PROFESOR OPET NA TRONU

Fantastični Ivica u Kitzbuhelu pobijedio i u Super G-iju: 'Kad te ide onda te stvarno ide!'

najbolji hrvatski skijaš i trenutačno vodeći u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, pobjednik je utrke super-veleslaloma vožene u petak u Kitzbühelu na stazi Streif...
Piše: ArhivaObjavljeno: 21. siječanj 2011. 12:46

Ivica Kostelić, najbolji hrvatski skijaš i trenutačno vodeći u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, pobjednik je utrke super-veleslaloma vožene u petak u Kitzbühelu na stazi Streif...

Ivici je pobjeda bila prva u ovoj disciplini, šesnaesta u karijeri, a ukupno peta u ovoj godini. Nevjerojatna serija započela je paralelnim slalomom u Münchenu, uslijedila je pobjeda na slalomskoj utrci u Adelbodenu, a potom je ostavio konkurenciji u slalomu i super-kombinaciji u švicarskom Wengenu.

"Šlag" na nisku uspjeha stavljen je na Streifu, legendarnoj, ali i opasnoj stazi na kojoj je nesretni Hans Grugger u četvrtak na treningu doživio nesreću zbog koje i dalje leži u induciranoj komi. Sa startnim brojem tri spustio se hrvatski skijaš niz padinu i preciznom, mirnom, ali i napadačkom vožnjom 2150 metara Streifa sa 40 postavljenih vratiju prošao u vremenu 1:17.33.

Iza Kostelića, koji tako i dalje nastavlja obilježavati siječanj 2011. godine, ali i povećavati prednost u ukupnom redoslijedu, smjestili su se na pobjedničkom postolju Austrijanac Georg Streitberger (+0.23) te Norvežanin Aksel Lund Svindal (+0.28) čiji zaostatak za Kostelićem u borbi za Veliki kristalni globus sada iznosi 40 bodova više no prije utrke (826-571). Ukupno trećeplasirani Silvan Zurbriggen zauzeo je u petak šesto mjesto (509 bodova), iza Didiera Cuchea i Romeda Baumanna.

Streifom se još moraju spustiti dvojica Hrvata. Natko Zrnčić-Dim ima startni broj 55, a Tin Široki će stazom kao posljednji, 62.

- Kad te ide, onda te ide! Ovo je velika stvar. Ne mogu pronaći riječi. Pobijediti u brzoj disciplini je za mene isto ispunjenje sna - rekao je najbolji svjetski skijaš za 24sata.

- Imao sam dosta sreće sa startnim brojem. U brzim disciplinama bitno je startati što prije. Nisam očekivao pobjedu, ali očekivao sam da budem među deset najboljih - kazao je Ivica Kostelić.

U Kitzbühelu se sutra vozi utrka spusta, a prekosutra slalom. Te dvije utrke se boduju za jedinu klasničnu kombinaciju Svjetskoga kupa.

Oštru kritiku odgovornim ljudima u Svjetskom skijaškom savezu i organizatorima natjecanja u Kitzbühelu nije zaboravio odaslati Ivica Kostelić. Razlog je bio novi pad s teškim posljedicama jednog od sudionika Svjetskoga kupa. Podsjetimo, riječ je o Austrijancu Hansu Gruggeru koji je nastradao tijekom treninga u četvrtak izgubivši kontrolu nakon jednoga skoka pri brzini od oko 120 kn/h. Trenutačno se, u stanju izazvane kome nakon operacije glave i s polomljenim rebrima, Grugger nalazi u bolnici u Innsbrucku.

- Gotovo svake godine ovdje se dogodi nesreća čije su posljedice gotovo fatalne - izjavio je Kostelić podsjetivši na slučajeve Macartneya i Albrechta, povukavši potom paralelu između skijanja i Formule 1.

Podsjetio je najbolji hrvatski skijaš da su u Međunarodnoj autmobilističkoj federaciji (FIA) nakon pogibije Ayrtona Senne 1994. godine promijenjena pravila i povećana sigurnost samih vozača.

- Ovako dalje ne ide, nema smisla. Onaj skok mora se smanjiti - dodao je i još jednom prokomentirao svoju pobjedu:









Rezultati, super-veleslaloma u Kitzbühelu (neslužbeno):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:17.33

2. Georg Streitberger (Aut) 1:17.56

3. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:17.61

4. Didier Cuche (Švi) 1:17.69

5. Romed Baumann (Aut) 1:18.06

6. Silvan Zurbriggen (Švi) 1:18.07

7. Adrien Theaux (Fra) 1:18.22

8. Tobias Grünenfelder (Švi) 1:18.27

9. Hannes Reichelt (Aut) 1:18.30

10. Bode Miller (SAD) 1:18.40...

Ukupni redoslijed Svjetskoga kupa (neslužbeno):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 826 bodova

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 571

3. Silvan Zurbriggen (Švi) 509

4. Didier Cuche (Švi) 473

5. Benjamin Raich (Aut) 434...

Ukupni redoslijed super-veleslaloma (neslužbeno):

1. Georg Streitberger (Aut) 227 bodova

2. Didier Cuche (Švi) 179

3. Romed Baumann (Aut) 163...

6. Ivica Kostelić (Hrv) 146...

Linker
20. travanj 2024 02:23