GREATEST MO ON EARTH

Britanac s dvostrukom krunom, Mo Farah: Incpiraciju mu je dao i naš Eduardo

Piše: ArhivaObjavljeno: 12. kolovoz 2012. 15:23

Kulisa je bila ista, ali na ekranima je bio neki drugi film. Prepoznatljivo ludilo. Ruke u zraku, miris prolivenog piva i masovna dernjava. Ali ne zbog nogometa ili kriketa nego - jednog atletičara. Londonske pubove simultano su zahvatili i Momanija i “Team GB” ludilo.

Mohamed Farah (29) je prvi Britanac s dugoprugaškom duplom krunom (5000 i 1000 metara). U njemu se danas prepoznaje veliki dio britanske nacije. Rođen je u Somaliji, živio u Džibutiji, s osam godina preselio se k ocu u London. Ostatak je, kako se to u filmovima kaže, povijest. Danas je to zlatna povijest. Naslovnice nedjeljnih novinskih izdanja su vrištale: “Greatest Mo on Earth, Chariots of Farah, One MOment in Time, MOmentous, Fly, Mo, Fly, MOjestic“.

Na stadionu je bilo dirljivo do suza. I glasno. Završnica utrke prošla je uz zvučnu kulisu nogometnih derbija. Večer u kojoj je sjalo 5000 zvijezda.

- Publika me inspirirala, dala dodatnu snagu. Nevjerojatno je kako je svakim krugom bila sve glasnija. Navijači su bili moja maskota.

Osamdeset tisuća sretnika s Olimpijskog stadiona imat će novu uspomenu na Davida Bowiea i njegov hit “Heroes”. Junak Farah je trčao pobjednički krug, drugi u tjedan dana. I poljubac s trudnom suprugom. Još jedan. Utjelovljenje nove britanske nacije. Rođen u Africi, život i slavu donio je Britaniji. Režija (cinici bi rekli manipulacija) za Oscara. Na kraju večeri, kada su preostala još samo proglašenja, na vrhu su spojili one koje doživljavaju najvećima. Moa Faraha i Usaina Bolta. Boltov “mobot” i Farahov “To the World” pozdrav.

- Počašćen sam njegovim potezom nakon što je ostvario svjetski rekord. Bolt je legenda. Uzimamo ga zdravo za gotovo, ali on je jedinstven - pronalazio je u svojoj velikoj večeri riječi i za druge.

Ludilo ga nije prebacilo, nije krenuo u samoproglašenje legendom. Niti je prihvatio neke komplimente koje su drugi izrekli. Poput onog Sebastiana Coea koji je u najavi rekao da će Farah biti najveći britanski trkač u povijesti ako ostvari “double” na pet i deset tisuća metara.

- Ne, Ovett, Coe i Cram su legende. Coe ima sve, i svjetski rekord i olimpijske medalje.

Farahov put do zvijezda bio je pun zapreka. Uz odrastanje bile su tu i ozljede. Želio je biti nogometaš Arsenala. Taj san mu se nije ostvario, ali je ostao vjerni navijač. U teškim trenucima oporavka Telegraph je donio priču o upoznavanju s Eduardom da Silvom. Inspiraciju za veliki povratak crpio je i u Duduovom oporavku.

Danas je Farah inspiracija brojnim Britancima. I Afrikancima. Nije zaboravio rodnu Somaliju.

- Imao sam sreću što sam u Britaniju stigao kao dječak, mnogi bi htjeli takvu priliku. U Somaliji sam pokrenuo humanitarni fond “Mo Farah”. Dostavljamo hrano i vodu. Pokušavam vratiti koliko god mogu, želio bih da današnji klinci dobiju priliku koja se meni otvorila.

Osvajači zlata na 5000 i 10.000 m na istim Igrama

1912. Hannes Kolehmainen (Finska)

1952. Emil Zatopek (ČSSR)

1956. Vladimir Kuc (SSSR)

1972. Lasse Viren (Finska)

1976. Lasse Viren (Finska)

1980. Miruts Yifter (Etiopija)

2008. Kenennisa Bekele (Etiopija)

2012. Mohamed Farah (V. Britanija)

Linker
20. rujan 2024 05:30