foto: KL-Photo
SPEKTAKL U DOMOVINI

Drugo izdanje 'Tour of Croatia': Ova utrka je jedna velika razglednica Lijepe naše

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. travanj 2016. 17:14

Prošlogodišnje, premijerno izdanje ostvarilo je mega-uspjeh, a novo je već pred vratima. Za točno dva tjedna kreće druga, još bolja, još duža, još veća utrka Tour of Croatia. Biciklistička utrka koja predstavlja jedan od najvažnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, ne samo zbog dolaska najvećih svjetskih momčadi ( Tinkoff, Astana, Trek...) i globalnih zvijezda ovoga sporta ( Cavendish, Wiggins...), već i zbog činjenice što će slika s hrvatskog Toura biti odaslana na tv-postaje na šest kontinenata, odnosno, na sve osim Antarktike.

Bit će to sati i sati prijenosa, sažetaka i snimki zbivanja u Hrvatskoj, pri čemu će se osim vrhunskog natjecanja emitirati i sve prirodne ljepote kojih nam, hvala Bogu, ne manjka.

- Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata i pokazatelja, u organizaciju ovogodišnje utrke ušli smo s još većim interesom i očekivanjima. Organizaciju utrke podupiremo sa 4 milijuna kuna s obzirom na to da je riječ o događanju koje će znatno pridonijeti promociji hrvatskih destinacija u svijetu - istaknuo je direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić prilikom svečanog predstavljanja utrke i etapa.

Turističke atrakcije

U odnosu na prvo izdanje, utrka je u samo godinu dana u sportskom smislu napravila korak od sedam milja. Među prijavljenima je čak pet World Tour momčadi, momčadi iz svjetske elite koje redovito voze najveće utrke poput Tour de Francea, Gira i ostalih biciklističkih poslastica. To je rezultat pozitivnog odjeka koji je u svijetu biciklizma imalo prvo izdanje ove utrke, a sve ponajviše zahvaljujući direktoru Toura Vladimiru Miholjeviću, njegovu suradniku Ivanu Črnjariću i ostatku njihova tima. Za ovu godinu utrka je narasla, odnosno, sastojat će se od jedne etape više, odnosno šest, a kroz njih će se proći više od 1.000 kilometara kroz Hrvatsku, kroz 10 županija, u itineraru su turističke atrakcije i gotovo svi najljepši predjeli Hrvatske. Zato uopće nema sumnje da je utrka zapravo jedna velika razglednica Lijepe naše.

Po kockicama do cilja

- Prošle godine mogli smo svjedočiti prekrasnim kadrovima iz Hrvatske kroz ovaj iznimno vrijedan sportski događaj. Posebno mi je drago što se ove godine utrka dodatno širi na dijelove Slavonije i Sjeverne Hrvatske i da će time gledatelji diljem svijeta vidjeti koliko je čitava Hrvatska uistinu lijepa, odnosno, da pokažemo da Hrvatska ima puno više za ponuditi od samo “sunca i mora” - naglasio je ministar turizma RH Anton Kliman. O važnosti koje prirodne ljepote imaju za imidž Hrvatske u svijetu govorio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. - Prirodne ljepote jedno su od najvećih bogatstava Hrvatske koje moramo štititi i u njima uživati. To prepoznaju i naši građani kao i gosti iz Europe i svijeta. Samo prošle godine naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode posjetilo više od 3,1 milijuna ljudi. I ova utrka, čija trasa vodi kroz Krku, Plitvička jezera, Biokovo, Velebit i Učku, dodatni je doprinos promociji parkova, to je izvrstan način da naše parkove predstavimo kao turističku atrakciju svim zaljubljenicima sporta i boravka u prirodi.

Sve će krenuti 19. travnja (utorak) u točno 10 sati iz Osijeka, a nakon šest dana “jahanja u sedlu” i obilaska gotovo svakog kutka Hrvatske, cilj će opet biti u Zagrebu. Dva kruga po strogom centru metropole s usponom Mesničkom ulicom po “kockicama” do finiša pred crkvom sv. Marka na Gornjem gradu uistinu su se pokazali kao pravi pogodak.

- Dijelim oduševljenje vizurama grada mnogobrojnih biciklista koji su lani pratili Tour putem Eurosporta, jednako kao i biciklista koji su vozeći utrku zagrebačkim ulicama pokazali svu ljepotu ovog sporta. Želim da ovogodišnje izdanje utrke, koje završava u Zagrebu, pridonese promociji biciklizma te da na sljedećim izdanjima imamo i više hrvatskih vozača - podvukao je ZG-gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatska osmorka

Ove će godine, inače, domaće snage predstavljati osmorica Hrvata. Neki od njih bi mogli imati važnu ulogu i u vrhu poretka, poput prekaljenog veterana Radoslava Rogine, pa Matije Kvasine ili Emanuela Kišerlovskog, koji je prošle godine bio naš najbolji predstavnik sa 7. mjestom. Mladi Josip Rumac trebao bi biti protagonist u tri sprinterska finiša... Uglavnom, još samo dva tjedna, a onda kreće show. I bit će tu svega, velikih momčadi, velikih vozača, velike borbe. Hrvatski sportski i estetski spektakl su zagarantirani.

Linker
07. srpanj 2024 19:14