AP
I DALJE NEPOBJEDIV

FINIŠ SA STILOM Michael Phelps u zadnjoj pojedinačnoj utrci karijere osvojio 17. zlato!

Phelpsu je ovo ukupno 21 olimpijska medalja, a još prije Londona najavio je da će mu ovo biti posljednje natjecanje u karijeri
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. kolovoz 2012. 22:48

Michael Phelps nije krenuo najbolje u Londonu, no kako se plivačka natjecanja u Londonu bliže kraju, on je sve bolji i bolji, kakav je i bio u najboljim danima u Ateni i Pekingu.

U četvrtak je potpuno nadvisio konkurenciju, maestralno je plivao na 100 metara leptir i osvojio 17. olimpijsko zlato (sada ukupno 21 medalja). Ako održi dato obećanje i ne pojavi se na sljedećim OI u Rio de Janeiru, u Londonu je u četvrtak navečer otplivao posljednju olimpijsku pojedinačnu utrku uoči posljednje uopće - one u štafeti 4X 100 metara mješovito koja je na rasporedu u subotu, u kojoj s punim pravom očekuje još jedno zlato za fenomenalno zaključivanje najveće sportske karijere.

Bio je Phelps i na leptirovoj stotki loš na polovici utrke na kojoj je bio tek sedmi, no zatim je, kao nekad u najboljim danima, isplivao nevjerojatnu zadnju pedeseticu. Uzvratio je mladom Južnoafrikancu Chadu le Closu, koji ga je bio pobijedio na 200 metara. Isto vrijeme kao i Le Clos imao je i Rus Jevgenij Korotiškin te su njih dvojica podijelili istu stepenicu pobjedničkom postolja..

Mlada Amerikanka Missy Franklin nema probleme kao njezina godinu dana mlađa kolegica iz Kine Ye Shiwen, koju Amerikanci napadaju da je dopingirana. Mirno je isplivala svjetski rekord na 200 metara leđno (2:04.06), srebro je prepustila Ruskinji Anastaziji Zujevoj, a broncu sunarodnjakinji Elizabeth Beisel.

Tkogod što da napravi u Londonu, sva su svjetla pozornice rezervirana za Phelpsa. No, svoj je komad slave u četvrtak zaradio i Florant Manaudou, mlađi brat proslavljene Laure, također olimpijske pobjednice iz Atene (na 400 metara). On je osvojio zlato na najbržem sprintu na 50 slobodno (21.34) ostavivši iza sebe Afroamerikanca Cullena Jonesa (tko to tvrdi da crnci ne mogu biti dobri plivači?!) i Brazilca Cesara Ciela. Manaudou nije mogao ugroziti Cielov svjetski rekord, no prekinuo je njegov niz nepobjedivosti koji je od Pekinga preko SP-a u Rimu 2009. i Šangaju 2011. trajao sve do Londona.

NAJUSPJEŠNIJI OLIMPIJCI:

21 - Michael Phelps (SAD, plivanje) - 17 zlata, dva srebra, dvije bronce

18 - Larisa Latinjina (SSSR, gimnastika) - 9 zlata, 5 srebra i 4 bronce

15 - Nikolaj Andrianov (SSSR, gimnastika) - 7 zlata, 5 srebra, 3 bronce

13 - Boris Sahlin (SSSR, gimnastika) - 7 zlata, 4 srebra, dvije bronce

13 - Edoardo Mangiarotti (Ita, mačevanje) - 6 zlata, 5 srebra, dvije bronce

13 - Takashi Ono (Jap, gimnastika) - 5 zlata, 4 srebra, 4 bronce

Linker
25. rujan 2024 05:10