foto: Matias Capizzano
JEDRENJE

Gisele nam je donijela zlato

Idemo u Rio, brod treba nositi žensko ime, pa smo se odlučili da to bude po brazilskoj manekenki, ispričao je Šime Fantela
Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 29. veljača 2016. 21:23

Zadarska tvornica medalja u klasi 470 počela je raditi 2001. godine, kada su Šime Fantela i Igor Marenić odlučili udružiti snage u olimpijskom dvojcu. U juniorskoj konkurenciji osvojili su gomilu naslova na svjetskim i europskim prvenstvima, a berba se nastavila i u seniorima. U subotu su u argentinskom San Isidru drugi put nakon 2009. godine postali svjetski prvaci, a bila im je to ukupno sedmo odličje na svjetskim smotrama.

Hrvatski jedriličari velik su korak prema zlatnoj medalji napravili pretposljednjeg dana regate kada su u dvije regate osvojili prvo i drugo mjesto i ostvarili 13 bodova prednosti ispred novozelandskog dvojca Hansen-Willcox. Iako su imali komfornu prednost uoči plova za medalje, jedrenje na ušću rijeke Plate hrvatski će olimpijci još dugo pamtiti.

- Plov za medalje sjajno smo kontrolirali u početku. Drugu smo oznaku okrenuli kao vodeći, a potom je krenula drama. Pokupili smo travu i počeli usporavati. Odmah mi se počeo film vraćati na lanjsku godinu kada smo zlato izgubili upravo u medal raceu. Znaš da svi imamo iste uvjete, ali pitaš se kud baš mi moramo pokupiti travu kad se borimo za zlato. Treću oznaku smo okrenuli tek osmi, ali uspjeli smo se nekako iskobeljati iz trave i do kraja regate stići do petog mjesta koje nam je donijelo naslov - ispričao je naš kormilar.

Dvojac iz zadarskog Sv. Krševana prvi je put svjetski naslov osvojio 2009. godine, a potom je krenula dominacija Australca Mathewa Belchera koji je prvo s Pageom, a potom s Ryanom šest puta zaredom osvajao zlata i pretvorio klasu 470 praktički u privatno natjecanje.

- Iako smo ovdje stigli bez ikakvog imperativa, drago mi je da smo Belchera baš mi skinuli s trona jer završio je ispred nas lanjski SP u Izraelu, a dobio nas je i na predolimpijskoj regati u Riju - rekao je Fantela.

Veliki adut u borbi protiv moćnog Australca bila je Gisele.

- Odlučili smo napraviti mali hommage Olimpijskim igrama. Kako se brodovima daju ženska imena, Igor i ja smo se odlučili za ime Gisele po brazilskoj manekenki (Gisele Caroline Bündchen, op.a.). Bila je sjajno društvo čitav tjedan i na koncu nam je donijela zlato - pojašnjava naš jedriličar.

Šimina i Igorova suradnja počela je još 2001. godine, kada se Igor Marenić s Malog Lošinja odlučio preseliti u Zadar. Šime često kaže "da ima brata, ali i Igora", a vrhunac uspjeha njihove jedriličarske zajednice su Olimpijske igre.

- Sve je podređeno Brazilu. U svibnju idemo trenirati u Rio, to nam je glavna regata sezone i želimo je dočekati maksimalno spremni - izjavio je Fantela.

Iako nitko od njih ne spominje medalju, ovakvi vrhunski rezultati svrstavaju ih u krug favorita za postolje u klasi 470.

Svjetska prvenstva

7 medalja (dva zlata, dva srebra, tri bronce)

Europska prvenstva

5 medalja (tri zlata, dvije bronce)

Olimpijske igre

2008. - 9. mjesto

2012. - 6. mjesto

Linker
25. rujan 2024 07:16