Cropix/Goran Mehkek
OI

Hrvatska rekordna berba medalja

Hrvatskoj se još uvijek sprema rekordna berba medalja na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, potvrđuje to i najsvježija Infostradina prognoza izgleda postolja u svim disciplinama.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 02. ožujak 2016. 19:52

Reutersov statistički servis premijerno se oglasio 1. ožujka prošle godine i Hrvatskoj predvidio deset kolajni. Godinu dana kasnije ta se brojka smanjila za jedno odličje, ali se i popravila za jedno zlato. Braniteljici naslova u bacanju diska Sandri Perković i dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću, pridružena je i najbolja svjetska streljačica Snježana Pejčić. Infostrada prognozira da će Pejčić biti najpreciznija pucačica u trostavu iz malokalibarske puške s 50 metara. Radi se o disciplini u kojoj je osvojila svjetsko srebro prije dvije godine, dok je jedinu olimpijsku medalju, prvog natjecateljskog dana Igara u Pekingu 2008. godine osvojila u gađanju zračnom puškom s 10 metara.

Tri zlatne olimpijske medalje hrvatski je rekord. Ostvarila ga je samostalno Janica Kostelić na nezaboravnim Zimskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine, a ponovljen je i prije četiri godine u Londonu.

U današnjoj prognozi srebrima bi se trebale okititi dvije jedriličarske posade. Friški svjetski prvaci u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić te finnaš Ivan Kljaković Gašpić koji, zanimljivo, još nije potvrđen kao olimpijac. Jedriličarski savez je HOO-u prijavio Milana Vujasinovića, a izborna regata za odlazak u Rio bit će Svjetsko prvenstvo u svibnju u Italiji. Tko bude bolji putovat će na Olimpijske igre bez obzira što Infostrada i veliki dio jedriličarskog svijeta vidi popularnog Bambija na postolju ovjenčanog medaljom. Srebro je predviđeno i još uvijek aktualnim prvacima vaterpolistima.

Bronce bi, prema Infostradi, trebale osvojiti visašica Blanka Vlašić, superteškaš Filip Hrgović i trapaš Giovanni Cernogorac u disciplini u kojoj se u Londonu okitio zlatom.

S popisa medaljašica neobjašnjivo je iščezla sjajna splitska taekwondoistica Lucija Zaninović. Izostanak rukometaša mogao bi se povezati s time što se još nisu kvalificirali, ali, s druge strane, na listi je devet ruskih atletičara iako, trenutačno, nemaju pravo nastupa. Među njima je i Marija Kučina, kojoj su prognozirali zlato u disciplini u kojoj je Blanka brončana.

S po tri medalje svakog sjaja Hrvatska bi trebala zauzeti 24. mjesto među 84 zemlje kojima je predviđeno osvajanje barem jednog odličja. Najbolji bi trebao biti SAD (39 zlata, 95 medalja) ispred Kine (32, 81) i Rusije (24, 68). *

Infostradaina prognoza

1. ožujka 2015. godine

10 medalja

2 zlata (Sandra Perković, M. Sinković/V. Sinković)

5 srebra (Ivan Kljaković Gašpić, Snježana Pejčić Lucija Zaninović, Robert Seligman, Neven Žugaj)

4 bronce (Tina Mihelić, Fantela/Marenić, Filip Ude)

1. ožujka 2016. godine

9 medalja

3 zlata (Sandra Perković, M. Sinković/V. Sinković, Snježana Pejčić)

3 srebra (Ivan Kljaković Gašpić, Fantela/Marenić, vaterpolisti)

3 bronce (Blanka Vlašić, Filip Hrgović, Giovanni Cernogoraz)

Linker
25. rujan 2024 05:17