Screenshot: Facebook
MOŽE LI OVO BITI ISTINA?

Čudo od čovjeka zapanjio medicinare: 'Ovo je gornja granica za ljudska bića'

Fiziološke vrijednosti Chrisa Froomea su na 'gornjoj granici za ljudska bića', izjavio je stručnjak Phillip Bell nakon objave rezultata testa na doping kojem se britanski biciklist dobrovoljno podvrgnuo.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. prosinac 2015. 17:19

" Froomove vrijednosti su blizu onome što mislimo da su gornje granice čovjeka što se tiče maksimalnog aerobnog kapaciteta, odnosno maksimalne količine kisika koju srce može poslati mišićima i koji oni mogu iskoristiti za proizvodnju energije koji može biti spremljen u plućima. VO2 se izražava relativno u odnosu na težinu sportaša i jedinice u kojima se iskazuje su mililitri kisika na kilogram tjelesne težine u minuti", izjavio je za časopis 'Esquire' Phillip Bell, jedan od stručnjaka GlaxoSmithKline koji je prošlo ljeto vodio niz analiza na zahtjev Froomea nakon njegove druge pobjede na Tour de Franceu.

Maksimalni VO2 Frooma iznosio je 84,6 (ml/kg/min). U odnosu na njegovu tjelesnu težinu tijekom Tour de Francea (67 kg), to je jednako količini od 88,2 (ml/kg/min), piše "Esquire".

Iako postoje neki sportaši, poput bivšeg američkog biciklista Grega LeMonda kod kojeg je ta vrijednost iznosila 90 (ml/kg/min), prosjek za čovjeka se kreće između 35 i 40. Ta vrijednost može dosegnuti i 50 ili 60 kod sportaša.

Froome je također preko "Esquirea" objavio svoje krvne vrijednosti i one su identične onima izmjerenima na početku njegove karijere 25. srpnja 2007.

Vrijednost snage kod Froomea u naporu iznosila je 5,98 watta po kilogramu, odnosno 6,25 w/kg za njegovu kilažu.

Ovi rezultati, tvrdi 30-godišnji biciklist koji je član momčadi Sky, opovrgavaju one koji ga otvoreno ili manje otvoreno optužuju da koristi doping.

"Pitanja se trebaju postavljati", objašnjava Froome, Kenijac rođenjem. "Dok god su iskrena, sa zadovoljstvom ću odgovarati na njih. Ali ono što me tišti kada se ta pitanja pretvore u čistu i jendostavnu optužbu. Znam što sam napravio da budem tu gdje jesam i ja sam jedini koje može sto posto tvrditi da sam čist. Nikada nisam zaobilazio pravila. Nisam varao. Nikada nisam tajno uzeo neku nepoznatu supstancu", dodao je.

U srpnju, njegova druga pobjeda na Tour de Franceu (nakon 2013.) izazvala je novi val sumnji. Njegova je momčad objavila fiziološke podatke nakon desete etape, kada je preuzeo vodstvo u utrci poslije fantastičnog uspona na La Pierre Saint-Martin.

Međutim, nakon slučaja Lancea Armstronga sumnja ostaje i to je motiviralo Froomea da odobri laboratoriju GlaxoSmithKline da u kolovozu provede niz testova na njemu, a rezultati su objavljeni u petak.

Linker
22. rujan 2024 08:23