SLAVLJE AUSTRALCA

DRAMA U MAĐARSKOJ Ricciardo pobijedio, Hamilton krenuo posljednji, a završio treći!

Piše: Karlo TašlerObjavljeno: 27. srpanj 2014. 18:47

Na fenomenalnoj utrci Velike nagrade Mađarske pobjedu je odnio Red Bullov vozač Daniel Ricciardo, koji je utrku započeo s četvrte pozicije. Tri kruga prije kraja utrke dvama odličnim potezima prestigao je Lewisa Hamiltona i Fernanda Alonsa nakon čega je nestao s radara spomenutog dvojica te sa stilom odvozio utrku do kraja. Hamilton je timskim radijom dobivao savjete kako se obraniti, ali prije nego je strategija izrečena do kraja Ricciardo je već bio ispred Britanca, a pola kruga nakon toga skinuo je skalp i Alonsu. Veliko slavlje Red Bullovih mehaničara moglo je početi.

Neposredno prije starta utrke kiša se izlila na Hungaroring što je na najbolji način iskoristio Lewis Hamilton, koji je svojom vožnjom zaslužio barem jednako pohvala kao i pobjednik. Naime, Mercedesov vozač je, nakon neuspješnih kvalifikacija, utrku započeo iz boksa kao zadnji u poretku, ali je u svome stilu prestigao 21 vozača te baš kao i prošli vikend završio na trećem mjestu. “Prilično lud vikend. Puno smo bodova izgubili, ali smo iz loše situacije izvukli najbolje” rekao je Hamilton koji se uz sve probleme još i izvrtio u prvom krugu. “Otkazale su mi kočnice” rekao je Hamilton u tom trenutku i tako evocirao sliku prošlog vikenda iz Njemačke kada je kvar kočnica rezultirao izletavanjem Britanca u kvalifikacijama.

Hamilton je tako smanjio vodstvo za momčadskim kolegom Nicom Rosbergom na 12 bodova. Rosberg je u utrku krenuo s prve pozicije, ali ju je držao tek devet krugova te na kraju završio kao četvrti.

Na drugom mjestu završio je Fernando Alonso i tako Ferrariju donio malo zadovoljstva u relativno slaboj sezoni. “Jako sam zadovoljan. Kockali smo se i isplatilo se” rekao je Španjolac koji je s istrošenim gumama jedva dovezao bolid do cilja.

Utrka je obilovala sjajnim preticanjima, a u devetom krugu ju je začinio safety car koji je na stazu morao izaći zbog izletavanja Marcusa Ericssona, koji je u poprilično smrskao svoj bolid. Izlazak sigurnosnog automobila više-manje svi su iskoristili za odlazak u boks te za stavljanje slick guma koje su bile logičan izbor kako je vrijeme odmicalo.

Da je možda ipak bilo malo prerano za gume za suho dokazali su brojni laganiji sudari i izljetanja, a Sergio Perez u 23. krugu izgubio je kontrolu nad bolidom te pogodio zid na startno-ciljnoj ravnini. Drugi put na stazu bio je primoran izaći Bernd Mayländer te sa svojim Mercedesom dovesti vozače u kolonu.

Aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel utrku je završio na sedmoj poziciji, a moglo je i gore završiti po Nijemca jer je u Perezovom stilu izgubio nadzor nad svojim Red Bullom, ali je ipak imao malo više sreće od Meksikanca.

Pobjednik Ricciardo prije tradicionalnog zaljevanja šampanjcem rekao je da je nevjerojatno sretan i da će sljedećih nekoliko dana provesti slaveći pobjedu. “Jednako sam sretan kao i nakon prve pobijede” rekao je mladi Australac koji je to i pokazao kada se popeo na nos svog bolida i stisnuo mišiće u stilu popaja.

VN Mađarske, rezultati:

1. Daniel Ricciardo (Aus / Red Bull) 1h53:05.058

2. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) +5.225

3. Lewis Hamilton (VB / Mercedes) +5.857

4. Nico Rosberg (Njem / Mercedes) +6.361

5. Felipe Massa (Bra / Williams) +29.841

6. Kimi Räikkönen (Fin / Ferrari) +31.491

7. Sebastian Vettel (Njem / Red Bull) +40.964

8. Valtteri Bottas (Fin / Williams) +41.344

9. Jean-Eric Vergne (Fra / Toro Rosso) +58.527

10. Jenson Button (VB / McLaren) +1:07.280...

Ukupni poredak:

1. Nico Rosberg (Njem / Mercedes) 202 bodova

2. Lewis Hamilton (VB / Mercedes) 191

3. Daniel Ricciardo (Aus / Red Bull) 131

4. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 115

5. Valtteri Bottas (Fin / Williams) 95...

Redoslijed konstruktora:

1. Mercedes 393

2. Red Bull 219

3. Ferrari 142

4. Williams 135

5. Force India 98...

Linker
06. listopad 2024 19:30