REUTERS
ŠLAGER SVJETSKOG PRVENSTVA

ČUDESAN TERCET NA PREPONAMA JAMAC JE SPEKTAKLA U SLJEDEĆIH GODINU DANA Ludilo u kojem ni svjetski rekord u Dohi neće jamčiti zlato

Serija nevjerojatnih rezultata koja je počela lani nastavila se i ove sezone, što 400 metara prepone trenutačno čini jednom od najjačih atletskih disciplina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 13:12

Na četiri posljednja svjetska prvenstva imali smo 12 različitih osvajača medalja. Toliko je nepredvidljiva bila situacija na 400 metara prepone. No u tom moru trkača, u toj raznovrsnosti, nitko se zapravo nije nametnuo kao zvijezda koja bi ovu disciplinu izdigla iznad ostalih ili podigla popularnost cijele Kraljice sportova. Stvari su se, međutim, počele mijenjati prošle godine, a do danas su narasle do te mjere da će 400 prepone biti apsolutni šlager Svjetskog prvenstva u Dohi, finale koje će se očekivati s najvećim uzbuđenjem, a dodatni začin cijeloj priči daje i podatak da će jedan od glavnih glumaca biti domaći trkač.

Samba - Warholm 6:0

Veliki dvoboji su uvijek bili ono što je atletici davalo posebnu čar, a danas na 400 prepone imamo i nešto više, imamo trojicu sjajnih sportaša i likova koji svojim rezultatima, ali i pojavom, donose upravo ono što je atletici, suočenoj s padom popularnosti posljednjih godina, prijeko potrebno. Istina, ovu priču zasad ne možemo nazvati pravim trobojem, on se zasad odvija u virtualnim sferama, jer svu trojicu još nismo vidjeli u istoj utrci, ali i to je razlog zbog kojeg se njihov okršaj u Dohi očekuje s toliko nestrpljenja.

Karsten Warholm je zasad svakako najveća faca u ovom tercetu iako na papiru ima najslabiji osobni rekord. Ali Warholm je aktualni svjetski prvak, prije dvije je godine u Londonu sa samo 21 godinom iznenadio sve i na neki način pokrenuo ovu priču u koju su lani u velikom stilu ušli Abderrahman Samba i Rai Benjamin. I ove je godine, zajedno s Warholmom, podigli na još višu razinu.

Samba je rođen u Saudijskoj Arabiji, neko je vrijeme nastupao za očevu domovinu Mauritaniju, da bi se 2015. preselio u Dohu i počeo trčati pod katarskom zastavom. Prije dvije je godine bio sedmi na SP-u, a onda je prošle sezone uslijedila eksplozija kakvu nitko nije mogao očekivati. Iz utrke u utrku ostvarivao je senzacionalne rezultate, a vrhunac je došao na mitingu Dijamantne lige u Parizu gdje je postao tek drugi čovjek u povijesti koji je trčao ispod 47 sekundi. S tih 46.98 približio se najbržem svih vremena Kevinu Youngu na samo 20 stotinki i najavio da bi rekord koji se drži od 1992. uskoro mogao otići u povijest. I u ovu je sezonu krenuo jako, u Šangaju je trčao 47.27, ali ga je ozljeda nakon toga nakratko zaustavila. No sad je ponovno spreman i uskoro bismo opet mogli očekivati velike rezultate.

TOP 10 SVIH VREMENA:
1. Kevin Young (SAD) 46.78
2. ABDERRAHMAN SAMBA (Kat) 46.98
3. Edwin Moses (SAD) 47.02
3. RAI BENJAMIN (SAD) 47.02
5. Bryan Bronson (SAD) 47.03
6. Samuel Matete (Zam) 47.10
7. KARSTEN WARHOLM (Nor) 47.12
8. Andre Phillips (SAD) 47.19
9. Amadou Dia Ba (Sen) 47.23
10. Kerron Clement (SAD) 47.24

Nabio je Samba prošle sezone puno kompleksa Warholmu jer ga je pobijedio u svih šest izravnih dvoboja. No pritom je iz osebujnog Norvežanina izvlačio najbolje i tjerao ga da u nekoliko navrata popravlja osobni rekord. Bivši višebojac Warholm zato se još bolje pripremio za ovu sezonu, pa je već tijekom zime na “čistih” 400 metara srušio 31 godinu star europski dvoranski rekord, a na isti je način nastavio i tijekom ljeta u svojoj glavnoj disciplini. Najprije je u lipnju u Oslu istrčao 47.33 i srušio europski rekord koji je 24 godine držao Stephane Diagana, a onda je prošli mjesec u Londonu bio još brži i sa 47.12 postavio najbolji ovogodišnji rezultat u svijetu.

Promjena državljanstva

Za četiri je stotinke pritom nadmašio Raija Benjamina, dečka iz Bronxa koji tek odnedavno trči pod američkom zastavom. Nastupao je prije toga za Antigvu i Barbudu, zemlju svojih roditelja, pa se predomislio i poželio ipak biti Amerikanac, ali taj se proces oduljio. Još kao državljanin karipske državice lani je trčao 47.02 što je tada, prije Sambina pariškog bljeska, bio drugi rezultat svih vremena, a da nije izgubio ništa od forme dokazao je ove godine u Stanfordu s 47.16, kao i prije nekoliko dana na američkom prvenstvu u Des Moinesu (47.23).

Sprema se show

Uglavnom, među sedmoricom najbržih ljudi svih vremena na 400 prepone, trojica su aktivna, što ovu disciplinu čini jednom od najjačih u ovom trenutku. I u takvoj je situaciji svjetski rekord definitivno u velikoj opasnosti. Mnogi stručnjaci, poput nekadašnjeg svjetskog rekordera na 110 prepone Renalda Nehemiaha, uvjereni su da će pasti kad se ovaj trojac napokon nađe zajedno u utrci. Ako ne i prije. A nije čak nezamisliva ni situacija da rezultat ispod aktualnog svjetskog rekorda u Dohi ne bude dovoljan za zlato. Toliko su dobri ovi dečki.
Ne dogodi li se u sljedeća dva mjeseca nešto nepredviđeno, na SP-u nas čeka pravi show na preponama. Tri dečka iz tri različita kraja svijeta, tri lovca na zlato, tri velike priče. Čija će u Dohi imati happy end?

Linker
05. listopad 2024 20:28