KARATE

Hrvati optimisti uoči EP-a

Piše: HinaObjavljeno: 28. travanj 2016. 17:00

Na 51. Europskom prvenstvu karateu koje će se od 5. do 8. svibnja održati u Montpellieru nastupit će ukupno 24 hrvatskih natjecatelja.

U Istanbulu prošle godine Hrvatska je ukupno osvojila čak pet odličja. Zlato je osvojila ženska reprezentacija u borbama u sastavu Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard.

"Nastupit ćemo u istom sastavu. Za ovo prvenstvo posebno smo se pripremali, jer se održava u Francuskoj, odakle su jedne od naših najvećih konkurentica. Idemo raditi najbolje što znamo. Braniti je uvijek teže nego osvojiti, ali dat ćemo još jednom sve od sebe uz veliku želju za dobrim rezultatom", istaknula je kapetanica ekipe Ana-Marija Bujas Čelan.

Maša Martinović branit će zlato u kategoriji iznad 68 kg.

"Prošle godine bila sam debitantica na EP-u, nakon tog zlata uslijedio je još niz vrlo dobrih rezultata. Preda mnom je teška zadaća da ponovim prošlogodišnji uspjeh, ali nakon vrlo dobrih priprema u kojima sam postupno dizala formu nadam se da će se moje želje za prvenstvo u Francuskoj ostvariti", naglasila je europska prvakinja u teškoj kategoriji.

Ana Lenard osim ekipnog zlata, aktualna je europska vice-prvakinja u kategoriji do 61 kg.

"Znam da nas čeka izuzetno težak posao. Pripreme su bile vrlo zahtjevne, a vjerujem da smo u stanju kandidirati za rezultate na razini prošlogodišnjih uspjeha", naglasila je Lenard.

Danil Domdjoni zbog ozljede, pa kasnije operacije koljena neće braniti broncu u kategoriji do 67 kg. Na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu "Panorama" predstavnik muške vrste u borbama bio je Enes Garibović (-75 kg) koji je upozorio na iznimno jaku konkurenciju, kako je jedan od najmladjih sudionika na tom natjecanju, ali i da vjeruje kako će se i on i ostali kolege pokazati u najboljem svjetlu.

"Natjecanja u katama su obično rano prijepodne i tom segmentu ćemo takodjer posvetiti pozornost na završnom dijelu priprema u Daruvarskim Toplicama ovoga vikenda. Nedavno smo na natjecanju Svjetske Premier lige u Austriji izborili finale i na kraju minimalno izgubili od reprezentacije Hong Konga. Vjerujem da je to pravi pokazatelj trenutačne forme", upozorio je Ivan Ermenc, član hrvatske reprezentacije u katama, koja je u Turskoj osvojila broncu.

I ovoga puta u sastavu će biti Damjan Padovan, a novi član reprezentativnog trojca je Tomislav Stolar, umjesto Franje Maškarina.

"Premda je posljednjih godina bilo izuzetno dobro, uoči prvenstva ništa posebno nećemo obećavati, jer to i jest čar sporta - da je sve moguće. Ono što me uvijek zanimalo je da nam reprezentativci budu dobro pripremljeni, da je izbor natjecatelja koji će nas zastupati kvalitetan. Učinili smo sve što je u našoj moći kao dobre preduvjete za uspješan nastup nadajući se najboljem", istaknuo je predsjednik Hrvatskog karate saveza i glavni tajnik Europske karate federacije Stjepan Čelan.

Na konferenciji za novinare nazočan je bio i Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji je naglasio da su od 24 reprezentativca na EP njih 14 zagrebački sportaši. Na taj način, kako je osobno rekao, želio je istaknuti kako u trenutku kada odgovorni u novoj hrvatskoj vlasti traže put kakav odnos imati prema hrvatskom sportu, kako podupirati i razvijati sport, ozbiljno treba uzeti u obzir zagrebački model koji daje rezultate i kojeg bi prema njegovim riječima trebalo primijeniti i na državnoj razini.

Linker
25. rujan 2024 17:18