SP ODBOJKA, RIM

HRVATSKA DANAS PROTIV NJEMAČKE Vercesi: 'Suparnik me ne zanima, želim pobijediti'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 28. rujan 2014. 12:35

Utakmica s Njemačkom, posljednja u skupini, neće biti traumatična ni za koga, i jedni i drugi već su osigurali plasman u drugi krug SP-a, među 16 najboljih. Nakon današnjih utakmica kući ide osam reprezentacija. I mi smo prije četiri godine bili u toj skupini.

Njemačka je sportska velesila, nedavno su im odbojkaši osvojili broncu na SP-u, na nesreću izbornika odbojkašica Giovannija Guidettija, koji je negdje pronašao podatak da muška i ženska vrsta nikada nisu osvojile medalju iste godine. No, kao što se ona od odbojkaša nije očekivala, tako se od Njemica to potajno očekuje, jer kao viceprvakinje Europe od lani i s talijanskim trenerom mnogi ih već vide na tronu.

Ali kiksale su već na startu s Dominikanskom Republikom, 3:2 poraz nije im legao. Pa onda ozljeda skočnog zgloba Stefanie Karg, srednjeg blokera iz prve postave, u susretu protiv Tunisa, zbog čega već nekoliko dana šepa hotelom uz pomoć štaka. Nije presudna igračica, ali nije ni nevažan problem, jer Dominikanke su dominirale baš na bloku, tu je bio ključ pobjede.

A nama je to jedan od jačih elemenata igre, još da servisi budu opasni, na granici rizika i prijem solidan, kao što je bio do sada, možemo se nadati povoljnom rezultatu i nekim bodovima.

Također, možda će neku ulogu igrati i faktor vremena za oporavak jer Hrvatice su u subotu iza podneva već bile u hotelu na ručku, dok su Njemice igrale posljednji susret večeri s Italijom.

Margareta Kozuch je kapetan, primačica-pucačica, koja će dogodine zajedno s našom Sennom u Šangaj. Christiana Furst, 192 cm visoka srednja blokerica, dijelit će svlačionicu s Majom Poljak u Eczacibašiju. To su najistaknutije njihove zvijezde, iako je zapravo njihovo oružje - timska igra, na čemu posebno inzistira Guidetti, koji je s njima od 2006, kada je i krenula renesansa njemačke ženske odbojke. Lani su osvojile Europsku ligu.

Guidetti je inače trener Vakifbanka, uz Dinamo iz Kazanja, najjačeg europskog kluba, koji na SP ima 13 reprezentativki te dva člana stručnih stožera.

Samanta Fabris u prvi plan ističe trenera:

- Dobra je to ekipa, s izvrsnim trenerom, igraju u kvalitetnim klubovima. Imaju dugu klupu pa mogu nadomjestiti svaku igračicu. U meč moramo ući maksimalno koncentrirano, s njima nema opuštanja.

Izbornik Angelo Vercesi ne želi otkrivati taktiku, ali kaže:

- Moramo igrati kao s Dominikanskom Republikom, jako važan bit će ulazak u meč. Ne smije tu biti presije, nema za to nikakve potrebe, ali moramo biti svjesni onoga što možemo napraviti. Ovo će opet biti utakmica na visokoj razini, što je sjajno za naše školovanje. Idemo korak po korak, rastemo iz susreta u susret. Ozljeda Karg? Znam, naravno, ali to me uopće ne zanima, ja gledam svoju ekipu i kako će ona igrati, suparnik me ne zanima na taj način. Želim pobijediti, najkraće rečeno.

Linker
28. lipanj 2024 22:24