AFP PHOTO / TOM GANDOLFINI
LAUREUS

Franklin, Vettel i Bayern

Piše: HinaObjavljeno: 26. ožujak 2014. 21:27

Američka plivačica Missy Franklin, njemački vozač Sebastian Vettel i minhenski Bayern dobitnici su ovogodišnjih nagrada "laureus", sportske inačice Oscara čija je svečanost održana u malezijskom Kuala Lumpuru.

Žiri koje čine sportske veličine iz laureus akademije izabrao je za najbolju sportašicu šesterostruku svjetsku prvakinju plivačicu Missy Franklin, koja je s nepunih 18 godina najmlađa dobitnica te nagrade u povijesti. Ona je slavila u konkurenciji slovenske skijašice Tine Maze, njemačke nogometašice Nadine Angerer, jamajčanske atletičarke Shelly Ann Fraser Pryce, ruske skakačice s motkom Jelene Isinbajeve i američke tenisačice Serene Williams. Godine 2006. naša skijašica Janica Kostelić je osvojila laureus kao najbolja sportašica planeta.

Kod sportaša je nagrada pripala najmlađem prvaku Formule 1 Sebastianu Vettelu, a njegovi protukandidati su bili lanjski dobitnik Usain Bolt, britanski atletičar Mo Farah, američki košarkaš LeBron James, Rafael Nadal i Cristiano Ronaldo. Najbolja sportska ekipa u protekloj godini je minhenski Bayern koji je osvojio naslov europskog i njemačkog prvaka, te Njemački kup, a nominirani su bili ragbi reprezentacija Novog Zelanda, brazilska nogometna reprezentacija, američka teniska braća Bob i Mike Bryan, NBA momčad Miami Heat i F1 momčad Red Bull. Nagradu za otkriće sezone pripala je španjolskom motociklistu Marcu Marquezu, a povratnik godine je Rafael Nadal.

Lani su dobitnici nagrada bili britanska sedmobojka Jessica Ennis i Usain Bolt, a rekorder po broju Laureus nagrada je Roger Federer koji je četiri puta osvajao nagradu.

Linker
21. rujan 2024 16:04