Sipa
SUROVA UTRKA

Dakarski reli: U Buenos Airesu počinje dva tjedna jurnjave po Južnoj Americi

Ovogodišnje izdanje starta 4. siječnja i vožnja traje do 17. siječnja. Broj prijavljenih se zaustavio na 420 vozila iz 53 države s ukupno 690 vozača i suvozača
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. siječanj 2015. 08:43

Težak, surov, neizvjestan, jednostavno najzanimljiviji, najpoznatiji ma na kojem god prostranstvu se odvijao. To je Dakarski reli.

Više od tri desetljeća svjedoci smo kultnog auto-moto nadmetanja u svijetu. Pokušali su ga kopirati mnogi, ali ostao je jedinstven. Nizom proteklih godina startao je uoči Nove godine, a sada ga na prostorima južnoameričkog kontinenta počinju nakon novogodišnjeg slavlja.

Ovogodišnje izdanje starta danas, 4. siječnja i vožnja bespućima južnoameričkog kontinenta traje do 17. siječnja. Broj prijavljenih se zaustavio na 420 vozila iz 53 države s ukupno 690 vozača i suvozača (u automobilima su po dva, a u kamionima čak tri sudionika). Prošlogodišnji pobjednici Marc Coma (motocikli), Ignacio Casale (quad), Andrej Karginov (kamioni) i Nani Roma (automobili) slove i sada za favorite.

Pozornost je uvijek usmjerena prema automobilima, a tu nakon tri godine dominacije ekipa Minija dobiva dostojnog konkurenta - povratnika Peugeot, svojevremeno suverenog vladara afričkim prostranstvima kada su krajem 80-tih s tri pobjede Ari Vatanen, a potom jednom Juha Kankkunen donijeli slavu. Peugeot je prvi puta na južnoameričkom Dakaru za koji je pripremio monstruozni 2008 DKR sa 340 KS, a za čijim će upravljačima biti trofejni asovi Carlos Sainz, Stephane Peterhansel, kao i debitant na četiri kotača Cyril Despres, do sada uspješan među motociklistima (sedam puta pobjednik).

Uz Nanija Roma za upravljačem Minija bit će Orlando Terranova i Krzysztof, te karizmatični i iskusni tamnoputi Katarac Nasser al-Attiyah, pobjednik Dakra 2011.

U 14 dana 36. izdanja najvećeg svjetskog cross-country relija jedan je dan odmora ( 10. siječnja za motocikliste i quadovce, a dva dana kasnije za automobile i teretnjake). Ruta je znatno izmijenjena u odnosu na prethodnih pet južnoameričkih avantura. Start je u argentinskoj prijestolnici Buenos Aires, gdje je i cilja, ali tek nakon što motociklisti prođu 9.295 km, automobilisti 9.111 km, te kamiondžije 8.159 km.

Linker
25. rujan 2024 13:23