Choue i Dragan Primorac sa Zoranom Primorcem, ministrom Tončijem Glavinom i Franjom Arapovićem 

 SV. KATARINA
VELIKO PRIZNANJE

Specijalna bolnica Sv. Katarina postala službena bolnica svjetske taekwondo federacije

Dragan Primorac: Takvo povjerenje do sada nije dobila niti jedna zdravstvena institucija u svijetu
Piše: SNObjavljeno: 04. lipanj 2024. 17:27

U svečanoj atmosferi zagrebačkog hotela Sheraton potpisan je ugovor kojim je Specijalna bolnica Sv. Katarina postala službena bolnica Svjetske taekwondo federacije (World Taekwondo) i koja je proglašena Centrom izvrsnosti za sportsku medicinu Svjetske taekwondo federacije. Ovaj značajni događaj označava novi korak u unapređenju sporta i zdravlja sportaša diljem svijeta, upravo jer se radi o suradnji s organizacijom koja upravlja s jednim od najmasovnijih sportova u svijetu s više od 100 milijuna članova, a u čijem je sastavu 213 država članica.

Tiskovnoj konferenciji su prisustvovali ministar turizma i sporta Tonči Glavina; predsjednik WT-a prof. Chungwon Choue; glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, predsjednik Upravnog vijeća bolnice prof. dr. sc. Dragan Primorac; ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Igor Borić, predsjednik Zdravstvene komisije Svjetske taekwondo federacije prof. dr. Dae Hyoun Jeong; donedavna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac; glavni tajnik Hrvatskog taekwondo saveza Petar Josipović te veliki broj uzvanika među kojima su bili Franjo Arapović, Zoran Primorac, Vjekoslav Šafranić i brojni drugi proslavljeni hrvatski sportaši, dekani, ravnatelji bolnica i drugi uglednici.

U svom obraćanju ministar Glavina je istaknuo: "Drago nam je što ovim činom Hrvatska postaje dodatno globalno prepoznatljiva. Kao što slavimo naše uspjehe u sportu, danas slavimo i one koje smo postigli u medicini i znanosti, a uz sve ostalo ovo je prilika da Hrvatsku prezentiramo na najbolji mogući način kao destinaciju zdravstvenog turizma. Bolnica Sv. Katarina je prepoznata kao globalni centar izvrsnosti i vrlo je značajno da unatoč tome što smo mala zemlja, postižemo vrhunske rezultate. Upravo o tome danas svjedočimo jer Svjetska taekwondo federacija je Specijalnu bolnicu Sv. Katarinu odabrala kao svoju prvu službenu bolnicu.

Ističući velike rezultate hrvatskog taekwondo sporta prof. dr. Chungwon Choue, predsjednik Svjetske taekwondo federacije, posebno je apostrofirao da je "Specijalna bolnica Sv. Katarina jedna od najboljih na svijetu".

"Svjetska taekwondo federacija s ponosom ju je proglasila svojom službenom bolnicom, a moje povjerenje u rad prof. dr. Primorca je iznimno. Vjerujem da će ova suradnja između Sv. Katarine i Taekwondo obitelji poboljšati zdravlje naših sportaša. Izuzetno smo sretni što je Svjetska taekwondo federacija upravo bolnicu Sv. Katarina proglasila svojom prvom službenom bolnicom u svojoj povijesti. Iako Hrvatska nije velika zemlja, strastveno voli sport, posebno Taekwondo. Hrvatska reprezentacija postigla je izvanredne rezultate na Svjetskom prvenstvu u taekwondou, Europskom prvenstvu i prethodnim Olimpijskim igrama. Posebno je vrijedno spomena da je Hrvatska osvojila zlatnu medalju na posljednjim Olimpijskim igrama, što nije uspjelo niti Koreji te vjerujem da će Hrvatska i dalje ostati jedna od vodećih zemalja u taekwondou", istaknuo je prof. Choue.

Odgovarajući na pitanja vezano uz odabir Specijalne bolnice Sv. Katarine, prof. dr. Dae Hyoun Jeong, predsjednik Zdravstvene komisije Svjetske taekwondo federacije je istaknuo:

"Nakon pažljivog i na najrigoroznijim te na znanstvenim činjenicama utemeljenog analitičkog procesa evaluacije zdravstvenih institucija, utvrđeno je da se Specijalna bolnica Sv. Katarina izdvaja od svih i to je presudilo u našoj odluci da bolnica bude proglašena službenom bolnicom World Taekwondoa te Centrom izvrsnosti za sportsku medicinu i rehabilitaciju Svjetske taekwondo federacije. Njihovo impresivno iskustvo u liječenju sportaša, uključujući osvajače zlatne olimpijske medalje i svjetske prvake, ističe njihovu stručnost i predanost sportskoj medicini. Pod vodstvom prof. dr. sc. Dragana Primorca, međunarodno priznatog stručnjaka u području personalizirane medicine, medicinski kadar bolnice u suradnji s vodećim zdravstvenim institucijama svijeta postigao je nevjerojatne rezultate i iskorake u području medicinskih znanosti. Zaključno, njihov doprinos sportskoj medicini, posebno u području taekwondoa savršeno je usklađen sa standardima i težnjama svjetskog taekwondoa."

image

Anto Nobilo, Borić i Nikolina Brnjac

SV. KATARINA

Sv. Katarina je poznata po svojoj međunarodnoj izvrsnosti i izvrsnosti u liječenju vrhunskih sportaša kao službena bolnica Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatskog taekwondo saveza, Hrvatskog nogometnog saveza i drugih. Specijalna bolnica Sv. Katarina prva je zdravstvena institucija u Hrvatskoj akreditirana američkom JCI akreditacijom, strateški je partner s najvećom američkom akademskom zdravstvenom institucijom University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), a za manje od dva tjedna s čuvenom američkom Mayo Clinic i ISABS-om organizira jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluje više od 400 znanstvenika među kojima i četiri dobitnika Nobelove nagrade.

image

Siniša Krajač i Dragan Primorac

Potpisivanje ovog ugovora označava napredak u zdravstvenoj skrbi taekwondo sportaša, pružajući im najbolju moguću medicinsku podršku i omogućujući im da se fokusiraju na postizanje vrhunskih rezultata. Službeno partnerstvo između Sv. Katarine i World Taekwondoa predstavlja značajan iskorak u sportskoj medicini, posebice u području personalizirane medicine, područja u kojem je bolnica Sv. Katarina napravila pionirske iskorake u liječenju oštećenja hrskavice mikrofragmentiranim masnim tkivom koje sadrži mezenhimne matične stanice, prevenciji iznenadne srčane smrti cjelogenomskom analizom, itd.

Hrvatski taekwondo perjanica je hrvatskog pojedinačnog olimpijskog sporta s osvojenim više od 400 medalja na međunarodnim natjecanjima, a među kojima je 5 olimpijskih medalja. U Hrvatskoj više od 10.000 osoba se bavi taekwondo-om s tendencijom konstantnog porasta, a vodstvo Hrvatskog taekwondo saveza je najavilo i izgradnju Nacionalnog taekwondo centra.

Sutra će se prof. dr. Chungwon Choue sastati i s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, a sastanku će uz vodstvo HTS-a i delegaciju WT-a prisustvovati i hrvatski taekwondo olimpijci Marko Golubić, Ivan Šapina i Lena Stojković te izbornik Toni Tomas, kao i treneri Veljko Laura i Dejan Mesarov. Time se dodatno naglašava važnost ovog partnerstva na najvišoj razini i ističe podrška koju hrvatski vrhunski sportaši dobivaju od nacionalnih institucija.

Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza nije skrivao zadovoljstvo: "Naši taekwondoaši su uistinu najizvrsniji, a Specijalna bolnica Sv. Katarina je svjetski centar izvrsnosti te ako želimo najbolji rezultat, onda je ova simbioza potpuno prirodna. Uz Specijalnu bolnicu Sv. Katarina naši borci i treneri mogu biti mirni ako dođe do povrede jer znaju da im na raspolaganju stoje vrhunski stručnjaci. Najbolja bolnica nama je jamstvo sportskog uspjeha i zbog toga smo ponosni na ovu suradnju. Budući da planiramo izgradnju Nacionalnog taekwondo centra te da je već Specijalna bolnica Sv. Katarina centar izvrsnosti Svjetske taekwondo federacije, odmah nakon što izgradimo Centar, potaknut ćemo proces proglašenja Centra svojim centrom izvrsnosti."

Prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i potpredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza imao je veliku ulogu u ovom kompletnom poslu:

"Ovo je golemo priznanje za hrvatsku medicinu, znanost i sport koje našu domovinu snažno globalno pozicionira. Zahvalan sam predsjedniku prof. Choue i vodstvu WT koji su nam ukazali povjerenje koje do sada nije dobila niti jedna zdravstvena institucija u svijetu. Naš koncept rada zasnivamo na načelima personalizirane medicine koristeći sve prednosti koje donosi cjelogenomska analiza te multi-omics pristup kao i regenerativna medicina, a interdisciplinarnim pristupom sportašima omogućujemo da na jednom mjestu obave cijelu dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju."

image

Igor Borić, Choue i Primorac

SV. KATARINA

Prof. dr. sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina također je oduševljen:

"Specijalna bolnica Sv. Katarina službena je bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog nogometnog saveza i mnogih drugih nacionalnih sportskih udruga. Naš cilj je pomoći sportašima i pružiti najvišu kvalitetu usluge za sve sportaše. Prilika da budemo dio svijeta taekwondoa stavlja dodatnu odgovornost na nas da još više unaprijedimo kvalitetu naših usluga i budemo još bolji. Siguran sam da će sportaši iz taekwondo zajednice postići izvrsne rezultate te im želim puno sreće."

Linker
21. lipanj 2024 12:26