Filip Ude

 RONALD GORSIC Cropix
KREMA U GRADU BEATLESA

Hrvatska na Svjetsko prvenstvo odlazi s velikim ambicijama - tri mušketira u lovu na petu medalju

U subotu počinje Svjetsko prvenstvo u gimnastici na kojem i Hrvatska ima velike ambicije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. listopad 2022. 15:32

Prošla su, srećom, vremena kad je Hrvatska dočekivala svjetska prvenstva u gimnastici bez velikih ambicija. Nije Hrvatska, dakako, ni danas velesila, niti to može biti jer gimnastika je globalan sport, iznimno masovan i rasprostranjen po cijelom svijetu, sport u kojem drmaju najmoćnije države poput SAD-a, Kine, Japana, Rusije, Velike Britanije.

Ali u tom moru u kojem vladaju velike ribe i Hrvatska je s vremenom postala važan faktor, reprezentacija koja redovito ima barem jednog ozbiljnog kandidata za medalju. A u bazičnom sportu je to uvijek velika stvar. I uoči današnjeg početka 51. Svjetskog prvenstva, koje se do 6. studenog održava u Liverpoolu, imamo adute koji mogu do dobrog plasmana iako je ova godina bila iznimno izazovna zbog promjena pravila koja su se najviše prelomila preko leđa našeg srebrnog olimpijca Tina Srbića.

Krenulo je još 1997.

Tamo 1997. godine u Lausannei Rus s hrvatskom putovnicom Aleksej Demjanov donio je Hrvatskoj prvi plasman u finale svjetskog prvenstva, završivši na sedmom mjestu u vježbi na karikama. No, pravi zamah je krenuo desetak godina kasnije. Robert Seligman je 2006. u Aarhusu bio osmi u finalu konja s hvataljkama i otada je Hrvatska na većini svjetskih prvenstava imala finaliste, uskoro su počele stizati i medalje.

image

Tin Srbić

GORAN MEHKEK Cropix

Povijesno za Hrvatsku bilo je Svjetsko prvenstvo u kineskom Nanningu 2014. godine. Prvi se put hrvatska zastava zavijorila na dodjeli medalja na jednoj svjetskoj smotri, i to ne jednom, nego odmah dvaput. Najprije je Filip Ude osvojio srebro na konju s hvataljkama i time kompletirao odličja sa svih velikih natjecanja, a dan kasnije je i Marijo Možnik, današnji predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, završio na trećem mjestu na preči, iza dvije legende ovog sporta, Epkea Zonderlanda i Koheija Uchimure.

Koju godinu kasnije štafetnu palicu preuzeo je Tin Srbić koji je 2017. u Montrealu kao 21-godišnjak senzacionalno osvojio zlato na preči, ostavivši iza sebe spomenutog Zonderlanda. Godinu kasnije u Dohi bio je četvrti, a 2019. u Stuttgartu osvojio srebro, ali i izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojima se lani uspeo na postolje.

Čakovčanin lovi OI 2024.

Tin je i u Liverpoolu, barem na papiru, najveća hrvatska uzdanica iako su mu, kao što smo spomenuli, nova pravila stvorila popriličnu štetu. Morao je drastično mijenjati svoju vježbu, više nego itko od njegovih konkurenata, uvoditi elemente koje nikad nije radio, i razumljivo je da se u svemu tome nakupilo nesigurnosti. Dogodili su se pritom i neki padovi na treninzima koji su ga također psihički poljuljali, a sve je to do izražaja došlo na Europskom prvenstvu u Münchenu gdje je završio tek na 25. mjestu u kvalifikacijama.

Otada je, prema vlastitim riječima, znatno napredovao, prebrodio krizu i sjajno odrađivao treninge, tako da je s optimizmom doputovao u Liverpool. Zbog svega navedenog, u ovom trenutku možda i nije u najužem krugu favorita, ali upornog dečka iz Dubrave nikad ne smijete otpisivati. Čak su i neki konkurenti mislili da nakon promjene pravila više nikad neće biti u vrhu, ali Tin i njegov trener Lucijan Krce su ponovno složili konkurentnu vježbu i u gradu Beatlesa ništa nije nemoguće.

Slično se odnosi i na neuništivog Filipa Udea, 36-godišnjeg Čakovčanina koji se i 19 godina nakon prvog nastupa na svjetskom prvenstvu ne predaje. I dalje je konkurentan, sjajno se nosi i s upola mlađim suparnicima, uostalom bio je u finalu lanjskog SP-a u Kitakyushuu i ovogodišnjeg EP-a u Münchenu. Naš srebrni olimpijac iz Pekinga više gleda prema sljedećoj godini kada će pojačati vježbu i krenuti u lov na Olimpijske igre u Parizu, ali i sa sadašnjom vježbom može do finala. A ako se tako poklope stvari, možda i do visokog plasmana.

‘Srebrni’ Osječanin

Aurel Benović naš je treći, ujedno i najmlađi mušketir u Liverpoolu. S 22 godine osječki gimnastičar iza sebe već ima jedno značajno odličje na parteru, europsko srebro iz Mersina 2020. Ima i izrazito jaku vježbu s kojom može konkurirati za sam vrh, ali jasno, mora je odraditi savršeno. Nakon spomenutog Mersina nije se baš najbolje snalazio na velikim natjecanjima, na dva europska i jednom svjetskom prvenstvu nije uspijevao doći do finala, a pritom je otvoreno priznao da ima velikih problema s tremom. Počeo je to nedavno rješavati kroz razgovor sa psihologom, nadajmo se da će pomoći jer Aurel je doista talentiran i sjajno fizički pripremljen. Bilo bi odlično da mu Liverpool bude prekretnica.

image

Aurel Benović

RONALD GORSIC Cropix

Svjetsko prvenstvo danas kreće ženskim kvalifikacijama koje će se protegnuti i na nedjelju kada će nastupiti i dvije hrvatske predstavnice. Petra Furač (24) i Nika Kukuljan Frleta (16) nemaju ozbiljnih šansi za visoki plasman u višeboju, ali Liverpool im svakako može biti lijepo iskustvo, a možda i važno za neka buduća velika natjecanja.

U ponedjeljak su na rasporedu muške kvalifikacije, naš trojac je u četvrtoj skupini koja će na red doći negdje u popodnevnim satima. Cijeli program će se otegnuti do kasnih večernjih sati, možda čak i do prvih minuta utorka po našem vremenu. Bude li netko od naših na rubu ulaska u finale, neće mu biti nimalo lako to čekanje da svi odrade posao...

Linker
25. lipanj 2024 18:05