MARCEL HIRSCHER

Dvostruki kralj: 'Nekoć sam učio od Ivice, sjajno je što misli da skijam za udžbenike'

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 06. siječanj 2013. 17:54

Fleksibilan poput gume, eksplozivan kao dinamit i vraški nadaren. Tako je otprilike Vedran Pavlek opisao sljemenskog pobjednika. Sve te sportske karakteristike, uz istančan, poseban smisao za humor, zaokružuju priču o najboljem austrijskom sportašu u 2012. koji će, čini se, i u ovoj godini harati svijetom skijanja.

Marcel Hirscher ponovno je u sedlu. Postao je prvi skijaš koji je dva puta slavio na Sljemenu, i to dva puta u nizu. Živimo u Hirscherovim skijaškim godinama, u vremenu u kojem više nitko ne postavlja pitanje može li se Kristalni globus osvojiti skijajući ozbiljno samo dvije discipline. Kada je u pitanju Marcel Hirscher, koji se na devet od deset utrka ove sezone popeo na pobjedničko postolje, tada i nije neki problem biti najbolji sa slalomom i veleslalomom. Čak i kada protiv sebe ima veleslalomsku mašinu, Teda Ligetyja, Hirscher je konstantno među najbolja tri.

Danas su priče o ispadanjima, nekonstantnosti i haklanjima iza njega, jer ove se sezone ne skida s postolja.

- Dao sam si dodatni milimetar, sasvim maleni prostor koji sada ostavljam između skija i vrata. Njime sam dobio sigurnost, ali nisam izgubio brzinu. To je sve što ti treba u slalomu, jedan milimetar. Bez obzira na to, siguran sam da nemam šanse sve utrke tehničkih disciplina završiti na postolju - smatra Hirscher.

Zasjeo je na tron u Svjetskom kupu, Aksel Lund Svindal od jučer više nije prvi skijaš svijeta. Sezona još nije stigla do pola puta, ali najveće austrijsko oružje u borbi za kristale izgleda veoma moćno.

Danas je sve riješio fenomenalnom drugom vožnjom. Iako je na Crveni spust krenuo pretposljednji, na izbrazdanoj stazi je demonstrirao fenomenalnu sposobnost prilagodbe na najteže uvjete.

- Vidio sam prije druge vožnje što je napravio Myhrer. To je bilo gotovo savršeno, 99,9 posto od savršenosti. Morao sam odlučiti želim li ići svom snagom da imam šansu pobijediti ga i ovoga mi je puta uspjelo - poručio je Hirscher koji nakon prošlogodišnjeg bildanja mišića (uoči sezone dobio je pet kilograma) i nastavio:

- Napokon sam si dokazao da mogu skijati dobro i na ravnim dijelovima staza. Zato mi je prošlogodišnja pobjeda na Sljemenu bila toliko važna.

Impresioniran je njegovim skijanjem bio i Ivica Kostelić.

- On skija isključivo na rubnicima, jako rano uzima vrata. Na to ćemo se svi morati prilagoditi jer je to budućnost slaloma - ocijenio je Ivica.

Hirscher je vratio komplimente, i to dvostruko.

- Prije sedam ili osam godina mi mladi smo učili od njega. Zato mi njegovi komplimenti jako mnogo znače. Izuzetno ga poštujem jer nikada nisam skijao pod bolovima i ne znam kakav je to osjećaj. Ne znam kakvo je točno stanje s njegovim koljenom, čujem da je loše i zato me izuzetno impresionira, čak i s četvrtim vremenom prve vožnje. Logično je da uvijek dolaze novi dečki, kao što ja sada gledam sjajne mlade Norvežane, a da se stariji dečki počnu lagano odmarati na plaži.

Kostelić je prošle godine bio u utrci s Hirscherom za globus i dobro zna koliko je teško otići do kraja s dvije discipline. Danas Marcel ne želi razgovarati o Kristalnom globusu.

- Ostalo nam je još 20 utrka i teško mi je razmišljati o tome. Ako u ožujku, odnosno nakon Svjetskog prvenstva, budem u konkurenciji, onda ćemo razmišljati i o brzim disciplinama.

Prošle je godine nakon pobjede na Sljemenu pričao o mnogočemu, o odnosu s ocem, koji je uvijek bio blizu, o majci Nizozemki kojoj je tata „uletio“ kada joj se pokvario automobil u blizini skijališta na kojem je radio kao instruktor. Spomenuo je i motokros, najveću ljubav, strast koju je na očev nagovor sveo na minimum.

- Obožavam motokros, ali i automobilske utrke. Eto, prije dva dana sam u Austriji vozio trkaći automobil i vjerujem da je to jako važno za moj uspjeh u karijeri. Moram biti sretan, moram se i zabavljati s prijateljima da bih bio uspješan na stazi - zaključio je Hirscher.

Linker
27. rujan 2024 13:26