Melanie de Jesus dos Santos

 MARKO BANIĆ/REROOT
TRIJUMFIRALA U OSIJEKU

Djevojka s Kariba prvi put u Hrvatskoj: ‘Simone Biles mi je poput starije sestre‘

Sjajna francuska gimnastičarka rođena na Martiniku jedna je od najvećih zvijezda u Osijeku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. travanj 2024. 23:27

Prava je povlastica posljednjih dana u Osijeku bila gledati Melanie de Jesus dos Santos, sjajnu francusku gimnastičarku koja je Grad na Dravi i ovdašnji Svjetski challenge kup odabrala kao jednu od stanica na putu prema Parizu i Olimpijskim igrama. Puno je toga prošla Dos Santos sa samo 24 godine, živjela je na različitim stranama svijeta i napunila životopis brojnim uspjesima. Koliko je svestrana kao gimnastičarka, potvrđuje naslov europske prvakinje u višeboju 2019. godine, kojem je dodala još tri kontinentalna zlata - dvaput na parteru i jednom na gredi. S francuskom je reprezentacijom prošle godine osvojila i svjetsku ekipnu broncu i tako na najbolji način najavila pariške Igre.

Prvi put u Hrvatskoj

Kakva je klasa pokazala je već prvog finalnog dana u Osijeku kada je uvjerljivo trijumfirala na dvovisinskim ručama.

- Prvi put sam u Hrvatskoj, ovo je jako lijepo natjecanje, ljudi su iznimno ljubazni i baš sam sretna što sam došla. Nisam baš bila zadovoljna nastupom u kvalifikacijama u petak, ali zato sam sada jako sretna - rekla nam je nakon zlata na ručama i slušanja Marseljeze.

image

Melanie de Jesus dos Santos

MARKO BANIĆ/REROOT Marko BaniĆ/reroot

Na pitanje kako je krenuo njezin gimnastički put, uz osmijeh će reći:

- Ne znam zašto sam počela s gimnastikom, jednostavno je bila za mene. Istina, pokušala sam i s džudom, ali bila sam presitna za taj sport, i onda sam krenula na gimnastiku, svidjelo mi se i ostala sam.

Taj put krenuo je na karipskom otoku Martiniku, francuskom prekomorskom teritoriju na kojem je rođena i provela djetinjstvo.

- Da, počela sam trenirati s pet godina na Martiniku, a kad sam imala 12, preselila sam se u Francusku zbog gimnastike. Danas živim u Houstonu, također zbog gimnastike.

Brojni poznati francuski sportaši su rođeni ili vuku porijeklo s Martinika, a Melanie je svakako jedna od najuspješnijih. Obožava svoj otok i vraća mu se kad god stigne.

- Život na Martiniku je dobar, imamo plaže, pijesak, sve... Jako mi nedostaje. Sad kad živim u Americi koja nije tako daleko, odem svakih nekoliko mjeseci kući, ali sljedeći put tek nakon Olimpijskih igara. Imam, inače, i portugalske korijene, tata mi je iz te zemlje, ali ne govorim portugalski. Kad sam bila mala, ponešto sam i razumjela, ali danas ne.

Spomenula je da danas živi u Houstonu u koji se preselila nakon Olimpijskih igara u Tokiju gdje nije ostvarila željeni rezultat. Uzela je nekoliko mjeseci stanke, a onda je stigao poziv koji se ne odbija. Simone Biles, jedna od najvećih gimnastičarki svih vremena i ponajbolja sportašica današnjice, pozvala ju je da joj se priključi na revijalnom Gold Over America Touru. Uskoro se i preselila u Teksas i počela trenirati u World Champions Centreu, akademiju koju vodi obitelj Biles.

image

Melanie de Jesus dos Santos

MARKO BANIĆ/REROOT

- Simone je jako draga osoba, presretna sam što treniram s njom. Jako je zabavna i danas je doživljavam kao veliku sestru. Velika je stvar što sam dobila priliku trenirati s njom.

Kakvo je iskustvo biti dio Gold Over America Toura, projekta koji je značajno popularizirao gimnastiku u Americi?

- Jako je zabavno jer se radi o nečem potpuno drugačijem. Puno je plesa, zabave, interakcije s ljudima i stvarno je iznimno zanimljivo.

Simone Biles je velika zvijezda u Americi, dobro zarađuje tamo i Svjetski kup je zapravo ne zanima. Postoji li šansa da je ikad vidimo na nekom turniru?

- Hmmm... To biste ipak trebali pitati nju - odgovara Melanie uz smijeh koji zapravo potvrđuje da njezinu slavnu kolegicu ne privlače nastupi u Svjetskom kupu, što je velika šteta za gimnastiku.

image
KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp

Obožavam i studiram modu

Na Olimpijskim igrama u Parizu trebali bismo ih vidjeti obje. Kakve ambicije ima Melanie na domaćem terenu?

- Pokušavam uživati u pripremama za Pariz, ostalo nam je još samo tri mjeseca. Nastavljam trenirati, smijati se, uživati u vježbama i vidjet ćemo što će biti. Sretna sam što su Igre u mojoj zemlji, ali isto tako, to mi je i pomalo zastrašujuće jer će najveći pritisak biti na francuskim sportašima, svi će nas gledati i imati velika očekivanja. Ali, svejedno sam uzbuđena. Samo želim odraditi svoj posao, ne želim pokušavati nešto što ne mogu napraviti. Jednostavno, želim uživati, biti sretna i vidjet ćemo što će mi to donijeti.

Kakva je Melanie de Jesus dos Santos izvan gimnastičkog podija, što radi kad ne trenira?

- Ništa, samo spavam, ha-ha. Šalim se. Obožavam modu, to i studiram, a kad imam vremena, idem u šoping i trošim novac, ha-ha. Volim trčati, obožavam plesati i slušati muziku. Volim i nogomet, ali ne želim reći za koga navijam, u Francuskoj to baš nije zgodno - uz smijeh zaključuje simpatična i vrlo uspješna djevojka s Kariba.

image

Melanie de Jesus dos Santos

INSTAGRAM/MELANIE DJDS Instagram/melanie Djds

Linker
08. travanj 2024 23:28