Magdalena Matić taekwondo

 TKD MARJAN
TAEKWONDO

Velik uspjeh Hrvatske u Južnoj Koreji: Magdalena Matić je postala svjetska prvakinja

Magdalena je na putu do zlata upisala pet pobjeda, uz 10:0 u rundama i s razlikom bodova 86:13
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. listopad 2024. 12:42

Drugog dana juniorskog Svjetskog prvenstva u taekwondou, a koji se održava u južnokorejskom gradu Chuncheonu, Magdalena Matić iz splitskog Marjana osvojila je naslov svjetske juniorske prvakinje u teškoj kategoriji.

Magdalena je u prvom kolu teške kategorije deklasirala reprezentativku Turske Elifnaz Koseoglu 2:0 u rundama ili rezultatom 13:0 i 10:0. U osmini finala je s novih 2:0 u rundama svladala Ukrajinku Mariju Kuts da bi u četvrtfinalu "pregazila" i Španjolku Annu Badiu Yerpes 11:0 i 12:1 za novih 2:0 u rundama. Iako s već osiguranom medaljom, Magdalena je nastavila u istom ritmu i u polufinalu, te dva puta sa 7:0 pobijedila odličnu Laurene Kimi Ossin iz Obale Bjelokosti da bi u finalu s novih 2:0 u rundama do naslova svjetske prvakinje stigla pobjedom protiv Amerikanke Naomi Alade, 7:5 i 5:1.

Magdalena je dakle na putu do zlata upisala pet pobjeda protiv Turkinje, Španjolke, Ukrajinke, Amerikanke i reprezentativke Obale Bjelokosti uz 10:0 u rundama i s razlikom bodova 86:13! Nadmoćna pobjeda i nadmoćni put do naslova svjetske prvakinje. Ukupno je to 139. velika medalja za splitsku tvornicu taekwondo medalja, a već 10. velika medalja u ovoj godini, s Olimpijskih igara, dva svjetska prvenstva i jednog europskog prvenstva. Od tih deset medalja čak je šest zlata što još jednom ide u prilogu onoj da je Marjan klub prvaka.

Svakako vrijedi spomenuti da je Magdalena Matić tek druga sportašica u povijesti kluba koja je uspjela doći do naslova svjetske juniorske prvakinje nakon Ivane Babić 2014. godine. Nadalje, drugo je ovo odličje za Hrvatsku na ovom juniorskom Svjetskom prvenstvu i drugo odličje za splitski Marjan.

Podsjetimo da je dan ranije, na istom natjecanju Marija Uglješić osvojila broncu u kategoriji do 59 kg. Marija je u prvom kolu bila slobodna, u drugom je bila bolja od Britanke Ave Bett s 2:0 u rundama, u osmini finala je svladala Jordanku Fadiju Khifran 2:1 u rundama, da bi četvrtfinalnom pobjedom nad Talijankom Mangione,prekidom u drugoj rundi osigurala novu medalju. Drama u polufinalu je nažalost otišla na stranu Iranke iako je Marija povela 1:0 u rundama dok je treća runda završila 7:7, ali je Iranka otišla u finale u borbu za zlato, a Marija se u Split vraća s brončanim odličjem.

Marija Uglešić je inače dio deveteročlane obitelji od kojih čak šestero od sedmero djece trenira u Taekwondo klubu Marjan. Od dolaska u Marjan tri sestre Uglešić, tri hrvatske reprezentativke osvojile su već sedmu veliku medalju. Petra Uglešić je svjetska prvakinja, Klara Uglešić svjetska doprvakinja, a za kompletiranje svjetskih medalja izborila se Marija Uglešić sa svjetskom broncom. Svjetska raritetna priča.

Linker
04. listopad 2024 10:19