Goran Mehkek / CROPIX
SPEKTAKL NA SLJEMENU

Hirscherov 'hat-trick' na Sljemenu, Filip Zubčić odradio slalom života, Ivica 18.

Hirscher je s ovom pobjedom postao najbolji austrijski slalomaš u povijestu. Filip Zubčić završio je utrku na 15. mjestu, dok je Ivica Kostelić tri pozicije iza njega
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. siječanj 2015. 15:42

Marcel Hirscher je treći puta uzastopno osvojio sljemensku utrku, nije mu nitko u utorak bio blizu povrh Zagreba. Uostalom, time je samo nastavio svoju priču najboljeg svjetskog skijaša, koji suvereno drži posljednjih sezona. Marcel Hirscher je ovom pobjedom postao i Austrijanac s najvećim brojem slalomskih pobjeda u povijesti, jer ovo mu je čak 15. pobjeda u slalomu, s čime se izjednačio s Ivicom Kostelićem po broju pobjeda u ovoj disciplini, ali i pretekao sunarodnjake Marija Matta i Bennyja Raicha koji su ostali na 14 pobjeda. Hirscheru je ovu 28. pobjeda u Svjetskom kupu, a ovom je pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

- Ovo je nevjerojatno, treća pobjeda zaredom ovdje. Ova pripremljenost staze je nešto fantastično, ledeno je, a vrlo fer i prema visokim stratnim brojevima - govorio je slavljenik nakon utrke.

Drugo mjesto osvojio je Felix Neureuther, kojega je Hirscher ostavio ostavio za 87 stotinki, dok je prvo postolje u karijeri ostvario 24-godišnji Norvežanin Sebastian-Foss Solevaag, koji je doskijao na treće mjesto.

Hrvati su upotpunili ovu sljememsku bajku. Filip Zubčić je odskijao najbolji slalom karijere, zaustavio se konačno na 15. mjestu (+3.10).

- Nisam toliko riskirao u drugoj vožnji, koliko sam htio riskirati za finale. No, ovo je sjajno, ovo je moj najbolji slalom karijere i užitak je za mene tim veći, jer sam ga ostvario pred svojom publikom.

Do rezultata sezone stigao je pak Ivica Kostelić. Završio je na 18. mjestu (+4.15), a bio je u sjajnom raspoloženju.

- Svaki bod za mene je dragocjen. Ako zbog ničega drugog, onda se isplati opet vratiti zbog ovih divnih navijača - kazao je Ivica i tako odagano bilo kakve primisli o tome da mu ovo bio posljednji sljemenski nastup.

- Ova naša obitelj je toliko toga prošla, mi ne odustajemo - podvukao je Kostelić, kojega je prvi put u cilju gledao i sin Ivan.

Related content

Marcel Hirscher je zaključio utrku, ali je i startao prvi i premda je u uvodnom dijelu prve vožnje napravio dvije pogreške, ostatak staze skijao je perfektno. Te mu greške nisu oduzele na brzini i prvu je vožnju okončao sa 77 stotinki prednosti ispred drugog, Šveđanina Mathiasa Hargina. Sjajno je, pak, skijao, Amerikanac David Chodounsky, koji je sa stratnim brojem 26 doskijao na treće mjesto prve vožnje sa 79 stotiniki zaostatka za Hirscherom.

Do druge vožnje stigla su i dva Hrvata. Filip Zubčić izborio je prvo slalomsko finale karijere, imao je stratni broj 57, ali to ga nije spriječilo da doskija na 22. mjesto prve vožnje. Za Marcelom Hirscherom je zaostao 2,34 sekunde, pa je time kreirao pravu euforiju u ciljnoj areni.

- Puno sam raskirao i isplatilo se. Ovo je najbolja publika na svijetu - kazao je presretni Zubčić.

Related content

Sretan je bio i Ivica Kostelić, spustio se s brojem 20 na, nakon prve vožnje 24. mjesto te 2,40 sekunde zaostatka.

- Bit će to na knap - procijedio je u cilju, no nije bilo tako, jer je naš as prilično konforno ušao u drugu vožnju.

Mučio se, kao i ostali, ne toliko s ne baš zahtjevnom postavkom staze, koliko s ledom na stazi. Crveni spust bio je pravo klizalište.

- Ponekad sam se osjećao kao Bambi na ledu - rekao je Ivica, ipak, s osmjehom na licu, prvi put ove sezone.

Mahao je Kostelić publici, a publika ga je bodrila. To je uostalom pakt koji traje, od prvog dana i trajat će dok god Ivica bude skijao. Pa i nakon toga.

PRIJENOS UŽIVO:

Mattias Hargin nije uspio prestići Neureuthera, tek je treći!

Chodounsky je bio predodređen za senzaciju dana, ali na kraju je odustao...

Felix Neureuther je preuzeo prvo mjesto s 23 stotinke prednosti ispred Becka. U startnoj kućici su još samo tri skijaša...

Niti Dopfer nije uhvatio Becka. Štoviše, tek je treći...

Rus Horošilov napravio je ogromnu pogrešku pred samim ciljem i na kraju završio iza Becka!

Sebastian-Foss Solevaag briljantno je odradio drugi lauf i preuzeo prvo mjesto!

Francuz nije dugo uživao kao vodeći, smijenio ga je novi Šveđanin. Axel Beck trenutačno je zasjeo na vrh.

Konačno smjena na vrhu - Jean-Baptiste Grange prešišao je Šveđane.

Jako zadovoljan sam, ipak sam uzeo prve slalomske bodove pred najboljom publikom na svijetu! Cijeli početak sezone je fenomenalan. Prvi lauf sam odradio sjajno, puno sam riskirao i na kraju mi se isplatilo. - Drugi je bio OK, iako sam ovaj posljednji dio mogao i bolje odraditi - rekao je Filip Zubčić.

Na vrhu su dva Šveđanina - Byggmar i Lahdenperae.

Filip Zubčić je imao najbolja prva dva prolaza, ali na kraju je završio na drugom mjestu s 26 stotinki zaostaka.

Ivica Kostelić završio na trećem mjestu s 1,31 sekundom zaostatka. Imao je najbolje prolazno vrijeme na prvom prolazu, ali jedna greška ga je potpuno izbacila iz ritma...

Missillier je bio na korak od prvog mjesta, ali je pao pred samim ciljem.

Francuz Muffat-Jeandet iznenadio je sjajnim drugim laufom i preuzeo prvo mjesto.

Andre Myhrer s uvjerljivom prednošću zasjeo je na prvo mjesto.

Linus Strasser se spustio niz sljemensku stazu i otvorio drugi lauf!

Uskoro će početi u druga vožnja na Crvenom spustu, a da skijašima neće biti nimalo lako dokazala je i Leona Popović kojoj nije puno nedostajalo da s kamerom na kacigi završi u snijegu...

Ostali hrvatski predstavnici neće skijati u drugoj vožnji. Natko Zrnčić Dim je završio na 39. mjestu (+4.01), Elias Kolega je bio 48. (+5.49), Istok Rodeš na 49. poziciji (+5.85), dok Matej Vidović nije završio prvu vožnju, kao niti još 30 skijaša.

Druga vožnja na rasporedu je u 18,10 sati.

Nakon prve vožnje u vodstvu je austrijski skijaš Marcel Hirscher, a drugu vožnju izborili su Filip Zubčić i Ivica Kostelić.

Zubčić, koji je imao startni broj 57, je dobrom vožnjom stigao do 22. mjesta (+2.34), a Ivica Kostelić završio je na 24. poziciji (+2.40)

Na Sljemenu je trenutno više od 15 tisuća gledatelja, a navijači i dalje pristižu.

Filip Zubčić bio je šest stotinki brži od Ivice Kostelić i tako osigurao nastup u drugoj vožnji. Zubčić je trenutno na 22. mjestu.

Nakon što je 50 od 82 prijavljena skijaša odvozilo prvu vožnju slaloma u vodstvu je Austrijanac Marcel Hirscher, dok je Ivica Kostelić na 23. mjestu (+2.40).

Samo je šest skijaša završilo prvu vožnju s vremenskim razmacima unutar jedne sekunde. Drugi je Šveđanin Mattias Hargin (+0.77), a na trećem mjestu nalazi se Amerikanac David Chodounsky (+0.79), koji je sve iznenadio odličnim nastupom.

- Osjećao sam se kao Bambi na ledu. U ovom trenutku to je moja realnost. Nadam se da će vožnja biti dovoljna za ulazak u prvih 30. U ovom se trenutku moram zadovoljavati s malim ciljevima, izjavio je Ivica nakon što je završio prvu vožnju.

Ništa vedrije nije opisao ni svoju skijašku budućnost.

- Glupo mi je više govoriti o 15 operacija koje sam imao na koljenu. Nadam se da ću sezonu završiti među 30 najboljih u slalomu. O tome će ovisiti odluka o mojoj skijaškoj budućnosti.

Prvih 30 skijaša odvezlo je prvu vožnju. Ivica Kostelić je na 22. mjestu

Amerikanac Chodounsky senzacionalno je stigao do trećeg mjesta. Ivica je trenutno na 20. mjestu

Odmah nakon prve vožnje Ivica Kostelić je rekao:

- Nisam baš zadovoljan. Staza je dosta skliska, no kako meni tako i drugima. Atmosfera je standardno fantastična

Ivica Kostelić za vodećim Hirscherom zakasnio je dvije sekunde i 40 stotinki. Najbolji hrvatski skijaš je na 16. mjestu

Ted Ligety do cilja je stigao tek deseti

Nakon prvih petnaest skijaša prvi je Hirscher, drugi je Hargin, a treći Neureuther...

Francuz Grange, pobjednik iz 2009., gornji dio staze je odradio sjajno, ali je u donjem djelu podbacio. Stigao je osmi

Rus Horošilov svojom energičnom vožnjom podigao je Sljeme na noge. No, više od petog mjesta nije mogao

Pobjednik iz 2011. godine Šveđanin Myhrer ima najveći zaostatak za Austrijancem

Vodeći slalomaš svijet Nijemac Neureuther je sporiji od Hirschera 87 stotinki

Norvežanina Kristoffersena je oprezna vožnja koštala velikog zaostatka. Kasnio je gotovo sekundu i pol

Nijemac Dopfer ima veliki zaostatak za Hirscherom - 89 stotinki!

Related content

Šveđanin Hargin bio je mnogo oprezniji od austrijskog dvojca, no nije dostigao vrijeme Hirschera. Austrijanac je bio brži 27 stotinki

Austrijanac Mario Matt je izletio već nakon nekoliko vrata

Hirscher se prvi spustio po sljemenskoj stazi i odvezao je u vremenu 57.26. Već na vrhu staze Austrijanac je napravio veliku pogrešku

UTRKA JE POČELA

NOVO 14.55 - Na Sljemnu se okupilo oko 10.000 navijača. Svi nestrplivo čekaju nastup Ivice kostelića koji kreće 20.

NOVO 14.50 - Dvostruki sljemenski pobjednik Austrijanac Hirscher otvorit će prvu vožnju sedmog izdanja muškog slalom na Sljemenu koji je na rasporedu 6. siječnja s početkom u 15.05 sati, dok je druga vožnja u 18.10 sati.

Na četvrtom slalomu sezone, te prvoj utrci skijaša u 2015. nastupit će i šest hrvatskih skijaša Ivica Kostelić, Filip Zubčić, Natko Zrnčić Dim, Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega. Kostelić će startati kao 20-ti, Zubčić ima broj 57, a zatim slijede Vidović (65), Zrnčić Dim (69), Rodeš (73) i Kolega (80).

Tragedija u austrijskom Söldenu silno je potresla američke skijaše koji danas nastupaju na Snježnoj kraljici. Na pripremama u popularnom austrijskom skijalištu lavina je ubila dvojicu mladih američkih skijaških reprezentativaca, Ronnieja Berlacka i Brycea Astlea.

Njima u spomen Amerikanci će danas na Sljemenu voziti s crnim florom oko ruke. Amerikanci su čak u jednom trenutku ozbiljno razmišljali da otkažu sljemenski nastup, no na kraju su sami skijaši odlučili da će ipak voziti pred zagrebačkom publikom. Ronnieju i Bryceu u čast.

Ronnie Berlacka i Bryce Astlea bili su dio američke skijaške reprezentacije koja u Söldenu ima svoju trening bazu.

Dvojac je bio dio grupe od šestero skijaša koji su se spuštali sa staze, a za vjerovati je kako su skrenuli s označene staze i time prouzrokovali lavinu u kojoj su živote izgubili Berlacka i Astlea.

Ostala četvorica skijaša su se uspjela spasiti.



Linker
22. rujan 2024 09:49