RUKOMET SP

HRVATSKA PROTIV BRAZILA Alilović: 'Imaju odličnog trenera, o nama će znati sve'

'Nitko ih nije nadigrao, bit će teško, euforični su, igraju srcem' - zaključio je Mirko Alilović
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. siječanj 2015. 08:47

Poprilično je mirno u taboru naših reprezentativaca u hotelu Marriott Marquis u srcu nebodera Dohe. Dobili su nakon BiH slobodno jutro, razbježali se u šetnju, na kavu ili duže odspavali. Popodne je bio trening, a danas ih očekuje po mnogome ključna utakmica ovog SP-a, sudar protiv Brazila u osmini finala SP-a.

Ovo je drugačija priča od nogometne, s nekim sličnim predznacima. Ovdje je Hrvatska Brazil, ali ako se sjetite nogometa, sjetit ćete se i koliko smo drame i problema napravili velikom favoritu na startu SP-a u nogometu. Zato trebamo biti jako oprezni da oni slično ne bi priuštili nama.

Mirko Alilović je igrač koji je dugo igrao u Španjolskoj. Trener u Leonu bio mu je izbornik Brazilaca Jordi Ribera, o kojem naš vratar bira riječi.

- Meni osobno jedan od najboljih trenera s kojima sam radio. S njim sam osvojio posljednji naslov Ademara u Kupu pobijedivši Barcelonu, on mi je dao da budem kapetan pola sezone, što je u Španjolskoj iznimna čast za stranca.

Kako radi?

- Radi opušteno, nema vike, dreke, pritiska. U rukometu je od 0 do 24, analizira sve, detaljno, sigurno da će Brazilci o nama znati sve, u koju stranu, kada, kako i koliko puta netko kreće.

Kakav Brazil možemo očekivati?

- Znam da nemaju pritisak, neće im ga on sigurno nabiti. Jedan sasvim drugačiji trener u odnosu na naša shvaćanja.

Drugi put je u Brazilu?

- Španjolci su na cijeni, Brazil nudi puno, ambiciozni su i njemu je to super. Utječe da igraju u Španjolskoj, sve ima svoj razlog. To je dio taktike. Lakše se prilagođavaju sustavu igre koji od njih traži.

Nitko ih nije nadigrao

Koga ćete izdvojiti iz te njihove momčadi?

- Borges je napoznatiji, Gamu i Pacheca znam od prije, Almeidu vratara isto poznajem... Ostali su mlađi, vidim odličnog ljevaka Toleda, pa krilo Chiuffu. Dobra momčad koja ima svoj stil.

Kakva će utakmica biti?

- Nitko ih nije nadigrao, bit će teško, euforični su, igraju srcem. Možemo ih pregaziti ako budemo unutra 100 posto, ali ih ne možemo pregaziti za 15 minuta, nego treba raditi cijelu utakmicu - zaključio je Mirko Alilović.

Slavko Goluža nema problema sa sastavom. Svi su zdravi, nisu se previše umorili u prvom dijelu natjecanja. Svaki je odradio svoje minute. Nitko nije igrao više od tri sata ukupno, a nitko ni ispod jednog. To nam se davno nije dogodilo. I kaže izbornik da je zadovoljan time.

No sada sve treba zaboraviti, na redu je Brazil.

Možemo i na livadi

- Dosta ulažu, sigurno će sve pokušati da nas dobiju. Igraju 5-1, pretvara se u 4-2, pa 3-3, dosta su agresivni i nikad se ne predaju. Igra se bazira na vanjskim igračima, srednji radi za vanjske i za crtu, tu rade veliki pritisak. Krila su isključivo kontraši, a ako nisi 100 posto, vratar se može razbraniti. I napraviti probleme. Ono što tražim jest koncentracija i zato znam reći da me ne zanima ništa drugo osim nas samih.

Vori nije igrao protiv BiH?

- Imao je virozu, pod kontrolom je, bit će OK za utakmicu.

Igrat ćemo prvi put u dvorani Al Saad.

- Nije mi bitno u kojoj dvorani, što se mene tiče, možemo i na livadi. Važno mi je da nas takve stvari ne ometaju. Imat ćemo tamo trening jutro prije utakmice, to je OK.

Hoćemo li pokazati sve adute?

- Ne znam, ne mogu to reći, ovisi o utakmici, kako će ići.

Dobro, ali ovo s livadom... Ne treba pretjerivati. Ipak je naš teren Gerflor, tu smo doma, a Brazilcima više leže livade.

Linker
22. rujan 2024 21:14