Nenad Dugi/CROPIX
KORAK DO ULASKA

CIJENA ULASKA U KHL Medveščak bi u zraku mogao provesti čak 173.000 km!

Umjesto tri sata vožnje autobusom do Klagenfurta, za isto vrijeme se avionom stigne do Moskve. Umjesto 11 sati autobusom do Dornbirna, avionom stignu do Vladivostoka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. travanj 2013. 17:26

Hrvati su majstori od svega i svačega napraviti senzaciju i spektakl, ali ono što bi se uskoro moglo dogoditi o pitanju Medveščaka i KHL-a doista se ne može nikako drukačije nazvati.

Da jedan hrvatski klub bude član druge najbolje svjetske lige u hokeju na ledu, stvarno pomalo graniči sa sferom znanstvene fantastike.

- Ako mi uđemo u KHL, to je kao da Cibona uđe u NBA. Ne znam kako bih drukčije to opisao - nedavno je u jednom neformalnom razgovoru rekao Damir Gojanović.

Paralela koja svakako zvuči atraktivno, makar i ne bila posve ispravna. Jer ako ćemo potpuno objektivno, ova bi usporedba važila da Medveščak ide u NHL...

Ruska "Kontinentaljnaja hakejnaja ljiga" u ovom je trenutku druga najveća, najbogatija, najbolja, najuglednija i sve ostalo naj, naj liga u svijetu. Medveščakov ulazak tamo, kluba iz države u kojoj je donedavno hokej na ledu bio skoro pa egzotika, nevjerojatan je pothvat.

Pothvat koji se, doduše, još nije dogodio, ali sve upućuje na to da će zagrebački Medvjedi od jeseni biti dio europske hokejaške kreme.

Ideja s kojom je Damir Gojanović krenuo prije pet godina mogla bi otići puno dalje negoli je itko pretpostavljao. Iako je zapravo u svemu tome ključni čovjek - Aleksandar Medvedjev.

Predsjednik KHL-a i ujedno drugi čovjek u hijerarhiji plinskog giganta Gazproma, već godinama ljetuje u Dubrovniku a kada je čuo da u "mediteranskoj" Hrvatskoj postoji klub hokeja na ledu koji bez problema iz tjedna u tjedan puni dvoranu od 6.500 mjesta, a povremeno i 15.000, Rus je, kažu, skoro pao sa stolca.

- Je li to moguće?

Prvi se put priča "Medveščak u KHL-u" sramežljivo zakotrljala u proljeće 2011. i malo-pomalo, evo, stigla do posljednjih 20-ak dana. Tako barem vjeruju svi u i oko zagrebačkog kluba.

Svidjelo se Medvedjevu i što se igralo u Puli, u drevnoj rimskoj areni, tik pored mora. U Medveščaku su ciljano titrali njegovom egu, znajući da se Medvedjev voli osjećati kao Cezar. I valjda ga je zabavljalo što se klub zove praktički po njemu, Medvedjev - Medveščak, pa po onoj latinskoj "omen est nomen" (ime je znak) nije mogao ostati ravnodušan.

- Ulazite 95% - rekao je Rus prije sedam mjeseci u Puli.

Sada se to približilo i do 100%, ali Gojanović ne želi prerano pribjegavati euforiji. Uostalom, i ruska i hrvatska strana su poručili da još uvijek ostalo otvoreno pitanje budžeta. Potrebno je barem 10 milijuna eura, od čega Medveščak može garantirati oko 2 milijuna. Ostatak bi trebali donijeti Rusi.

A Medvedjev s pozicije ekonomskog moćnika Rusije ima poluge kojima može utjecati na sponzore da uskoče u pomoć Medveščaku.

Hoće li to biti Gazprom ili Sberbanka (najveća u Rusiji, treća u Europi), koja je kupila Volksbanku i koja je nedavno u Zagrebu otvorila svoju prvu novu poslovnicu, za Medveščak je u konačnici svejedno. Ulaskom u KHL rješavaju egzistenciju kluba za barem tri godine, dok bi u EBEL-u jedva držali glavu iznad vode.

Sponzor bi mogao biti i Aeroflot, ruska avio-kompanija, jer ako uđu u KHL Medvjedi će puno vremena provesti u njihovim zrakoplovima.

Zagreb i najudaljeniji Vladivostok dijeli 8.300 km zračne udaljenosti, no s obzirom na moguću podjelu po divizijama tamo bi mogli samo jednom u sezoni.

Unutar "svoje" divizije Bobrova Medveščak bi mogao igrati sa svakim klubom po četiri puta (dva puta kući, dva puta u gostima) i po dva puta s klubovima iz svih ostalih divizija. Što bi ukupno bilo 66 utakmica u sezoni.

Ako stvarno bude tako, hokejaši Medveščaka bi u zraku mogli provesti čak 173.000 kilometara!

Related content

No, putovanja u konačnici ne bi trebalo biti toliki problem. Umjesto tri sata vožnje autobusom do Klagenfurta, za isto vrijeme se avionom stigne do Moskve. Umjesto 11 sati autobusom do Dornbirna, avionom stignu do Vladivostoka...

Za sastavljanje konkurentne momčadi regrutirat će se, pak, hokejaši hrvatskog porijekla iz Sjeverne Amerike.

- Napravit ćemo snažnu, agresivnu momčad. Nećemo možda igrati tehnički kao Rusi, ali sigurno nitko neće rado igrati protiv nas - najavio je također Gojanović.

I to je ideja koja je zaintrigirala Medvedjeva. Da on bude taj koji će preko Medveščaka spojiti ruski i američki hokej. To bi bila priča...

No, prije svega toga treba ipak pričekati što će se sutra dogoditi u Beču. Gojanović i njegova radna ekipa sve je pripremila. Ostalo mu je samo iz ormara izvući svoje najelegantnije odijelo, još jednom Medvedjevu pokazati službene brojke da je Medveščak gledaniji od 21 kluba u KHL-u i uvjeriti ga da se Zagreb treba upisati na hokejašku kartu KHL-a.

Bliže od ovoga teško može biti...

Linker
27. rujan 2024 15:29