SP RUKOMET

Hrvatska po peti polufinale u nizu: ‘Ako nametnemo ritam, nemaju nikakvih šansi’

ŠTRLEK ‘Ako nametnemo ritam, nemaju šanse’, DUVNJAK ‘Pokazat ćemo da možemo bolje’
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. siječanj 2015. 08:46

Hrvatski rukometaši u srijedu u Ali Bin Hamad Areni u Dohi u 16.30 igraju protiv Poljske za ulazak među četiri najbolje momčadi SP-a. Na putu do Poljske išli su “via” Austrija, Tunis, Iran, Makedonija, BiH i Brazil, sa šest pobjeda su jedini uz Španjolsku bez izgubljena boda u Dohi.

No, Poljska je sasvim nova priča u kojoj je potpuno nevažno što su naši od 2008. do danas čak pet puta pobijedili i samo jednom izgubili od Poljaka i to u nevažnoj utakmici u skupini na OI u Pekingu. Sve ostale dvoboje rješavali su u svoju korist, između ostalog dvaput u važnim polufinalima.

Momčad puna iskustva

Manuel Štrlek je jedan od onih koji duže vrijeme igra u poljskom Kielcu i najbolje poznaje sljedeće suparnike, no uvjeren je da će Hrvatska slaviti bez obzira što je Poljska trenutačno vrlo jaka:

- Riječ je o jakoj momčadi, puno je mojih suigrača u reprezentaciji. Oni su imali najduže pripreme, čak su i ligu pomaknuli da bi se što duže pripremali. Imaju jaku momčad, tu je Szmal, braća Jurecki, momčad koja je dugo zajedno. Mi moramo puno bolje nego protiv Brazila, moramo dati najbolje od sebe i odgrati najbolju utakmicu do sada da bismo prošli. Imamo kvalitetu, samo je trebalo zaboraviti Brazil.

Enklava u Kielceu

- Nema veze što smo ih dosad češće pobjeđivali, ovo je nova utakmica, novo prvenstvo. Bitno je ono što je pred nama, i oni žele osvetu za te sve poraze. Imaju jaku 6-0 obranu, posebno kad je iza Szmal raspoložen. Ako nametnemo svoj ritam i zabijamo što više laganih pogodaka, pobijedit ćemo.

Čak pet je Hrvata u poljskom Kielcu i Štrlek je zaključio da će i to klupsko rivalstvo puno toga donijeti na obje strane. Zaključio je i da nikakvih tajni nema, da se obje reprezentacije odlično poznaju.

Domagoj Duvnjak još nije u Dohi bio onaj blistavi dragulj kao što se od njega očekuje. Bit će to protiv Poljaka:

O finalu se ne priča

- Ne treba razmišljati o prošlosti niti o našim starim pobjedama. Znamo sve o njima, oni znaju sve o nama, imaju strašne vanjske pucače koje nekako moramo zaustaviti. Obranu su odlično posložili, stvarno su jaki. Uvjeren sam da to neće sličiti na ono s Brazilom koji je igrao duboku 5-1, 4-2, 3-3 obranu, uopće ne znamo što je to bilo. Lakše će biti s Poljacima, nadam se. Možemo i moramo bolje. Osobno sam super, odmoran sam, a i svi smo zdravi i čitavi...

Još su tri utakmice do kraja, nadamo se i finalu:

- Ne, o tome se ne priča, treba prvo proći Poljake.

Igor Karačić jedan je od boljih naših igrača u dosadašnjem dijelu SP-a:

- I to nam se malo poklopilo, osobno sam više želio Poljake nego Šveđane, iako nisu imali Kima Anderssona. Mislim da ih možemo pobijediti, iako je riječ o protivniku koji je prije svega jak kolektiv, a ne skup posebno moćnih pojedinaca.

Linker
22. rujan 2024 20:57