Tonči Glavina

 LUCIJA OCKO Cropix
MINISTAR GLAVINA

Duboko vjerujem da je sport odgovor na mnoge probleme koje nas tište, od demografije pa nadalje

Fokus je na ulaganjima u infrastrukturu, velikim natjecanjima, ali i na razvoju sporta kod mladih
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. svibanj 2024. 17:50

Tonči Glavina, novi ministar turizma i sporta Republike Hrvatske okupio je u ponedjeljak prijepodne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, sportsku zajednicu iz cijele države. Intencija je bila da se na ovaj način, koliko predstavi hrvatskom sportu, iznese neke naglaske svojeg planiranog djelovanja u narednom mandatnom razdoblju, ali i sasluša bilo prijedloge ili tegobe s kojima se susreće sportska zajednica.

- U početku sam svakako kanio predstaviti sažetak sveg onog što smo napravili u mandatu ove vlade, a čime smo napravili značajan iskorak u hrvatskom sportu. Podsjetio bi samo da su 2016. ulaganja Vlade u sport bila na razini 28 milijuna eura. Danas su ona 120 milijuna. Donesen je novi Nacionalni plan sporta odnosno strateški okvir, a novi nam slijedi iza 2026. godine. Jedna od najvažnijih stvari je svakako novi Zakon o sportu nakon 16 godina - u uvodnom je izlaganju za medije naglasio ministar Glavina.

- Ovo je sada prilika za pogledati sve te programe, podvučemo crtu, ali istodobno je osobno mi jako bitno, kao i za cijeli moj tim u ministarstvu, poslušati ove ljude, njihove potrebe, te kako bi vidjeli što sve možemo poboljšati od onog što radimo. Plod dodatne inicijative i na koji način možemo napraviti dodatan iskorak. Ovo nam je olimpijska i paraolimpijska godina, još i godina nogometnog Eura, te prilika za iskoristiti ova značajna sportska događanja da dodatno pozicioniramo Hrvatsku ne samo kao prekrasno turističko odredište, već naravno i kao državu sporta jer po tom pitanju mi naravno uvijek "igramo" u puno većoj kategoriji.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ministar Glavina je okupio predstavnike Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, predstavnike županijskih sportskih zajednica kao i najvećih nacionalnih sportskih saveza, poglavito (ne i isključivo) iz olimpijskih sportova.

- Jasno da nije sve samo u financiranju, iako ćemo nastaviti i u tom smislu napraviti velik iskorak. Fokusirat ćemo se maksimalno na daljnja ulaganja u lokalnu sportsku infrastrukturu, velika sportska natjecanja, ali i snažan fokus na razvoj sporta djece i mladih do 18 i do 20 godina, kroz financiranja županijskih sportskih zajednica, također i nacionalnih sportskih stipendija, sportske građevine od nacionalnog značaja kao što su stadioni u Poljudu i Maksimiru. To na je cilj što prije realizirati.

Tonči Glavina, novi ministar turizma i sporta Republike Hrvatske bio je protekla dva mandata Vlade državni tajnik za turizam upravo u ministarstvu kojem je sada na čelu, pa mu ne bi trebalo dugo vremena za "uhodavanje". Za vrijeme studija u SAD bavio se sportom (tenis i američki nogomet), a imao je sveučilišnu i sportsku stipendiju za tamošnje studiranje.

- Duboko vjerujem da je sport odgovor na mnoga pitanja i probleme koje nas tište, od demografije pa nadalje. Kroz sport odgajamo boju naciju, bolje ljude, bolje zaposlenike i članove društva i svaki nov iskorak koji možemo napraviti kroz sport ima puno širi doseg i djelovanje na širu društvenu zajednicu. Vjerujem da ćemo na kraju tek započetog četverogodišnjeg mandata moći podvući crtu i utvrditi da smo napravili još jedan dobar posao - zaključio je u uvodnom izlaganju ministar turizma i sporta, Tonči Glavina.

Linker
08. srpanj 2024 23:21