Danijel Peracic / CROPIX
RED BULL AIR RACE

Čak 50.000 ljudi u Rovinju, Muster i Morgenstern slavili austrijsku pobjedu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. travanj 2014. 23:22

Austrijski pilot Hannes Arch bio je za treptaj oka brži od britanskog majstora Paula Bonhommea u rovinjskoj Red Bull Air Race utrci, koja je gradske ulice u nedjelju pretvorila u “mravinjak”. Prema procjenama organizatora, utrku je tijekom dva dana vidjelo 50 tisuća ljudi, a iz Turističke zajednice grada barataju podatkom od 70 tisuća aerobatskih znatiželjnika tijekom vikenda.

Štajerac iz Leobena (42) izazvao je euforiju među brojnim Austrijancima na tribinama - od poznatijih spomenimo ski-skakačkog šampiona Morgensterna i legendarnog tenisača Mustera - kada je posljednjim “spustom”, u okviru Final Four utrke, postigao najbolje vrijeme dana (0:59.01). Bonhomme je zaostao samo osam stotinki sekunde, a treći Yoshide Muroya kroz ciljnu je ravninu prošao sa zaostatkom od sekunde i dvanaest stotinki.

Paul Bonhomme, nonšalantni engleski vicmaher, slovio je za novinarskog favorita nakon što se na predstavljanju dan ranije pokazao opuštenim sugovornikom. “Što me najviše uzbuđuje tijekom utrke? Pomisao na hladno pivo nakon spuštanja na zemlju”, jedan je od tipičnih odgovora pilota koji će na pitanje o posebnostima rovinjske utrke kazati:

- Utrka je zaista posebna jer cijeli Rovinj preletim za 11 sekunda. Kažite mi tko još može obići jedan grad za tako kratko vrijeme…

Related content

Hm, pa nije baš da nema kandidata. Prvi na pamet pada baš Hannes Arch koji je u nedjelju bio nešto brži, baš kao i na treninzima. Ovom pobjedom Austrijanac se revanširao Bonhommeu za poraz u prvoj utrci sezone u Abu Dhabiju. Nakon dvije postaje svjetske turneje dva su vozača trenutačno izjednačena na vrhu generalnog redoslijeda.

- Bila je ovo specijalna utrka za mene, bilo je i treme jer sam osjećao kako sam na domaćem terenu i da ne smijem razočarati ovako brojne austrijske navijače. Ovo je potpuno nova staza za nas, komplicirana utakmica u kojoj je trebalo prilagođavati uvjete promjeni brzine vjetra. Iako se ujutro nisam osjećao pobjednički, na stazi sam bio koncentriran od početka do kraja i nekako sam iščupao pobjedu - komentirao je Arch.

Related content

Da uvjeti na stazi zaista nisu laki, lako je moglo prepoznati i oko laika tijekom eliminacijskih sudara. Taj dio utrke stane u radni naslov “rat pilonima”, jer su čak četvorica od dvanaestorice pilota krilima svojih letjelica prerezala najlonske čunjeve, što znači trenutačnu diskvalifikaciju. Među njima se našao i mađarski veteran Peter Besenyei (58), kojeg u ovim krugovima zovu “godfatherom” Red Bull Air Racea…

Linker
29. rujan 2024 10:23