Goran Mehkek / CROPIX
SLUČAJ JEDAN OD MILIJUN

Fizioterapeut spasio Josipa Valčića: 'Čim sam vidio nogu, znao sam da će biti gadno'

Što se zapravo dogodilo, najbolje je opisao klupski "fizio" Damir Kajba, "stari vuk" u svom poslu, koji je, srećom, brzo reagirao još u autobusu i prepoznao problem
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. svibanj 2015. 11:35

Josip Valčić, srednji vanjski PPD-a Zagreb i rukometne reprezentacije, osjeća se puno bolje poslije operacije na kojoj je završio nakon što mu je pozlilo u autobusu na povratku iz Umaga gdje je njegov klub osvojio Hrvatski kup.

Valčiću je bilo loše, osjetio je tešku mučninu, noga mu je jako otekla. Klupski su ga liječnici odmah prebacili u Zagreb gdje je operiran. Na finalnoj je utakmici dobio udarac u bedreni mišić, imao je unutrašnje krvarenje, stvorio se hematom koji mu je prouzročio probleme.

Optimistični liječnici

- Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak i sljedećeg jutra njegovo zdravstveno stanje bilo je prilično ozbiljno, no sada s velikim zadovoljstvom možemo javiti da se situacija razvija povoljno po Josipovo zdravlje. Liječnici su optimistični glede nastavka liječenja i oporavka Josipa Valčića te je premješten s intenzivne skrbi na bolnički odjel, stoji u klupskom priopćenju.

Spasila ga brza reakcija

Što se zapravo dogodilo, najbolje je opisao klupski “fizio” Damir Kajba, “stari vuk” u svom poslu, koji je, srećom, brzo reagirao još u autobusu i prepoznao problem:

- Josipu je od jakog udarca prsnula arterija i izazvala unutrašnje krvarenje. Moglo je biti gadno, srećom, sve je završilo dobro. Njemu se to dogodilo već u 2. minuti utakmice. a igrao je skoro do kraja. Kad sam u autobusu vidio da je ta oteklina tako kompaktna, znao sam da je gadno. Srećom, stigli smo do bolnice jer u takvim slučajevima nakon šest sati dolazi do odumiranja mišića i živaca. Vidio sam milijun takvih udaraca, takav ‘beton’ nije uobičajen. Teško ga je prepoznati, no nismo htjeli riskirati i to se pokazalo kao pravi potez. Dobio je udarac u najgore mjesto, napravila se kompresija krvne žile i ona je krvarila u mišić. Slučaj - jedan od milijun - no, dogodilo se baš to. On još uvijek nije ‘zatvoren’, postoji opasnost od sepse, ali vjerujem da će sve biti u redu...

Linker
21. rujan 2024 16:51