaže rečeno blagonaklono dočekao.

- Gradonačelnik je ovu inicijativu dočekao s puno simpatija, rekao da nastavimo na njoj raditi i da joj daje punu podršku. U sljedećih mjesec-dva bi trebalo sve detaljnije razraditi. Sljedeći put ćemo se vidjeti 31. svibnja, budući da smo pozvali gradonačelnika Bandića na utakmicu CO Zagreb - Karlovac na kojoj realno očekujemo i proslavu naslova prvaka Hrvatske.

Zna li se možda još nešto malo više, primjerice kako bi se takvo sportsko društvo zvalo?

- Ne, ni blizu nismo tako daleko išli. No, postojala bi samo obveza da bi svaki klub obvezno u službenom imenu morao imati dakako ime grada.

Ukoliko smo shvatili dobro, klubovi bi se tada službeno punim imenom zvali Cibona Zagreb, Mladost Zagreb, dok vaš klub i sada udovoljava tom uvjetu?

- Da, tako nekako - pripomenuo je direktor rukometaša Ante Ančić. Konac svibnja možda donese i koju informaciju više.

Linker
22. rujan 2024 12:26