VN MAĐARSKE

Britanac Lewis Hamilton na mađarskoj vrućini stigao do prve pobjede u Mercedesu

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. srpanj 2013. 18:15

Lewisu Hamiltonu trebala su četiri pole positiona u 2013. da se konačno doveze do najviše stepenice . Led je probijen u vrelini Velike nagrade Mađarske, na kojoj se temperatura približila 'četrdesetici'.

Britanac je do premijernog trijumfa u bolidu Mercedesa stigao suverenom vožnjom od starta, ne osvrčući se na strku koja mu se stvarala iza leđa. Tijekom preslagivanja u prvom krugu Vettel je dobro zatvorio Grosjeana i ostao mu najbliži pratitelj, dok je Fernando Alonso bio autor najuzbudljivijeg, ali i neuspješnog napada s vanjske strane.

U prvoj trećini utrke iskristalizirao se troboj između Vettela, Grosjeana i Alonsa, koji su nakon zaustavljanja u boksu udisali prašinu iza „stopera“ Jensona Buttona. Vettelu je trebalo podosta krugova da riješi Britanca, a onda se u središte pažnje probio Romain Grosjean. Izgubio je strpljenje i krenuo preticati Buttona prije nego je ovaj otišao u boks, pri čemu je McLarenov vozač završio na travi i s oštećenim prednjim krilom. U svemu je privremeno profitirao Alonso, za kojega je njemački dnevnik Bild jučer objavio da pregovara s Red Bullom.

Neuspješni manevar nije omeo Grosjeana. Nakon nekoliko krugova opet mu je postalo dosadno pa je s vanjske strane, prilično hrabro, ali ovog puta i uspješno, uzeo poziciju Massi. Za potez utrke, međutim, sluha nisu imali suci, koji su Francuza kaznili jer je pritom otišao izvan staze. Grosjean je morao na vožnju kroz boks, što je u nevjerici prokomentirao putem radija: 'Zašto'!

Vodeći Hamilton je nakon drugog i trećeg zaustavljanja u boks oduševio preticanjima Marka Webbera te u završnici mirno gradio vodstvo. Uzbuđenja su se za to vrijeme ponovno odvijala njemu u retrovizoru. Vettel je prijetio Kimiju Räikkönenu, ali Finac se od napada uspješno obranio i usput iznervirao Nijemca:

„Nije mi ostavio dovoljno prostora“, pojadao se trostruki svjetski prvak svojoj momčadi, koja mu je obećala da će se požaliti sucima. Veselje u Mercedesu na kraju je donekle pokvario peh Nica Rosberga, kojemu je četiri kruga prije kraja zakuhao motor.

VN Mađarske, rezultati

1. L. Hamilton/VBR McLaren

2. K. Räikkönen/FIN Lotus +10.9

3. S. Vettel/NJEM Red Bull +12.4

4. M. Webber/AUS Red Bull +18.0

5. F. Alonso/ŠPA Ferrari +31.4

6. R. Grosjean/FRA Lotus +32.2

7. J. Button/VBR McLaren +53.8

8. F. Massa/BRA Ferrari +56.4

9. S. Pérez/MEK McLaren +1 krug

10. P. Maldonado/VEN Williams +1 krug

Odustali: Sutil, Gutiérrez, Bottas, Rosberg, Di Resta

Redoslijed u SP-u (10 od 19 utrka)

Vozači

1. S. Vettel Red Bull 172

2. K. Räikkönen Lotus 134

3. F. Alonso Ferrari 133

4. L. Hamilton Mercedes 124

5. M. Webber Red Bull 105

Konstruktori

1. Red Bull 277

2. Mercedes 208

3. Ferrari 194

Sljedeća utrka: VN Belgije (25. kolovoza)

Linker
08. srpanj 2024 19:17