INSPIRATIVNA PRIČA

Daniel Jacobs: Prije tri godine borio se za život, danas postao svjetski prvak u boksu

Daniel Jacobs nokautirao je Jarroda Flatchera i osvojio upražnjeno mjesto prvaka u srednjoj kategoriji po WBA diviziji
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. kolovoz 2014. 13:42

Rijetko koji oblik ljudske aktivnosti obiluje primjerima savladavanja naizgled nepremostivih prepreka kao sport. Po skromnom mišljenju ovog autora, to je jedan od ključnih razloga zašto se poznati sportaši toliko često idoliziraju i zašto ih mi, obični smrtnici, dižemo na pijedestal rezerviran za najveće heroje.

U subotu navečer u njujorškom Barclays centru odigrala se jedna od tih besmrtnih priča o povratku s dna kad je boksač Daniel Jacobs nokautirao Jarroda Flatchera i osvojio upražnjeno mjesto prvaka u srednjoj kategoriji po WBA diviziji.

Mnogi fanovi plemenite vještine za Jacobsa donedavno nisu čuli, budući da je njegov dosadašnji vrhunac karijere bila borba za WBO naslov protiv Rusa Dimitrija Piroga. Taj meč je perspektivni Amerikanac izgubio ekspresnim nokautom te se činilo da je samo jedan u nizu takozvanih „contendera“ (izazivača) koji će, poput Dickyja Ecklunda (možda ga se sjećate iz sjajnog filma The Fighter gdje ga glumi Christian Bale), svoje stare dane provoditi u beskonačnom prepričavanju one večeri kad se borio za naslov prvaka...

Međutim, život je htio drugačije te je junaka naše priče pogodila tragedija neusporedivo veća od nokauta u petoj rundi borbe za naslov prvaka. Godinu dana nakon što je Pirog putanju njegove karijere ponovno usmjerio na niže ranigare protivnike, Jacobsu je dijagnosiciran osteoskarsom, izrazito maligni oblik tumora kostiju. Tako je okrutnom igrom sudbine u svibnju 2011. godine Jacobs borbu u ringu zamijenio onom u bolničkoj postelji, samo što je ovaj put ulog bio puno veći – ni više ni manje, nego goli život.

U toj naizgled bezizlaznoj sizuaciji, Jacobs je otkrio pravog borca u sebi. Ne onog koji je u stanju primiti bezbroj udarca u ringu, već onog koji je odlučio pobijediti rak kako bi mogao doživjeti odrastanje svog sina.

Naravno, od ljubavi prema najbližim osobama veće motivacije nema – Jacobs je odlučno nadvladao tumor te nakon samo godinu i pol od dijagnoze ponovno izašao u ring, i to baš u Barclays centru koji je smješten usred njegova rodnog kvarta u njujorškom Brooklynu.

Od tada je Jacobs nanizao pet pobjeda i dobio priliku ponovno se boriti za svjetski naslov. Ovaj put priliku nije propustio. Opasan pojasom prvaka, nakon meča samo je kratko prokomentirao: „ Ovo je čudo. Blagoslavljen sam prilikom da se borim pred svojim sugrađanima i da osvojim naslov.“

Subota je, dakle, bila velika večer za 27-godišnjeg Jacobsa – protivno svim izgledima vratio se kao bolji boksač nego prije. Ipak, to je tek šlag na tortu njegove priče.

Onu najveću borbu – za život i za sina, ionako je već dobio.

Linker
21. rujan 2024 11:33