Drago Sopat/CROPIX
'SEKO, NA TEBI JE RED!'

BRONČANA LUCE 'Morala sam iskoristiti šansu! Slavlje? Ništa od toga, čekam Anu...'

Splićani nikad nisu iznevjerili, očekujem puno svijeta na Rivi. Cijela moja obitelj je gledala meč na televiziji, osim mame, koju su zaključali u sobu - rekla je Lucija
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 09. kolovoz 2012. 02:00

Moje slavlje će čekati Anu, večeras je samo spavanje - rekla je Lucija Zaninović nakon osvojene bronce.

Ali kada proslava krene tko zna kada će se završiti.

- Split nikada nije iznevjerio pa neće ni sada, a ja jedva čekam kupnje na Bačama. Nema kupanja dok traju pripreme.

U iznimno napetom meču Lucija je trijumfirala udarcem nogom u tijelo. Zlatni bod zazvonio je u 79 sekundi produžetka. Meksikanka Janet Alegria Pena pala je na pod od muke, a Lucija Zaninović od sreće. I pustila suzu radosnicu.

- Nakon poraza u polufinalu morala sam iskoristiti ovu šansu. Tko zna hoću li se više ikada boriti na Olimpijskim igrama.

Trener Toni Tomas je kleknuo i par sekundi kasnije ju s tatamija iznio na ramenima. Split ima novu osvajačicu olimpijske medalje, taekwondo je na stopostotonih tri od tri. Martina Zubčić i Sandra Šarić donijele su bronce iz Pekinga, sjajni niz brončanih medalja nastavila je Lucija Zaninović. Ili „Lučidža“ kako ju izgovara službeni spiker.

- Išla sam po medalju za sebe i domovinu. Bila sam utučena nakon poraza u polufinalu, godinama sam se spremala za Olimpijske igre na kojem sam težila nečem velikom.

Meksikanka je prvu rundi završila kružnim udarcem u tijelu, povela s 4-1, ali je Lucija izjednačila udarcem u glavu. U posljednjoj rundi se nakon lukavog udarca za 5-4 pasivizirala i svanuo je produžetak. Iznenadna smrt je, ipak, pogodila suparnicu.

- Svaki poraz vas pogodi, a posebno na najvećem natjecanju. Zvučat ću vam umišljeno, ali ja sam puno bolja od Meksikanke. Kao i od ostalih koje su bile u drugom dijelu ždrijeba.

Sinoć to nije bilo važno. S Olimpijskih igara pamte se samo osvajači medalja. Lucija se upisala na tu listu ponosa. Četvrta hrvatska medalja u Londonu, 21. ukupno na ljetnim igrama od osamostaljenja.

- Vjerujem da je cili Split gledao borbu osim mame. Ona se zaključa u sobu i uzme tablete za spavanje. Tata i brat obično gledaju. Nisam im dozvolila da dođu u London, da ne bi stvorili dodatni pritisak.

Mrvicu starija blizanka Ana, po tradiciji, ne gleda mečeve. Bila je uz sestru između borbi u prvom dijelu programa. Pričala, savjetovala, pomagala.

- Njezin pogled me hrabri, daje dodatnu snagu. Imamo svoj ritual, besu (dodir šakama) i poljubac u čelo. To nas čini jačima.

Ana danas čekaju borbe u kategoriji do 57 kg u kojoj je Zubčić prije četiri godine bila brončana. Zbog toga je nakon polufinala napustila dvoranu ExCel na kraljevskim dokovima Londona.

- Previše se emotivno troši i nije smjela ostati. Odmarala se u Olimpijskom selu za svoj veliki dan. Ja ću biti uz nju, uz besu i poljubac.

Linker
24. rujan 2024 07:15