AFP
KREĆE SP U ATLETICI

Eksplozija brzine i snage: Priče o dopingiranju ne mogu zasjeniti događaj godine

Tišina koja vlada u Hrvatskoj je nepravedna, ali od subote 22. do nedjelje 30. kolovoza čeka nas - boom! Eksplozija brzine, visine i snage. Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu je, bez obzira što god vam drugi pričali, najveći sportski događaj ove godine.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 21. kolovoz 2015. 11:52

Priče o dopingiranju i nedovoljnoj borbi protiv varanja ne mogu zasjeniti devet dana vrhunskih sportskih događanja. Pa makar u njima sudjelovalo i pedesetak sportašica i sportaša koji su barem jednom uhvaćeni i kažnjeni. Osim najvećih hrvatskih uzdanica, bit će tu još niz zanimljivih priča. Izdvojit ćemo samo neke...

Sprema li se novi doček Amelu Tuki?

Veliki doček kadetskih košarkaša nije jedina takva fešta u BiH ovoga ljeta. Nakon što je ostvario najbolji rezultat na svijetu (1:42.51), osamstometraš Amel Tuka imao je dočeke na aerodromu, u Zenici, te vrhunac u Kaknju pred 20.000 ljudi. U Pekingu ga očekuju najveće utrke u karijeri.

Jedinstvena Genzebe Dibaba

Etiopljanka Genzebe Dibaba pokušat će postati prva atletičarka s dvostrukom krunom na 1500 i 5000 metara. Na kraćoj dionici je ove godine u povijest poslala sumnjivi kineski svjetski rekord, a na dužoj se probila na četvrto mjesto svih vremena. Morat će trčati pet utrka u devet dana te, naravno, pobijediti u finalima.

Troskok za povijest

Dvije tisuće i petnaesta je godina troskokaša. Osim jednog leta Tamgha prije dvije godine, više od 15 ljeta čekalo se na probijanje čarobne granice od 18 metara. A onda su Pedro Pablo Pichardo i Christan Taylor krenuli u ludo nadmetanje. Pet puta su letjeli preko 18-ice. Amerikanac vodi s 3-2, ali je Kubanac dalje skočio (18,08 naprema 18,06). Edwardsov svjetski rekord iznosi 18,29 metara.

Schippers, Yego i Walcott

Uvijek je lijepo vidjeti kada se razbijaju određeni stereotipi. Peking neće biti presedan, ali sa zanimanjem ćemo pratiti hoće li bijela sprinterica Dafne Schippers donijeti medalje u Europu (sedma na 100 i treća na 200 ove godine). Također, može li simpatični Julius Yego postati prvi Afrikanac s medaljom u bacačkim disciplinama. Ili, pak, hoće li prvi tamnoputi olimpijski pobjednik u bacačkim disciplinama Keshorn Walcott postati i svjetski prvak. Obojica su jedini kopljaši koji su u 2015. prebacili 90 metara: Yego 91,39, Walcott 90,16.

Centimetri između najboljih daljašica

Gužva kakva se ne pamti vlada među daljašicama. Svjetska prvakinja iz 2005. Tianna Bartoletta jedina je skočila preko sedam metara (7,12), a sljedećih deset smjestilo se unutar osam cm. Od Nettey (6,99) do Ugen (6,92).

U povratku na stadion na kojem je šokirao svijet svjetskim rekordima Usain Bolt čeka potvrdu da je najbrži čovjek na planeti. Uvjerljivo najbolje rezultate u 2015. ima najveća varalica među prijavljenima, Amerikanac Justin Gatlin. Sedamnaestorica su ove godine trčala brže od 10.00. Finale stotke je u nedjelju u 15.15, a na 200 m u četvrtak u 14.55.

Linker
19. rujan 2024 08:24